LÁJFHEKK

Most szüretelheti a fűszernövényeket!

2016. szeptember 14., szerda 10:14

Az őszi szüret a köztudatban jellemzően a gyümölcsökre és a zöldségekre korlátozódik. Pedig nem szabad megfeledkezni a fűszerekről sem, hiszen a tél beálltával már ezeket is csak boltból szerezheti be. Pedig amikor még lehet, akkor ezeket a növényeket is érdemes aratni és a felesleget eltenni. Ehhez a levágott növényi részt kiszáríthatja és így teheti el, de egy kis sóval elkeverve is sokáig felhasználható marad. Így a téli időszakban is a saját fűszereit használhatja.

Begyűjtés

Természetesen vannak olyan fűszernövények, melyek nem élik túl a telet, így minden tavasszal újat kell ültetnie. Azoknak azonban, melyeknek nem árt a hideg és évelőek, ilyenkor még a metszésére is figyelmet kell fordítani.

„Alapvetően különbséget kell tenni az alapján, hogy a fűszernek melyik részét hasznosítjuk: levelét (pl. menta, zsálya), virágát (levendula, kamilla), esetleg a magját (koriander), mert a begyűjtést ez alapján tudja a legoptimálisabb időben elvégezni. Levél és hajtás esetén általában a nyári időszak a legjobb, mielőtt a növény kivirágozna.

Fontos, hogy nem szabad sokáig halogatni fűszereink őszi begyűjtését. Legkésőbb szeptember közepéig érdemes megmetszeni a növényeket, hiszen a frissen levágott részek sokkal érzékenyebbek a hidegre. Lehetőleg száraz napokat követően, a napsütéses, délelőtti órákra időzítse a szüretet, mert ilyenkor a legmagasabb az aromatartalmuk. A szárítást szellős, száraz, napfénytől védett helyen végezze, majd papírzacskóban vagy dobozban egész télen tárolhatja.

Különleges csoportja a fűszereknek azok, amiknek a magját használjuk. Ezek begyűjtése több ütemben zajlik, így kicsit több időt kell szentelni rájuk. A magok ugyanis nem egyszerre érnek, viszont téli tárolásra a beérett, száraz magok a legmegfelelőbbek. Szüretelés után ezeket is árnyékos, szellős helyen teljesen kiszárítva, majd papírtasakba téve tárolhatja. Magját használjuk a kapornak, a koriandernek (bár ennek a levelét is), illetve a köménynek is.

Érdemes külön szólni a levenduláról. Ez a főleg illata és nyugtató hatása miatt közkedvelt növény fűszerként is kiváló, egyedi ízvilágával még különlegesebbé teheti ételeit, mindenképpen érdemes ebben a minőségében is kipróbálni. A virágokat szárral együtt, a virágzás közepén szedje le, ugyanis ilyenkor legmagasabb az olajtartalmuk. Ezután érdemes a hajtásvégeket is kicsit megmetszeni, hiszen ezáltal sokkal szebb, sűrűbb növényt kap, és a felkopaszodástól is megóvjuk. Nem szabad azonban túl erősen visszavágni, ugyanis ezután nem biztos, hogy újból kihajt a növény” – mondja Papp László, a LavandArt Kertészet munkatársa.

Téliesítés

Ha az aratással készen van, akkor a kint maradó növények téliesítését is meg kell oldania, hiszen az első fagy könnyen megfoszthatja a fűszerforrásaitól. Egyes növények, mint amilyen a levendula, nem igazán igényelnek beavatkozást, de ez nem minden esetben van így.

„Egyes növények esetében nincs sok teendő, hiszen ezek jól viselik a téli körülményeket, ilyen például a levendula, a kakukkfű, a zsálya, a citromfű vagy a menta is. Azonban sokuk ennél több odafigyelést és törődést igényel.

Vannak köztük olyanok, amik érzékenyebbek, de kisebb takarással áttelelnek a szabadban. Avar vagy egy kis szalma segítségével ezek is megóvhatók a fagytól. Ilyen növény például a tárkony vagy a curry.

Mediterrán fűszernövényeink (babér, rozmaring) azonban teljes téli védelmet igényelnek. Legalkalmasabb erre a célra egy világos szoba, fűtött garázs, esetleg zárt terasz, ahol kb. 6-10 °C hőmérsékletet tud biztosítani növényei számára. A teljes sötétséget kerülje, mivel a napfény a tél folyamán is elengedhetetlen számukra. Ezzel azonban nem ér véget a teendők sora, hiszen nem szabad megfeledkezni az öntözésről sem. Mérsékeltebben, mint az év többi részében, de rendszeresen locsolja a teleltetett növényeit.

Ne feledkezzen meg azokról az évelőkről sem, amiket nem ültetett a fűszerkertbe, hanem a szabadban, cserépben szeretné átteleltetni. A gyökerük teljes átfagyástól való védelme érdekében egy jutazsákkal tekerje körbe a cserepet, így biztosan kitartanak tavaszig.

Ha mindezek után még télen is friss fűszerekre vágyik, néhány növény tartható például a konyhaablakban is. A metélőpetrezselyem vagy metélőhagyma egész évben szedhető, és bármikor egy kis frissességet csempészhet velük ételeibe, salátáiba” – fűzi hozzá a szakértő.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta