A fehérítő hatékonyan pusztítja a baktériumokat, gombákat és vírusokat, beleértve az influenzavírust is. Sőt, hígítva még hatékonyabb a baktériumok elpusztításában, mintha egyenesen a flakonból használnánk. Általában kilenc rész víz és egy rész fehérítő aránya az ajánlott.
Lejár a fehérítő?
Igen, a fehérítő lejár, sajnos nem lehet a végtelenségig használni. A szavatossági ideje általában csak 6 hónap és egy év között van. Ezután a fehérítőszer elkezd lebomlani, és évről évre 20%-kal kevésbé lesz hatékony. Azonban ehhez az is kell, hogy a fehérítőt megfelelően tároljuk. Ha nem, akkor még rövidebb lesz az eltarthatósági ideje.
A nátrium-hipoklorit (hipó) természetes módon lebomlik, és lényegében sós vízzé válik. Ez a bontott és a bontatlan üvegekre egyaránt vonatkozik, és idővel nem számít az sem, hogyan tárolják a palackot. Bár a lejárt szavatosságú fehérítő egy ideig nem lesz olyan ártalmatlan, mint a hagyományos sós víz, de nem is rendelkezik majd azzal a teljes fertőtlenítő vagy fehérítő erővel, amellyel a szavatossági idő lejárta előtt rendelkezett.
Honnan tudhatod, hogy lejárt a fehérítőd?
Természetesen a legegyszerűbb módja, ha megnézed a lejárati dátumot, de ha tudod, hogy egy évnél régebben vásároltad a fehérítőszert, nincs szükség a gyártási kódra sem. Ugyanis ha több mint egy év telt el, a fehérítőszered lejárt. Sőt, egyes vélemények szerint már a két hónapnál régebben gyártott fehérítőt sem érdemes megvenni.
Vannak még egyéb jelei is a lejárt fehérítőnek, például megváltozik a színe. Mivel a fehérítőszer olyan üvegben van, ami nem látszik át, ezt csak akkor fogod észrevenni, ha kiöntöd.
A másik nagyon feltűnő jele lehet annak, hogy lejárt a fehérítőd, hogy már nincs szaga, vagy legalábbis nem olyan erős, mint korábban. A szagolgatással azért óvatosan. Soha ne lélegezz be szándékosan fehérítőt vagy más vegyi anyagokat. A fehérítőszer gőzének belélegzése irritálhatja a légzőrendszert, fejfájást okozhat, és szélsőséges esetben komolyabb egészségügyi problémákhoz vezethet. Vagyis soha ne szagolj bele direkt a flakonba, hanem az orrodtól távol tartva, a kezeddel finoman az orrod felé legyezve szagolhatod meg. De a legegyszerűbb és legbiztonságosabb módszer, ha elkezded használni a fehérítőt, ugyanis használat közben érezned kellene az szagát, ha pedig nincs így, akkor lejárt a tisztítószered.
Hogyan tárold a fehérítőt?
A fehérítőszer hihetetlenül erős, mellette meglepően érzékeny is. Először is, nem szereti a szélsőséges hőmérsékletet vagy a közvetlen napfényt, a nem megfelelő tárolás pedig felgyorsítja a lebomlási folyamatot. Ezért tartsd hűvös és száraz helyen. A legjobb, ha 10 és 22 Celsius-fok közötti hőmérsékleten tárolod. Nem szereti a magas páratartalmat vagy más nedvességet sem, ahogy a túl hideg helyet is kerülni kell. Valamint győződj meg róla, hogy a gyerekek nem érhetik el.
Válassz egy sötét tárolóhelyet. A fehérítőt nem szabad napfénynek kitenni, ami szintén felgyorsítja a lebomlási folyamatot. Ezenkívül minden alkalommal friss fehérítőoldatot kell keverned, amikor szükséged van rá. Az átlátszó műanyag szórófejes üvegben tárolt fehérítő például sokkal gyorsabban lebomlik.
A fehérítő a lejárta után nem válik mérgezővé, de kevésbé lesz hatékony, így nem bízhatsz benne, hogy elpusztítja a a baktériumokat, gombákat és vírusokat. A leggyorsabb módja annak, hogy megszabadulj a lejárt fehérítőtől, ha a vécé tisztításához használod. Önts egy keveset a vécécsészébe, majd öblítés előtt gyorsan dörzsöld át vécékefével.
Ha érdekel, hogy hogyan tüntetheted el a legdurvább szagokat a ruháidból, olvasd el az alábbi cikkünket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés