OFFLINE

Óriási zabálás a Torkos Csütörtökön

2007. február 23., péntek 12:19

Installátor készíti az ételeket – jegyezte meg a kortárs tálalásról a társaságunk egyik tagja, amikor az előételeket szolgálták fel. A torkos csütörtöki akciós vacsoránkat idén az óbudai Kisbuda Gyöngye étteremben költöttük el.
 
A torkos csütörtök a böjt előtti utolsó nagy zabálás napját jelenti, de álszent ígéret lenne azt mondani, majd ezután tényleg böjtölünk. Lassan az ebédidő is közeleg. Másfél héttel a társasági eseménynek is remek nap előtt foglaltunk asztalt tizenkét főre a Remíz étterem tulajdonosának óbudai éttermébe, a Kisbuda Gyöngyébe, akkor még volt szabad asztal. „Ma kábé kétszáz vendég lesz zárásig”- mondta büszkén az egyik pincér. 

Már a bejáratnál látható volt, erre a napra nagyobb létszámú személyzet készült fel, és a zongorista koraeste óta folyamatosan játszott. Érkezésünkkor hagyta el a leendő asztalunkat az előző társaság, amíg újraterítettek, körülnéztünk. Az étterem honlapján előzőleg olvastuk, az egykori Hörpintő kiskocsma helyén létesült vendéglő a békeidők családias hangulatát adja vissza. Írhatták volna Párizs külvárosának egykori fogadóit is, megállta volna a helyét. Vörösbort kértünk, amit miután a pincér kitöltött, egy tálalószekrényre tett, amelyet ezentúl gyakrabban figyeltünk. A borlapot nem feltétlenül ajánljuk, nem ritka, hogy 8-10 ezer forintért kínálnak egy palack bort, vagyis körülbelül annyiért, mint amennyibe egy kétfogásos vacsora kerül az akció napján itallal együtt.
 
„Installátor készíti az előételeket”- jegyezte meg a társaságunk egyik tagja látva a kagyló formájú ostyában tálalt bodzás tormakrémet a füstölt lazac mellett. A klasszikus libamáj zsírjában is hasonló kortárs műnek tűnt, egyedül csak a tatárbifszteket tálalták hagyományos kupacban, bár vaj nélkül. A levesek közül a fácánerőlevest kóstoltuk meg, és a vargányakrémlevest. Az előbbi gazdag volt, az utóbbi kicsit kevésbé, de mindkettő remek. A felszolgáló elmondta, erre a napra némileg könnyített étlapot terveztek, és mielőtt a fitnesz iránti elkötelezettségükre gondoltunk volna, hozzátette, aránylag rövid idő alatt, frissen elkészíthető, kreatív ételekre gondoltak.
 
A szomszéd asztalokat látva a szarvas és a szürkemarha tűnt az este legnépszerűbb húsételének. A szarvas-steaket közepesen átsütve kértük a felszolgáló tanácsára. Az étel díszítése sajátos, egyik asztaltársunkat a Dubai Hotelre emlékeztette a sült alma mellé állított lilakáposzta. A steaket sűrű barnamártással és mandulás krokettel tálalták. A lazac Hollandi mártásban volt a második kedvence a társaságnak, egyedül az aggasztotta egyikünket, hogy láthatóan kisebb lazacszeletet kapott, mint a többiek. A baconba csavart fácánsült karamellás gyümölcsökkel az adagja miatt tűnt először kímélő ételnek, de végül nagyon is laktató volt.
 
A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban kezdett kampányba a hazai gasztronómia népszerűsítése érdekében. A Nagy Ízutazás keretében tartották a Torkos Csütörtök nevű egynapos akciót, amelynek lényege, hogy az ország 500 éttermében elfogyasztott ételek feleannyiba kerülnek csak, mint az egyéb napokon. Az akció sikere miatt még tavaly, több helyen meghosszabbították a kampányt, idén pedig 683 budapesti és vidéki étterem hirdette meg az akciót. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

OTTHONTÉRKÉP Ide költözött az Obama család a Fehér házból

Ízlés és pénztárca kérdése, hogy sokalljuk-e azt a 8,1 millió dollárt, amit a volt amerikai elnök és felesége kifizetett azért a washingtoni házért, amiben január óta lakik. Az mindenesetre biztos, hogy az új otthon felettébb impozáns.

MÁS TÉSZTA Alakbarát palacsinta

Van egy jó ötletünk, hogy jutalmazd meg magad egy isteni reggelivel, ami ráadásul még nem is terhelő, hiszen javarészt egészséges, izomépítő fehérjéből van.

STÍLER Csúcstechnika a tökéletes bikini titka

Ha jól választunk, és esetleg hajlandóak vagyunk egy kicsit többet költeni, sok kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Lássuk, milyen a jó bikini!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta