Program-alternatívák Sziget-kerülőknek

Olvasási idő kb. 4 perc

A 10-e és 15-e közötti időszak kétségtelenül a Szigetről szól – legalábbis a hazai és külföldi populáció tetemes része számára. De mi van azokkal, akik nagy ívben elkerülik a fesztivált, mert csömört kaptak a korábbi években átélt tömegélménytől, nem kíváncsiak rá, túl fiatalok, netán túl idősek a szigeteléshez? Nos, nekik ajánlunk most a hétvégére néhány alternatívát.

Fotó: Gueorgui
Fotó: Gueorgui

Bár úgy tűnhet, hogy a napokban mindenki az ország legnagyobb fesztjére van ráizgulva, a Szigeten túl is van élet: sőt, javasoljuk, hogy ilyenkor sétáljatok egy nagyot a belvárosban vagy a Margitszigeten, ahol a rengeteg ember átcsoportosulása miatt feltehetően sokkal szellősebb a terep. Menjetek el az állatkertbe, ejtőzzetek egy cukrászdában, vagy látogassátok meg a rég látott vidéki rokonokat, barátokat.

Fesztiválhangulat, csak másképp

Ha mégsem akarnátok teljesen kivonni magatokat a fesztiválhangulatból, de semmiképp sem akartok a Sziget felé kanyarodni, az is egy megoldás lehet a hétvégén, ha a szentendrei hévről nem szálltok le a temérdek fesztiválozóval együtt, hanem gyerekestül továbbrobogtok Szentendre irányába, ahol 13-14-én a Kölyökfesztivál zajlik. Ökodesign divatbemutató, biopiac, virágvásár, családi torna és további száz gyerekprogram vár a Postás Strandon, fellép többek közt az Alma zenekar, Sub Bass Monster és az Irigy Hónaljmirigy.

Persze nem hiányzik majd a felfújható ugrálóvár, a csúszda, a nagyobbakat pedig a csocsóasztal, a rodeó bika, a szerencsekerék, és a street handball verseny elégíti ki. Lesz gyerek-divatbemutató is, Jánosi Matild Tilda - művésznevén TildArt - ökodesign Fashion Show-ján gyermek és felnőtt modellek bújnak a filmszalagokból kreált ruhakölteményekbe.

Hömpölyögj Kaposváron

Aki szolidabb, de épp olyan minőségi kikapcsolódásra vágyik, mint amit a maga nemében egyébként a Sziget is nyújt, annak érdemes a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál felé vennie az irányt. A komolyzene fesztivál-fellegváraként is értékelhető eseményt idén másodszor rendezik meg, és a tavalyi siker után valószínűleg most sem fog senki panaszkodni.

A szervezők a lehető legtöbb érdeklődőhöz szeretnék eljuttatni a komolyzenét, megmutatni, hogy ez a műfaj egyáltalán nem olyan "komoly", mint ahogy hangzik, sőt, minden korosztálynak képes igazi élményt adni. Idén az élvezet szabadsága kerül fókuszba. A legtöbb itt zenélő művész eddig szólistaként jelent meg a világ zenei színpadain, de ezen a fesztiválon kamarazenészként muzsikálnak együtt. A fesztiválon többek közt fellép Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Frankl Péter, Alexei Ogrintchouk, Lendvai József, Keller András, Colin Currie és Jose Gallardo is.

BMX-es chill out Csillebércen

A legjobb, ha a kiruccanást valami rendezvényhez, eseményhez igazítjátok, ebből a szempontból pedig - főleg a fiúgyerekes családok számára - tökéletes választás lehet a Csillebérci és Ifjúsági Szabadidő Központban megrendezett Chill and Ride 4, az ország legnagyobb BMX-versenye. Az amatőr és profi kategóriákban versengők vizslatásán túl parti és koncertek is várnak, a NormaParkban megnézheted az ország legjobbjait és legtehetségesebb BMX-es fiataljait.

Máshol is akad zene

Ha annak ellenére, hogy az igazán nagy zenészek most a Sziget területén tömörülnek, te inkább a város más részein hallgatnál valami jó kis muzsikát, a Kultúrfürdőt neked találták ki. Az augusztus 7. és szeptember 11. között zajló programsorozat keretében megrendezett események „elvarázsolt, egyedi, titkos” helyszíneken zajlanak a Víziváros és Felhévíz környékén. 14-én és 15-én például a II. kerületben található Király fürdő szolgál helyszínül a sajátos fesztiválnak: 14-én 19 órától a háromtagú Szűkített Kvartett lép színpadra a fürdő kertjében, akik önfeledten játszanak a hangokkal, ritmusokkal, és a népdalokhoz is bátran hozzányúlnak.

15-én a párizsi Fanfare Texas Couscous árasztja el a fürdőt (létszámuk 15 és 25 fő között változhat a koncerteken): repertoárjukban megtalálhatók az arab ritmusok, francia dallamok és a country, mindez vegyítve a rezesbandák hagyományaival, de nem kell meglepődni azon sem, ha egy Daft Punk vagy egy Eminem szám taktusaiba kezdenek bele.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek