INTIM

Mi játszódik le szex közben az agyban 2.

2010. január 29., péntek 18:05

fejben2-leadAz ösztönök kontrolljáért, az önuralomért, a morális és szociális normák megtartásáért felelős agyterületeknek ki kell kapcsolniuk szex közben – különben nemcsak az orgazmus maradhat el, hanem az igazi vágy és izgalmi állapot is.

cikk-tipus-sorozat


Legyenek bármilyen fontosak is a nemi szervek, hormonok és ingerületátvivő anyagok az orgazmus és az emberi fajfenntartás szempontjából – az emberi szexualitás zenekarában csak hangszerek maradnak. A karmester szerepét az agy tölti be, mindenekelőtt az embereknél különösen fejlett nagyagy.

A kutatók a fejlett képalkotó eljárásoknak – mint a pozitron-emissziós-tomográfia (PET) –, illetve néhány bátor kísérleti alanynak köszönhetően egyre több információt szereznek be arra vonatkozóan, hogy agy mely részének kell a közeledés és a szerelmi játékok fázisában aktívvá válnia, hogy ne csak vonzódást érezzünk partnerünk iránt, hanem képesek legyünk arra is, hogy ágyba csalogassuk.

 

Az első csók mindent eldönthet

A közeledési folyamat során leküzdendő első jelentős akadály a csók. Csókolózás közben az ajkak, a nyelv és a száj idegsejtjei a kéregállományhoz küldik az impulzusokat. Sok esetben az első csók dönti el, hogy több lesz-e egy románcból.

agyban-csokA tanulmányok szerint sokan vonzódtak a másikhoz mindaddig, amíg az ajkak és a nyelv érintkezésére sor nem került – ekkor a vágyódás elhamvadt. Hogy mi az oka annak, hogy egyik esetben bekövetkezik, a másikban nem, senki nem tudja megválaszolni. Nyilvánvalóan az agy bizonyos régiói adják le a jelzést, hogy valami nem stimmel.

A csók a potenciális partnerek szelekciójára is szolgál. Egyrészt a partnerről csók közben közvetlenül szerezhetünk be információt: látjuk a tekintetét, érezzük a szagát, lélegzetét, és esetleg halljuk gyengéden elsuttogott szavait. Amennyiben a csók pozitív eredményt hoz, az emberen menthetetlenül további kérdések vetődnek fel: hogy tudnám ágyba vinni? Hogyan fogom elérni, hogy az óvszert is a játékba vonjam, anélkül, hogy nevetségessé válnék? Ekkor indukálja a kéregállomány a nagyagy azon részét, amely cselekedeteink tervezéséért felelős.

Hogy a szerelmi játék alatt miképpen mozgunk, az már a motorikus kéregállomány dolga. A nagyagy ezen része vezérli a tudatos mozgást – például abban az esetben, ha úgy érezzük, egy másik pozíció kellemesebb lenne. Vagy ha partnerünknek a legelőnyösebb oldalunkat szeretnénk megmutatni. Ezzel egy időben a kisagy számtalan reflexet irányít, amelyek mindenekelőtt a medence izomzatának orgazmus alatti, ritmikus rángásában játszanak jelentős szerepet.
 

Se morál, se önuralom

Az agy bizonyos területei a szex alatt nyugalomban maradnak – mégpedig azok, amelyek magatartásunkat, indulatainkat a mindennapok során féken tartják vagy elnyomják. Tudósok feltételezik, hogy a bal homloklebenyben lévő a gyrus rectus feladata, hogy a szexuális vágyódást fékezze. Bizonyos férfiak – megmagyarázhatatlan okokból – a szexuális ingerekkel szemben közömbösek maradtak. Amikor a kutatók az egészséges férfiaknak erotikus videókat mutattak, a gyrus rectus-ban végbemenő aktivitás jelentősen csökkent. A közömbös vizsgálati alanyok esetében az agyterület ezzel szemben éppen olyan aktív volt, mint egyébként.

Az agy bizonyos területei a csúcspont előtt a nőknél is kikapcsolnak, leginkább a homloklebeny kontrollért felelős területei. Tudósok két központot határoztak meg, amelyeknek nem kellene aktívnak lenniük, ha az adott személy át akarja élni az orgazmust: az egyik terület az ösztönök kontrolljáért, az önuralomért felelős, míg a másik terület az, ami a morális és szociális normák megtartását felügyeli.

 

 

cikk-tipus-linkek

Mi játszódik le szex közben az agyban 1.

Még ha szex közben nyilvánvalóan az altájékokra koncentrálunk is, a valódi tűzijáték az agyban keletkezik, ahol az ingerlések, impulzusok szexuális izgalommá változnak. Egy kis háttérinformáció a vágyhoz és az orgazmushoz.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta