Tovább drágul a kakaó, már az áprilisi csúcs felett jár a tonnánkénti ára a világpiacon. A szakértők szerint egyre romlanak a nyugat-afrikai termelés lehetőségei az időjárási viszontagságok miatt. A csokoládé alapanyagát adó termés drágulása a karácsonyi menüt is befolyásolhatja.
A kereskedők álláspontja szerint a kulcsfontosságú kakótermesztő régiókban extrém száraz időjárással kellett az elmúlt időszakban szembesülniük a gazdálkodóknak, ez pedig további áremelkedéseket okozhat. Mivel a kereslet továbbra is magas, várhatóan jócskán a zsebünkbe kell majd nyúlni hamarosan, ha egy forró kakaóra vágyunk a reggeli mellé, vagy ezzel az összetevővel készítenénk süteményt. Az Agroinform összegezte, mire számíthatunk.
Reggeli kedvencünk ára ezért drágul
A Maxar Technologies nyomán azt írják, hogy a nyugat-afrikai szárazság nagy hatással lesz az áprilisban betakarított évközi kakaótermés korai alakulására, a szezonális Harmattan-szél megérkezése pedig potenciálisan még tovább súlyosbíthatja a helyzetet. A forró levegőt továbbító, kifejezetten száraz passzátszél típus a Szaharától a Guineai-öbölig söpör végig a kontinensen, s nem csak kifejezetten meleg levegőt, de nagy mennyiségű port is szállít. Az Harmattan időszakában a levegő páratartalma is vészesen lecsökken, alig 15 százaléknyira, ami szintén nem kedvez az ültetvényeknek. A por nagy részét ugyanis a növényzet vagy a tavak és folyók fogják fel, a többi az Atlanti-óceánba kerül.
A Nemzetközi Kakaószövetség (ICCO) a májusi 462 ezer tonnáról 478 ezer tonnára, azaz az elmúlt több mint 60 év legnagyobbjára emelte a 2023-24-es globális kakaóhiányra vonatkozó becslését.
Az ünnepi menüre is hatással lehet a drágulás
A csokoládé egyik alapanyagaként ismert kakaó árának drágulása, illetve egyre nagyobb világszintű hiánya közvetetten számos, kedvelt élelmiszerünk árára hatással van. A magyar családokat az alapvető élelmiszerek drágulása már hetekkel karácsony előtt is érzékenyen érintette, sokan igyekeznek spórolni az ünnepi étkezésen is. Egy korábbi kutatás eredményei szerint fejenként maximum 5-7 ezer forintból próbálják átlagosan kihozni a karácsonyi menüt, melyben még mindig a töltött káposzta, a hal és a rántott hús a sláger. A leginkább kedvelt desszertek közül a zserbó, a mézeskalács, illetve a szaloncukor érezheti majd meg a kakaóval kapcsolatos, egyre nagyobb problémákat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés