5 figyelmeztető jel, hogy egy étterembe nem ajánlatos bemenned

etterem-figyelmezteto-jel (1)
Olvasási idő kb. 5 perc

Nagy valószínűséggel mindannyian jártunk már úgy, hogy egy jó kis éttermet kerestünk, de végül átverve éreztük magunkat, a külcsín mögött nem túl finom ételek bújtak meg. Összeszedtük, hogy mire érdemes figyelni, ha vendéglőt választunk.

Főleg turistaként nem mindig egyszerű éttermet választani egy idegen helyen. Persze, online már utána lehet nézni, és előre ki lehet választani, hogy hol szeretnék étkezni. De a megfelelő hely megtalálása nem mindig egyszerű. Főleg turisztikai látványosságok környékén érdemes figyelni, ugyanis könnyen átverhetnek minket. Turistacsapdának is szokták nevezni azokat a helyeket, ahol az átlagon felüli árakkal, a turistákra szabott felszereltséggel és a kulturális hitelesség hiányával találkozunk. Ezeket nem feltétlenül vesszük észre azonnal, így összeszedtük, hogy melyek lehetnek az árulkodó jelek.

A turistacsapda éttermek az utazási élményből is elvesznek

Szakértők szerint ezeken a helyeken hatalmas a nyüzsgés, de az ízek nem igazán támasztják alá a látogatottságot. Van egy nyomás az embereken, hogy ellátogassanak ezekre a helyekre, még akkor is ha az étel másodrangú. Ilyen helyeknek mondhatóak azok az éttermek is, ahol olyan ételeket tesznek az étlapra, amelyekről úgy gondolják, hogy egy turista megkívánna (tipikusan ilyen a pizza és a hamburger), nem pedig olyanokat, amelyek az adott országra jellemzőek, és színesebb kínálatot jelentenek. Egy felmérés szerint az ilyen típusú éttermek akár még az utazási élményből is tudnak elvenni, a válaszadók 70 százaléka mondta azt, hogy egy „turistacsapda” étterem csökkentette az utazás élvezetét.

5 figyelmeztető jelet szedtünk össze, hogy elkerüld a turistacsapda éttermeket
5 figyelmeztető jelet szedtünk össze, hogy elkerüld a turistacsapda éttermeketDaniel Llao Calvet / Getty Images Hungary

1. Figyelmeztető jel, ha nagyon be akarnak csábítani az étterembe

Vigyázz a feltűnő, lelkes fogadtatással, ami már a dekoráción is tetten érhető. A túlzottan giccses témájú helyek valószínűleg turistacsapdák. Ezeknek a többsége általában nagyon hangos is. Szintén figyelmeztető lehet, hogy áll valaki az étterem előtt, akinek az a dolga, hogy elkapjon, és rábeszéljen arra, hogy betérj az étterembe. Gyakran még kedvezményt is kínálnak. A séfek szerint kerülni kell az olyan helyeket is, ahol a műanyaggal bevont étlapra képeket is tesznek, kivétel az ázsiai országok, ahol ennek nagy hagyománya van.

2. Forgalmasabb étterem, kevesebb figyelem

Nehéz ellenállni a közelség kényelmének, különösen, ha egész nap mászkálsz, és korog a gyomrod. Azonban a főbb látnivalóknál lévő éttermekben nagy tömegekre kell számítani és magasabb árakra. A túl sok vendéget ellátó helyeken általában nem tudnak annyira odafigyelni az ételekre, amolyan tömeggyártás folyik. Ezért érdemes inkább kisebb, eldugottabb helyeken lévőket keresni. Ezek gyakran nemcsak olcsóbbak, hanem finomabbak is.

3. A kevesebb néha több, az étlapon is

A hosszabb menü, ami több ételt tartalmaz nem mindig jobb, mint a kevesebb ételt felvonultató. A séfek szerint azoknak a helyeknek a minősége nem a legjobb, ahol túl sok stílust vagy régiót próbálnak egybe zsúfolni. Ha egy étterem igyekszik mindenki számára megfelelni, nem valószínű, hogy szezonálisan fog főzni, vagy a helyi ételekre törekedni.

Egy óriási menü annak a valószínűségét is növeli, hogy eléggé ötlettelen helyről van szó, olyan alapvető tételekkel, mint a hamburgerek. A rántott ételekkel teletűzdelt étlappal is érdemes vigyázni, ilyenkor az étterem a fagyasztott, olcsó, gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket részesíti előnyben.

Vannak éttermek, amelyekkel nem érdemes foglalkozni
Vannak éttermek, amelyekkel nem érdemes foglalkozniDanny Lehman / Getty Images Hungary

4. Figyelj arra, milyen nyelvet beszélnek körülötted

Ha leginkább turistákat látsz egy étteremben, az szintén nem jó jel. Ha viszont helyiek is szívesen választják az adott helyet, akkor az magasabb minőséget feltételez. Ugyanígy utánanézhetsz online egy étteremnek, ha kevés az olyan értékelés, ami az adott ország nyelvén van írva, sőt, leginkább angol értékeléseket olvashatsz róla, az szintén „red flag” lehet. Kérdezz helyieket, de ne a szállodában dolgozókat, mert ők sokkal valószínűbb, hogy turistacsapdákat fognak ajánlani.

5. Engedd el a megszokásokat, ha igazi éttermi élményre vágysz

Nagyobb valószínűséggel csalódsz, ha a megszokottat keresed az általad felkeresett ismeretlen helyeken. Magától értetődik, hogy bizonyos ízélményeket csak saját szűkebb vagy tágabb környezetedben élhetsz meg, például igazi, hazai gulyáslevest vagy palacsintát máshol nem kapsz.

Sok országban más ételek, italok és vendéglátási szokások uralkodnak, mint amihez hozzászoktunk. Egyes helyeken előfordulhat, hogy le kell venni a cipőt, csak kézzel lehet enni, hangosan szürcsölik a tésztát, vagy szigorú szabályok vonatkoznak arra, hogy mit lehet és mit nem lehet együtt rendelni. Ha igazán autentikus élményt szeretnél, érdemes kilépni a komfortzónából.

A világ számos izgalmas helyszínt rejt, amelyeket turisták nem látogathatnak, ezekből szedtünk össze néhányat az alábbi cikkünkben.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek