LÁJFHEKK

Ha van négy és fél millió dollárja, építészeti ritkaságot kap érte

2016. október 30., vasárnap 14:50

The Case Study Houses néven váltak ismertté azok a kísérleti jelleggel épült lakóházak, amelyek 1945-66 közt épültek Kaliforniában egy különleges projekt keretein belül, az Art & Architecture magazin támogatásával. Az épületek közül már csak alig húsz van a piacon, ha továbbkattint, mutatjuk, milyen az az egy, amit most megvehet. Ha van 4.500.000 dollárja.

Ezért az összegért két hálóval, két fürdővel és a The Case Study Houses program legkülönlegesebb alkotásával, a Bailey-házzal más néven a Case Study House #21-el lehetünk/lehetnénk gazdagabbak, ha elég vastag hozzá a pénztárcánk. A ház különlegessége, hogy a közösségi és a privát helységeket teljesen szokatlan módon a fürdőszobák választják el. Innen érkezik a víz a házat körülvevő medencébe, egyfajta szökőkútként. 

A ház eredeti tulajdonosa a The Case Study Houses projekt dokumentációja szerint egy gyermektelen, szabadelvű pszichológus házaspár volt, akiket a ház építésze, Pierre Koenig bevont a tervezésbe. Az volt a cél, hogy az épület – jövendőbeli tulajdonosaihoz hasonlóan – minél konvenciómentesebb legyen, és ez annyira jól sikerült, hogy az építész maga is az egyik fő műveként tekintett a Bailey-házra.

Egyébként nem lehetett mindig ilyen borsos áron eladni a modern épületeket, ez inkább az utóbbi évek tendenciájának mondható. Nem véletlen a vevőjelöltek tartózkodása, ugyanis ezeknek az épületeknek a fenntartása komplex és drága feladat, a felújításuk, karbantartásuk szintén nem olcsó. Mindezek ellenére egyre több (gazdag) építészetrajongó gyűjt ehhez hasonló épületeket. Kíváncsian várjuk, ki csap le erre az építészeti remekműre.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta