OFFLINE

Esküvői kisokos#2: Az ajándéklista

2007. május 23., szerda 12:00

Esküvői sorozatunk második részében azt próbáljuk kideríteni, hogyan tarthatjuk vissza a rokonokat és barátokat attól, hogy kristályvázát, porcelánból készült Rodin-utánzatokat, vagy étkészletet ajándékozzanak nekünk nászajándékba.Az a helyzet, hogy nincs igazán recept, de még megoldás is alig. Vagy érzi valaki, hogy a párnak mire van szüksége, vagy – és ez a gyakoribb - nem. Erre több magyarázat is van: a többség bízik a saját ízlésében és megítélésében, nyilván ezért kapnak olyan sokan negyven személyes, rózsákkal dekorált étkészletet, ami végül a szekrény alján végzi a következő negyven évre. A maradékot pedig nem érdekli igazán, hogy mit ajándékoz, a lényeg, hogy legyen olcsó, de ne látsszon rajta. Ami azért is furcsa, mert az esküvő elsősorban arról szól, hogy egy párt elindítson az életben, ráadásul igencsak költséges mulatság. Sokak szerint alapszabálynak kellene lennie, hogy legalább olyan volumenű nászajándékot vesz mindenki, mint amekkora esküvőre hivatalos. Persze nem fillérre kiszámolva, de legalább nagyságrendileg. Ez persze nagyon anyagiasnak hangzik, de valahogy a szíve mélyén mégis mindenki így gondolja.

Az alapkérdés ilyenkor mindig ugyanaz:

1. Miért hiszi minden rokon azt, hogy előbb-utóbb mindenkinek szüksége lesz étkészletre?

2. Ha sokakat ennyire nem érdekel, hogy mit ajándékoznak, miért nem ad inkább pénzt?

Utóbbira sajnos az a válasz, hogy ettől még mindig túl sokan ódzkodnak, pedig nem kevésbé romantikus egy borítékba csúsztatott húszezres, mint egy ágyneműhuzat, passzoló takaróval. Az előzőre pedig a szimpla emberi hülyeség a magyarázat.

Mit tehetünk ha mégsem akarunk ebbe belenyugodni?

Írhatunk például egy szép hosszú listát arról, hogy mit szeretnénk kapni. A praktikusabbak ilyenkor szánnak egy egész napot arra, hogy körbenézzenek, milyen kés hiányzik a konyhafiókból, vagy milyen lámpabúra a nagyszobából. Az igazi profik mindjárt be is linkelik a lista mellé, hogy hol lehet megvásárolni ezeket az itemeket, és azt is odaírják, hogy milyen színben tetszene a legjobban. Mi ezzel a verzióval egyet tudunk érteni, ameddig a wedding list nem kifejezetten luxustárgyakat tartalmaz, kellemetlen ugyanis elvárni szerényebb jövedelmű haveroktól / rokonoktól, hogy múlt századi burnótos szelencét vagy komplett Hi-Fi berendezést vásároljanak.

Viszont alul sem szabad lőni: Egy fakanalakat és fürdőszoba szőnyeget tartalmazó lista ciki és elég könnyen elveszi az ajándékozók kedvét, még akkor is, ha tényleg erre van szükségünk.

Megadhatjuk a bankszámlaszámunkat is, majd a meghívóban diszkréten beékelhetjük, hogy aki úgy gondolja, hogy szeretne ajándékozni, az küldjön nyugodtan pénzt. Úgysem fog senki sem küldeni.

Szintén jó megoldás, ha megmondjuk a haveroknak, hogy szívesen elutaznánk valahova egy hosszú hétvégére, amit voucherrel is meg lehet oldani. Ugyan ez is elég direkt célzás, de még mindig jobb egy fokkal, mint pénzt kérni. Viszont legalább annyi öröme lehet az ajándékozóknak, hogy kiválaszthatják, hogy hova küldenek minket romantikázni.

Na és persze ott van a tavalyi évek nagy divatja, de még mindig nagyon népszerű IKEA -utalvány vagy Mediamarkt-utalvány, a bevállalósabbak pedig válogathatnak erről listáról. De jobb nem reménykedni. Inkább törödjünk bele, hogy úgyis mindenki azt ad majd ajándékba, amit akar: padlóvázát, desszertvillát és óriási méretű ametisztet, vagy ami éppen mozdítható otthon.  És ha így jártunk, akkor se áruljuk el soha. Gáz még aznap este, vagy másnap hangosan számolgatni, hogy bejöttek-e a számításaink. Persze ne feledje senki: aki most meghívott, lehet hogy jövőre meghívó lesz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2007.05.23 14:47:05jaczkobela

  Hát ez jól ki van találva! A lényeg: a tehetősebb rokonok jöhetnek, a szegényebbek nem! Na de mi van akkor, ha a család szegény, és nincsenek gazdag rokonok, de a papa mégis ki akar tenni magáért, hogy egy szem lányát/fiát kiházasítsa, és hozzányúl a megtakarítotthoz?  Aztán azt is el tudom képzelni, amint Józsi bácsi az internetet böngészi, és miután nem talált semmit, amit a wedding-listen előírtak, elballag az Országos Takarékpénztár helyi fiókjába, és átutalja a pénzt a sógorék gyermekének a számlájára. • 2007.05.23 15:01:08gergo

  Te/Ti mit preferalnatok? mert otletet adni konnyebb, mint a sajat eskuvod/eskuvotok elott elmagyarazni a nagyneniknek/nagymamaknak, hogy nem kell etkeszletet/agynemut/baromsagokat venni.. le van, hogy nincs ra szukseg (lattam en mar sertodott rokont eleget hasonlok miatt)  otlet: en azt javasolnam, hogy mindenkivel probaljatok meg egy nagyobb ceghalozatnal (MeMa, ElWo, etcetc) megvasaroltatni mindent amit csak lehet, mert ha szerencsetek van, az aru erteket levasarolhatjatok - ha van szamla, ugye. ez meg mindig a kisebb rossz, mintsem 3-4 felesleges mikro... nameg egy rakas sertodott rokon  de a legjobb, ha csak krumplit kertek :D

 • 2007.05.23 15:06:53boszor

  Az ajándéklista szerintem is nagyon jó ötlet. Erdélyben külön jó lenne meghonosítani, nálunk ugyanis szégyen száz eurósnál kevesebbet tartalmazó borítékkal odaállítani. Lehet szó ajándékról is, de akkor az legalább a száz euró kétszeresébe kerüljön, egyébként megint szégyen. Van olyan esküvő, ahol felolvassák, ki mennyit adott (nehogy valaki üres borítékkal jöjjön)!!!

  Legtöbb családban hónapokig tartó spórolást jelent egy esküvői meghívás, lévén hogy a száz euró kábé egy minimálbér, és egy jó középutas fizetés kábé ennek a háromszorosa. Ülnek az emberek és cidriznek, nehogy hívják őket esküvőre.

  Egy átlagos eskövőre kétszáz-háromszáz személyt hívnak meg, hogy kellő mennyiségű zsé gyűljön össze. És ezek legtöbbször éhen-szomjan halnak, hogy olcsóbb legyen a menü, és több zsé maradjon. Merthogy a kedves ifjú pár a meghívottak zsebére akar mondjuk vadiúj autót venni, vagy első lakásrészletet fizetni.

  És mindez általános, vidéken és városban egyaránt szokás. Undorítónak tartom az egészet, mert az emberek elfelejtik a lényeget, ünneplés helyett az üres zsebüket fájlalják.

  Bocs a terjengésért...

 • 2007.05.23 15:12:44ddevil

  Szerintem meg azert nem adnak penzt boritekban v. atutalva, mert cikinek erzik sokan, h csak annyit tudnak adni, amennyit. Es akkor meg ott van a menyasszonytanc is.

  Azert a meghivottnak is vannak egyeb koltsegei is, adott esetben az odautazas, esetleg ruha/cipo az alkalomra, ha ottalvos akkor az is, es meg emellett rakjon le min. egy huszast. Sokan vannak, akiknek ez megterhelo. Eppen ezert inkabb vesznek valamit olcsobban, ami csak jo lesz valamire. Nem varhato el minden rokontol, h szinten tobb honapig keszuljon es gyujtogessen egy ilyen alkalomra ugy, mint a hazasulandok.

  Arrol nem is beszelve, ha mondjuk abba a "szerencses" helyzetbe kerul az ember, mint en anno, h a masodunokateso ugy dontott, h en legyek ill. leszek a 23. koszoruslany. Nem kerdezett, h szeretnek-e, hanem dontott. Na akkor meg mehettem ilyen rettenet idetlen rozsaszin abroncsos ruhat probalgatni grrr.. es hat annak a kolcsonzese sem volt olcso.

 • 2007.05.23 15:14:00schneider

  Hú, vagy 100 euró kp, vagy 200 eurós ajándék? És a végén még meg is szégyenülsz, ha kevesebbet adtál? Jézus, csak reméljük, hoyg Erdélyben is olvassák a blogot.

 • 2007.05.23 15:20:30kónstróbi

  schneiderkém! még a végén kiderül, hogy nagyon alul írtál!

 • 2007.05.23 15:28:12jaczkobela

  Egy ilyen Erdélyi esküvőn én is részt vettem, bár egyáltalán nem készültem rá. Ott név szerint szólította a vőfély vagy a hoppmester az egybegyűlteket, járuljanak a nászajándékkal az asztalhoz, és szépen el is mondták, x, y mit hozott. A ciki az volt, hogy egy mikrofon is volt a kezében, még véletlenül se lehetett elsunnyogni a dolgot. Nem is csoda, ha cidriznek.

 • 2007.05.23 15:52:32kanita

  Én most hétvégén voltam Németországban esküvőn, nem volt olcsó egy főre leosztva. csak a repjegy volt 22000 Ft. Ők nászajándékot kértek, de nekik csak Herendi porcelán étkészlet kell, a zsolnay az már nem jó, pedig jóval olcsóbb. A herendinél a legolcsóbb is 280000Ft. Plusz még ruha, de az inkább a nőknél szokás, hogy mindig újat kell venni:)

  De ahogy elnéztem, azért a németek nem túl adakozosak az ajándékozásban, meg eléggé savanyúak is, de szerintem a legjobb ha mindenki saját maga dönti el, hogy mit kér, és a rorkonok meg ne sértődjenek meg, ha valaki nem kér az ő ajándékából.

 • 2007.05.23 16:12:39Shimoda

  Szerintem ezt nem kell úgy túldramatizálni. Azt kb. mindenki tudja, hogy egy átlag esküvőn egy vendég költsége 10.000 forint (kaja+pia). Ezt illik azért odaadni. Ami ezen felül jön, az ajándék. Nem mindenhol van pl. menyasszonytánc sem. A tárgyak közül külön öröm amúgy odabaktatni egy állólámpával. Számunkra pl. - mi is most tervezünk esküvőt - nagy türelemjáték lesz úgy kibekkelni az említett állólámpa átvételt, hogy ne röhögjük el magunkat. A közeli rokonságnak nyugodtan meg lehet mondani, hogy pénz kell, és névtelen borítékban nem jön le, hogy ki mennyit adott, bár rokonok között úgyis tudvalevő hogy kb. ki mennyit fog adni. Az igazi nászajándék mindig a családtól jön, a szülőktől. A barátoktól mi pl. semmit nem várunk el, ha kapunk egy jópofi párezres kis ajándékoat az is jó. A boríték azér is jó megoldás, mert nem égsz a többi rokon előtt, hogy te pl. egy 10 éves állólámpát adsz vagy örökségi ezüst étkészletet. Netán a leselejtezett hűtődet. :)

 • 2007.05.24 08:49:19krumpli

  gergo 2007.05.23 15:01:08

  de a legjobb, ha csak krumplit kertek :D  wuhaha, nagyon vicces

 • 2007.05.24 11:44:38Slano

  Nem tudom ki, hogy van vele, de én a maagm részéről hányok az ajándéklistától, meg attól is, hogy azért hívjak embereket az esküvőmre, hogy finanszírozzák az általam kiválasztott dolgokat. Tulajdonképpen innentől kezdve nem is arról beszélünk, hogy valaki ad nekem egy ajándékot, mert szeret, stb. Hanem arról, hogy meghívom egy közepesen szar buliba (az esküvők többsége ilyen) és kurva drága belépőt kell fizetnie érte. azoknak meg külön gratulálok akik hitelt vesznek fel azért, hogy zabáltassák a sosem látott rokonaikat. Azért kár, hogy az esküvő házasság lényege ma már csak ennyi.

 • 2007.05.25 12:48:03jaczkobela

  A hagyományokat nézve, az esküvőt azért rendezték, hogy a szerető rokonok ezzel-azzal hozzásegítsék az ifjú párt az induláshoz. Nyilván mindenki azt vitt amit tudott, és a házasulandók megvendégeltek mindenkit aki jött. Gondolom azzal, ami volt. Mára megfordult a dolog, a vendégeket hívják enni inni ünnepelni, és illik nászajándékot vinni. Persze mindkét oldalról nagy túlkapások vannak, az esküvők egyre drágábbak - a nászajándék egyre többe kerül.

  Az azért szerintem érthető, ha az ifjú pár az első hetekben nem a vasalók, kávéfőzők, ágyneműk és étkészletek értékesítésével szeretne foglalkozni, sőt egyáltalán nem. Ráadásul az ajándékozó is rossz néven veszi, ha az ifjú pár nem éppen az ő étkészletével terít a legközelebbi vacsorán, vagy nem az ő kávéfőzőjében készíti oda a kávét. Tehát garantált a sértődés. Akkor nem értem, mi a probléma az ajándéklistával. Persze hozzáállás kérdése.

  Ha eleve tudjuk, hogy közepesen szar lesz a buli, meg azért az ajándék-vásárlást is kidobott pénznek tartjuk, akkor otthon lehet maradni, udvarias kifogást mindig lehet találni, utazás, betegség, malária.

  Ha meg az ajándékvásárlás fejtörést okoz, nyugodtan bele lehet tenni a rászánt pénzt egy borítékba, és átadni az ifjú párnak! Nem fognak megsértődni!!! Legfeljebb összeillő dolgokkal rakják majd tele a lakásukat, nem kell a kalocsai terítőhöz feltenni a Szász Károly-féle hamutartót, és még sorolhatnám, a képtelenebbnél képtelenebb párosításokat.

  Akkor legalább azt vesznek maguknak, amit akarnak, és Mari néni/Józsi bácsi nagy padlóvázáját sem kell rejtegetni a sufniban, és vad keresgélés után előkapni, ha éppen beállít.

 • 2007.05.28 18:50:09Juliet

  Nagyon szép nászajándékos képeslapokat lehet kapni, pénztartó füllel belül, idézetettel. Tökéletes ajándék - tárgyat inkább már csak a testvér(ek), legközelibb barátok adnak. (2 esküvő alapján az elmúlt fél évben, nem a fővárosban)

 • 2007.05.28 18:51:13Juliet

  kimaradt...  az ajándéklista a meghívóban sztem undorító, a számlaszám ugyanígy.

 • 2007.05.28 19:15:10múvemáccsó

  nem szász károly, hanem szász endre...

  :)))))))))))))))))))))))))))))))

 • 2007.05.28 19:17:36múvemáccsó

  szász károly színházi rendezőre vagy szász károly költőre gondoltál?

  :)

 • 2007.05.29 09:05:46jaczkobela

  művemáccsó! igazad van! Száz-féle Szász van, én arra gondoltam, amelyiknek képei vannak, meg a Hollóházi hamutartókra, vázákra, dísztarelkákra amikre ezek föstve vannak. Szász Endre. Sajna így utólag már nem tudom korrigálni a bakit, így ezúton kérek elnézést minden Szász Károlytól, és Szász Endre jogutódjától is.

 • 2007.05.29 09:52:59múvemáccsó

  Karcsi bácsi megbocsájt, és már abbahagyta a sírást.

  mindig ez történik vele..:)

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta