no

8 tennivaló a kertben a fagyok előtt

Elérkezett az az időszak, amikor az ember már nem sétál ki okvetlenül a teraszra, ha egy kicsit gyönyörködni akar a kertben, hanem inkább bentről, az ablakból teszi ezt. Ez pedig azt is jelenti, hogy ha még nem végzett el minden őszi kerti munkát, akkor itt az utolsó alkalom, hogy pótolja az elmaradásait, mert az első fagyokat nem minden éli túl.

Magvak begyűjtése

Itt az utolsó lehetőség, hogy begyűjtse az elvirágzó növényei magjait a kertből, persze csak azokat, melyeket jövőre magról szaporítana. Így egyrészt kevesebb dolga lesz a nem kívánt helyeken kibújó virágokkal, másrészt tervezetten tudja tovább építeni, szépíteni a kertjét. Ha jófej akar lenni, gondoljon a madarakra is, és egy-egy magokkal teli növényt hagyjon meg számukra.

Madáretető előkészítése

Lassan megérkeznek a fagyok és a hó, amikor a madarak már nem találnak elegendő táplálékot. Azok, amelyek itthon telelnek, éppen ezért nagyon hálásak tudnak lenni, ha eleséget tesz ki számukra. Arra azonban figyeljen, hogy ha így dönt, folyamatosan gondoskodjon az utánpótlásról, mindig legyen mag az etetőben. A madarak ugyanis odaszoknak, és akkor is visszajárnak, ha nem találnak benne magokat, ezzel energiát pazarolva és veszélyeztetve az életüket.

Az etetőt érdemes úgy elhelyezni, hogy a macskák ne, vagy csak nehezen közelíthessék meg. Erre tökéletes, ha egy viszonylag nyitott területen, egy vastagabb karón vagy elpusztult fa magasra hagyott tönkjén helyezi el az etetőt, hiszen ilyen pozícióból messziről lehet látni az esetleges veszélyeket.

158932279
Photoalto/odilon Dimier / Europress / Getty

Gyógy- és fűszernövények begyűjtése

A gyógynövények és a fűszerek szárított formájukban is tárolhatóak. Ha a kertjében tart ilyen növényeket, akkor azokat most érdemes levágnia és kiszárítania, így a téli időszakban sem kell őket nélkülöznie. Az érzékenyebb (többnyire mediterrán) fűszernövényeket a lakásban is teleltetheti cserépbe ültetve, így télen is friss ízekhez juthat.

Kerttakarítás, komposztálás

Ha még nem tette meg, akkor most mindenképpen érdemes gyorsan nekiállnia a kert kitakarításának. A lehullott leveleket össze kell szedni, hiszen a gyepen hagyva őket annak rohadását, gombásodását okozhatják. Az összeszedett kupacokat tegye a komposztra, ígylebomlott szerves anyagot készíthet (ennek később nagy hasznát veszi majd, hiszen nagyon jól táplálja a talajt), de akár a fagy elleni védekezéshez is jól jöhet majd, akár kisállatok téli telelőhelyeként is felhalmozhatja egy eldugott sarokban.

„A komposztálás lényege, hogy minél többféle szerves és szervetlen anyag kerüljön a keverékbe – ugyanis annál gyorsabban komposztálódik is el, és annál több tápanyag lesz benne. Össze kell darabolni mindent, amit belerak, és körülbelül egy év alatt bomlik le. Fontos a komposzt forgatása, és hogy túl sok csapadék se érje, ezért télen érdemes letakarni a tetejét" – tanácsolja Zakar András, a Fiori Kert Kft. okleveles kertészmérnöke.

Vízcsap téliesítése

Mivel a kerti csapok vízvezetékei a felszínhez közel futnak, nem bírják a nagy hideget, ha jönnek a mínuszok, téliesíteni kell őket. Ehhez el kell zárni a csaphoz vezető vizet, és kiengedni a csövekből a bennük maradt folyadékot. Ez azért fontos, mert a nagy hidegben a víz megfagy és szétnyomja a csöveket, így következő tavasszal kiadós költségekkel kezdi az idényt.

117709868
Skhoward / Europress / Getty

Száraz időben, amíg nem fagy, öntözzön

Bár itt a tél és a hideg, ezt nem jelenti azt, hogy a növényeinek nincs szüksége a vízre. Ha tehát az idő száraz, akkor bizony öntözni is kell őket – persze, ésszel. „Télen csak az örökzöldeket öntözzük, amikor nem fagy, ugyanis ezek a növények télen is vesznek fel vizet. A szalmával takartaknál hagyjon annyi helyett, hogy öntözni tudjon. A lombhullató növények nyugalmi időszakukat töltik télen, nekik nincs szükségük külön öntözésre” - ajánlja a szakértő.

Évelők visszavágása a betegségek elkerüléséért

Vannak olyan évelők, amik télen is díszítenek a száraz virágukkal – ezeket érdemes meghagyni. A többit azonban vágja vissza, ezzel védi a növényt a téli fagyok ellen. Ennek ellenére gyakorlatilag minden évelőt ismét vissza kell majd vágni február végén - március elején, így eltávolíthatja az esetleges beteg részeket is.

Szerszámok tisztítása, elpakolása

Jó munkához jó szerszám kell, az pedig sokszor nem olcsó, így figyeljen arra, hogy megfelelően tárolja őket télen. A tisztítás elengedhetetlen, és fontos az is, hogy védje a fémeket a korróziótól. Érdemes egy kis olajjal lekezelni a szerszámok fejét és nyelét, így élettartamuk nagyban megnövelhető.

171572268
Andrew Howe / Europress / Getty

A kerti munkához szükséges motoros gépeke szintén téliesíteni kell: ez nemcsak azt jelenti, hogy száraz helyen tárolja őket, de a bennük lévő üzemanyagot is le kell engedni.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
no
Érdekességek