KULTÚR

Sördömping a belvárosban és buli az állatkertben

2011. október 7., péntek 15:39

Végérvényesen itt az ősz, de mi cseppet sem bánjuk, főleg, ha ilyen pazar programkínálatból válogathatunk a hétvégén. Vétek ilyenkor nem állatkertezni – a fővárosiban éppen fesztivál zajlik –, és ha a magyar sörfőzdék csak a mi kedvünkért hozzák el a Palotanegyedbe a legújabb söreiket, akkor már biztos, hogy nem maradunk otthon.

A következő napokon nem csak a megváltozott klíma miatt érdemes kiszagolni, a szervezők gondoskodnak arról is, hogy egy ideig biztos ne legyen kedvünk visszamenni a lakásba. Az esőt pedig egy zárt színpadon is megkapjuk, ez a nem semmi.

A magyar sörök elárasztják a Palotanegyedet

Nemrég még a belga sörökkel járó örömöket élvezhettük a Vajdahunyadvárban, de az október 6-9-ig tartó Főzdefeszten arról is meggyőződhetünk, hogy az itthoni felhozatalt is érdemes közelebbről szemügyre venni. A józsefvárosi Palotanegyed terein megrendezett eseményen ráadásul a korábbi fesztiválhoz képest 10 helyett már 18 magyar sörfőzde csapolja a söreit.

A Lőrinc Pap tértől a Krúdy Gyula utcán, a Mikszáth Kálmán és a Szabó Ervin téren át egészen a Kálvin téri metrómegállóig terjedő feszten déltől éjfélig, vasárnap pedig 18 óráig várják a végleg beköszöntött őszben egy kicsit melegedni vágyókat. Bár erre a célra leginkább a pálinkát szokták javasolni (egyébként abban sincs hiány a Várban), meggyőződésünk, hogy kellő mennyiség után a sör is képes ilyen hatást kiváltani. Erre az őszre állítólag húsz új sör készülődik: "erős, világos fesztiválpilzenik, szénfekete, csokoládéízű stoutok, megvadult, bivalyerős duplabakok, őszies, édes belga ale-ek, és friss komlótól vibráló India Pale Ale-k, hoplágerek".

A hírek szerint ráadásul elhozzák Közép-Európa legdrágább és legnemesebb sörét - a Tokaji Aszús hordóban érlelt szlovákiai magyar Kaltenceker B27-et, és Közép-Európa leggyorsabb sörcsapjait, amelyek 1,5 másodperc alatt csapolnak ki egy korsó sört. Ott lesz Ausztria és Csehország legmodernebb sörfőzdéje is, akik csupa olyan különleges sörrel készülnek, amelyeknek itthon még csak a műfaját sem nagyon ismerik.

Őszi állatkertezés

Ha állatkerti sétára vágynátok, időjárás szempontjából ez az időszak az egyik legideálisabb. A Fővárosi Állat- és Növénykert erre a hétre időzítette Állatünnep Fesztiválját, amelynek apropóját az Állatok Világnapja (október 4.) adta. És mi más is állhatna a 2-9-éig tartó esemény középpontjában, mint az állatok megismerése és védelme. Amellett, hogy játékos vetélkedőket, állatbemutatókat és látványetetéseket tartanak, ismeretterjesztő kiadványokkal, kézműves-foglalkozással és zenés gyerekelőadással is várnak mindenkit.

A BŐF neve mostantól Café Budapest

Azt már kezdjük megszokni, hogy mostanra egészen beindultak a kulturális rendezvények és Budapest visszatért az ilyenkor megszokott kerékvágásba, de az idén új névvel és arculattal jelentkező Budapesti Őszi Fesztivál még mindig az egyik legérdekesebb az összes közül.

A rendezvénysorozat 20 éves jubileuma alkalmából teljesen megújul: mostantól Café Budapest névre hallgat, arculatváltásuk pedig azt a törekvést tükrözi, hogy a fesztivál szervezői bevonják és megnyitják Budapest kávéházi és romkocsmai terét a művészeti programok előtt. A város olyan meghatározó tereit vonják be, mint például a Jelen Bisztró, a Jedermann Kávéház, a Szatyor Bár és Galéria, a Mika Tivadar Mulató vagy a Puskin Kávéház. A kávéházi előadások során a hazai kortárstánc és zene legjobbjai mellett fiatal, pályakezdő előadók is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra.

Idén két előadással lesz a fesztivál vendége a Franciaországban élő és alkotó táncművész-koreográfus Nagy József (Megnevezhetetlen, Cherry-Brandy), de Budapestre érkezik a Münchner Kammerspiele társulata is, a nagy sikerű Jack London-regény, A vadon szava adaptációjával. A Montažstroj & Zágrábi Ifjúsági Színház társulata a Generációk 91-95 című színházi előadásával a balkán háború hangulatát idézi meg, a dél-afrikai Hand spring Puppet Company pedig a Trafóval közös meghívásra érkezik különleges, felnőtteknek szóló bábszínházzal. Érdemes böngészni a programot, ilyen tényleg csak egyszer van egy évben.

Újabb felkavaró előadás Mundruczótól - esővel

Végül, de nem utolsósorban egy nem éppen könnyed, de annál izgalmasabb előadást ajánlunk nektek a jövő hét elejére: Mundruczó Kornél és Bíró Yvette  a Nehéz istennek lenni után most megint valami felkavarót alkotott. A Staatsschauspiel Hannover október 10-11-én este a Trafóban, Tiszaeszlári Solymosi Eszter címmel mutatja be egy per történetét – Krúdy Gyula regénye nyomán.

„Eszter, a falusi keresztény kamaszlány 1882. április 1-én elindult a szatócsboltba festékért és nyoma veszett. Hogy, hogy nem, elterjedt a faluban és környékén, hogy a kislányt az eszlári zsidók gyilkolták meg, hogy a húsvéti pászkához vérét vegyék...” – szól az előadás ismertetője. A tömeg agya elborul, a hatóságok riadót fújnak, a hír futótűzként terjed, és az eset hatása elér a távoli 21. századig. A vád szerint a zsidó közösség feláldozta Esztert Pészah ünnepére.

A per történelmet írt: egyszerre igazolta az antiszemitizmus létezését, mint strukturális problémát, illetve a vádlottak felmentése a józanész diadalát. Krúdy Gyula kortörténeti dokumentumregényének adaptációjában Mundruczó Kornél előadása azt a folyamatot vizsgálja, ahogy a hiedelemből szinte valóság lesz. Szadizmus, összetűzés, agresszió és önostorozás lidérces filmszerű képek sorozataként jelenik meg előttünk – ahogy azt már Mundruczótól megszokhattuk. És ha ez még nem lenne elég, az előadásban több mint fél órán át tényleg esni fog az eső a plafonból – valószínűleg nem semmi látvány lesz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta