OFFLINE

Óriási zabálás a Torkos Csütörtökön

2007. február 23., péntek 12:19

Installátor készíti az ételeket – jegyezte meg a kortárs tálalásról a társaságunk egyik tagja, amikor az előételeket szolgálták fel. A torkos csütörtöki akciós vacsoránkat idén az óbudai Kisbuda Gyöngye étteremben költöttük el.
 
A torkos csütörtök a böjt előtti utolsó nagy zabálás napját jelenti, de álszent ígéret lenne azt mondani, majd ezután tényleg böjtölünk. Lassan az ebédidő is közeleg. Másfél héttel a társasági eseménynek is remek nap előtt foglaltunk asztalt tizenkét főre a Remíz étterem tulajdonosának óbudai éttermébe, a Kisbuda Gyöngyébe, akkor még volt szabad asztal. „Ma kábé kétszáz vendég lesz zárásig”- mondta büszkén az egyik pincér. 

Már a bejáratnál látható volt, erre a napra nagyobb létszámú személyzet készült fel, és a zongorista koraeste óta folyamatosan játszott. Érkezésünkkor hagyta el a leendő asztalunkat az előző társaság, amíg újraterítettek, körülnéztünk. Az étterem honlapján előzőleg olvastuk, az egykori Hörpintő kiskocsma helyén létesült vendéglő a békeidők családias hangulatát adja vissza. Írhatták volna Párizs külvárosának egykori fogadóit is, megállta volna a helyét. Vörösbort kértünk, amit miután a pincér kitöltött, egy tálalószekrényre tett, amelyet ezentúl gyakrabban figyeltünk. A borlapot nem feltétlenül ajánljuk, nem ritka, hogy 8-10 ezer forintért kínálnak egy palack bort, vagyis körülbelül annyiért, mint amennyibe egy kétfogásos vacsora kerül az akció napján itallal együtt.
 
„Installátor készíti az előételeket”- jegyezte meg a társaságunk egyik tagja látva a kagyló formájú ostyában tálalt bodzás tormakrémet a füstölt lazac mellett. A klasszikus libamáj zsírjában is hasonló kortárs műnek tűnt, egyedül csak a tatárbifszteket tálalták hagyományos kupacban, bár vaj nélkül. A levesek közül a fácánerőlevest kóstoltuk meg, és a vargányakrémlevest. Az előbbi gazdag volt, az utóbbi kicsit kevésbé, de mindkettő remek. A felszolgáló elmondta, erre a napra némileg könnyített étlapot terveztek, és mielőtt a fitnesz iránti elkötelezettségükre gondoltunk volna, hozzátette, aránylag rövid idő alatt, frissen elkészíthető, kreatív ételekre gondoltak.
 
A szomszéd asztalokat látva a szarvas és a szürkemarha tűnt az este legnépszerűbb húsételének. A szarvas-steaket közepesen átsütve kértük a felszolgáló tanácsára. Az étel díszítése sajátos, egyik asztaltársunkat a Dubai Hotelre emlékeztette a sült alma mellé állított lilakáposzta. A steaket sűrű barnamártással és mandulás krokettel tálalták. A lazac Hollandi mártásban volt a második kedvence a társaságnak, egyedül az aggasztotta egyikünket, hogy láthatóan kisebb lazacszeletet kapott, mint a többiek. A baconba csavart fácánsült karamellás gyümölcsökkel az adagja miatt tűnt először kímélő ételnek, de végül nagyon is laktató volt.
 
A Magyar Turizmus Zrt. 2006-ban kezdett kampányba a hazai gasztronómia népszerűsítése érdekében. A Nagy Ízutazás keretében tartották a Torkos Csütörtök nevű egynapos akciót, amelynek lényege, hogy az ország 500 éttermében elfogyasztott ételek feleannyiba kerülnek csak, mint az egyéb napokon. Az akció sikere miatt még tavaly, több helyen meghosszabbították a kampányt, idén pedig 683 budapesti és vidéki étterem hirdette meg az akciót. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

TÖRI MÁSKÉPP Így nevelték a kis Habsburgokat

Már a kicsi születése előtt kiválasztották a nevelőnőt, aki aztán a királyi gyermek mindennapjait felügyelte, gyakorlatilag az anyukájává vált. A saját szülei naponta egyszer, a buzgóbb szülők akár kétszer is meglátogatták a porontyaikat.

STÍLER 6 zseniális koktél forró nyári napokra

A nyár a hűsítő és frissítő italok szezonja. Napközben szürcsölgetheted a kedvenc házi limonádédat, este pedig jöhet a koktél, amit pillanatok alatt elkészíthetsz.

EGY SZAKÁCS Azért mert az életed elb.sztad, a vacsorát nem kéne

Három hónap alatt 8 nap volt, mikor nem részegen aludtam el. Minden egyes nappal egyre mélyebbre kerültem. Megbánás, bűntudat, lelkiismeretfurdalás. Remek hármas, és csak még többet vonz, ha nem képes kezelni őket az ember.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta