A hideg hónapokban többféle tököt kínálnak az üzletekben, amelyek között szép számmal találunk színes dísztököket is. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy ezek nem mindegyike alkalmas fogyasztásra. Az étkezési és dísztökök megkülönböztetése kulcsfontosságú, hiszen a termesztési és növényvédelmi eljárások jelentős eltérései komoly egészségügyi kockázatokat rejthetnek.
Mások a dísztökök termesztési körülményei
A dísztököket kifejezetten dekorációs célra termesztik, így a termesztési körülményeik is eltérnek a fogyasztásra szánt tökfélékétől – hívja fel a figyelmet az Agrárszektor, hozzátéve: a növényvédőszereket dísznövényekre vonatkozó protokoll szerint használják, nem tartják be az élelmezési célú növények esetében előírt várakozási időket. Mindez azt jelenti, hogy
a dísztökök olyan vegyszermaradványokat tartalmazhatnak, amelyek fogyasztásra alkalmatlanná teszik ezeket.
Fontos tudni azonban még azt is, hogy e dekorációs célra szánt növények toxikus vegyületet is tartalmazhatnak – erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hívja fel a figyelmet. A dísztökökben természetes módon előfordulhat egy úgynevezett cucurbitacin nevű keserűanyag, amely
gyomorfájdalmat, hányingert és más emésztési panaszokat okozhat.
Gyakran egy helyre kerülnek a tökök a boltban
Vásárláskor legyünk elővigyázatosak, ugyanis az étkezési és a dísztököket gyakran nem megfelelően, elkülönítve árusítják, amely a vásárlók számára megtévesztő lehet, különösen azért, mert az étkezési tökfélék között is találunk látványos, díszítési célra is alkalmas fajtákat. Azok, akik nem jártasak a különböző tökfajtákban, könnyen összekeverhetik az ehető és a dekorációs célra termesztett növényeket.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés