INTIM

Kétszer tartottak el - nő kényszerpályán

2011. március 30., szerda 18:20

Az utóbbi egy évben kétszer vesztettem el a munkám. Szerencsés vagyok, mert ez volt az első rossz évem. Szerencsétlen vagyok, mert nem áll mögöttem olyan családi háttér, hogy az ilyen helyzeteket a szüleim segítségével gond nélkül átvészeljem. A válság nem csak engem, a barátaimat is érintette, alig akadt olyan, akitől kölcsönkérhettem volna. A két krízist két nagyon különböző férfi mellett éltem meg - az első, aki számolatlanul ad, majd a szememre veti, hogy kihasználom, a második, aki szigorúan csak akkor ad, ha kérek. Mintha beiratkoztam volna a pénz és párkapcsolat szemináriumra - csak ez minden eddiginél keményebb lecke volt.

Ciki, vagy sem, kamaszként a Velencei kurtizán is ott volt a kedvenc filmjeim közt. Minden idők egyik legnyálasabb remekműve leegyszerűsítve arról szól, hogy a nő vagy teljes függőségben élő feleség, vagy a férfiak világának éppen annyira kiszolgáltatott prostituált. Egyik figura sem túl hízelgő, mindkét szerepben a nő tartozik egyfajta szolgálattal az őt életben tartó férfiaknak.

Ha pénzt fogadsz el, prostivá válsz?

Vajon a vészhelyzetben kapott pénz elfogadása is jár valamiféle kötelezettséggel? Amikor mindig ő fizet az étteremben, ő állja a bevásárlást, a nyaralást, még egy fokkal könnyebb, de amikor már ott tart a nyomorod, hogy ő fizeti be a telefonszámládat vagy zsebpénzt nyom a kezedbe, vajon akkor azonnal kiskorúvá változol, vagy még rosszabb: prostivá?

Fotó: Rob Boudon
Fotó: Rob Boudon

Anyám mindig is képes volt egyedül megteremteni a család egzisztenciáját - attól függetlenül, milyen férfi volt mellette éppen. Nem harcos feminista, soha sem tanított arra, hogy ne fogadjak el támogatást, ajándékokat. Mégis, azáltal, hogy 19 éves korom óta dolgozom, megszoktam, hogy nem függök senkitől, mindenféle harcos öntudat nélkül is az önálló nő szerepével azonosultam. Ebbe a többé-kevésbé idilli helyzetbe villámként csapott be az első válság.

A munkahelyemen annyira ellehetetlenítették a helyzetünket, hogy fellázadtunk - egyik nap azzal mentem haza, hogy felmondtam. Akkori barátom sem dolgozott, ő olyan családi háttérrel rendelkezett, hogy megtehette, harminc-x évesen még mindig keresgélje, mi is az, amit szívesen csinálna. Soha nem aggódtam a köztünk lévő társadalmi különbség miatt, pedig nyilván rengeteg olyan szemléletbeli eltérést hoz magával, ami teherként nehezedik egy kapcsolatra.

A szakításunk után benyújtotta a számlát

Megígérte, hogy nem lesz baj, nyilván gyorsan találok majd munkát és szerencsére voltak még tartalékaim is. Ekkor kezdetét vette egy közös kényszer-nyáriszünet, ami sokkal többe került, mint amit a véges, vészhelyzetre félretett pénzem engedett volna. Ha egyedül lettem volna, nem mentem volna a tengerpartra, nem buliztam volna megállás nélkül - de mivel neki kedve volt ehhez és szerette volna, ha csatlakozom, szívesen finanszírozta, amit csak lehetett. Azt sugallta, hogy ha mosolyogni lát, az minden pénzt megér - nem számít, ha tövig levásároljuk Londonban a hitelkártyáját, a lényeg, hogy szép és boldog legyek.

Utólag verhetem a fejem a falba, hogy nem kellett volna elfogadni mindezt, de akkor úgy tűnt, hogy nem csak én kapok ebben a szituációban, hanem képes vagyok adni is - csak éppen az nem pénzben kifejezhető.

Röpködtek a nullák, mintha porcelántányérok lennének

Amikor néhány hónappal később szakítottunk, leesett az állam, kiderült, hogy a végtelen nagylelkűség mögött egy rideg könyvelő rejlik, aki az utolsó veszekedésünk során tételesen felsorolta, mennyit költött rám, úgy vágdosta a fejemhez az összegeket, mintha porcelántányérok lennének. Bekövetkezett, amitől a legjobban tartottam, az elszámolás. Ahol én nem tudok semmi kézzelfoghatót felmutatni, csak azt tudom mondani, hogy szerettelek, ami elég gyatrán hangzik, amikor nullák repkednek feletted.

Elképesztően megalázó és kijózanító helyzet - a nagybetűs Önálló Nő rémálma. Először arra gondoltam, milyen jó volna, ha átutalhatnék neki egy összeget, aztán rájöttem, hogy ezzel aláírnám, hogy én nem tettem bele semmit a kapcsolatunkba, mintha a szeretetnek és a gondoskodásnak nem létezne számtalan kifejezési módja a pénzen kívül.

Megtanított kérni és elfogadni

Hamar kaptam munkát, de sajnos nem tartott sokáig. Viszonylag gyorsan belecsöppentem egy új kapcsolatba, ami még friss történet volt, amikor kiderült, hogy a cég mégsem tudja kiszorítani a fizetésemet az új év üzleti tervében. Három hónap munka után újra ugyanabban a helyzetben találtam magam, azzal a különbséggel, hogy tele voltam paranoiával és kétséggel a közelmúlt történései miatt.

Két hónap telt el úgy, hogy szinte mindenben rászorultam valakire, akit nem is olyan régóta ismertem. Aki pontosan tudta, hogy nulla forintom van, de mégis mindig megvárta, amíg kérek tőle. Ez különösen nehéz volt, utoljára akkor kellett pénzt kérnem, amikor gimiben valami miatt nem volt elég a zsebpénzem, de már akkor sem éltem meg túl jól. És nem csak arra kényszerített rá ez a helyzet, hogy megtanuljak kérni, hanem hogy az elfogadást is gyakoroljam. Hogy ne érezzem magam kevesebbnek, kiszolgáltatottnak, prostinak abban a pillanatban, amikor zsebre teszem a pénzt.

Természetes, hogy támogatjuk egymást

A helyzetet eleinte csapdaként, a szabadságom korlátozásaként éltem meg, és nem kevés ideig tartott, még megtanultam bízni benne, hogy ő nem fogja benyújtani a számlát. Sok sírás és értelmetlen hiszti után rá kellett jönnöm, hogy a világ legtermészetesebb dolga, hogy két ember, aki szereti egymást, támogatja egymást, ha baj van – fordított helyzetben az Önálló Nő is éppen ugyanezt tenné. Óriási közhely a “jóban-rosszban”, de számomra mégis hosszú tanulási folyamat volt, még elérkeztem ide a “csak magadra számíthatsz” elvétől.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.30 22:43:06deflorator

  Nem a szexért kapja a pénzt. Ettől függetlenül hamar eljutott oda, hogy megideologizálja, hogy ez miért jó dolog.

 • 2011.03.30 22:54:42Almandin

  Egyáltalán nem baromság ez a cikk. Sokan kerülnek ma hasonló helyzetbe. Egy felnőtt ember érthető, hogy megalázónak tartja, ha más tartja el (akár a szülők, akár a párja). Deflorator, szerintem nem megideologizálásról van szó, hanem arról, hogy a partnerek kölcsönösen segítsenek egymásnak, ha baj van, akár anyagilag is. Természetesen az már baj, ha egy felnőtt ember arra alapozza az életét, hogy majd a másik eltartja, de időlegesen segítséget elfogadni nem ez a kategória (mondom ezt úgy, hogy én csak végszükségből fogadnék el ilyesmit).

 • 2011.03.30 23:00:15véreshurka majomézzel

  a közös gyerek = közös cél, az eltartásuk nem kurvulás. egyébként meg visszafizethetné a prosti amit felélt a srácnál. kölcsön szabad kérni, élősködni viszont nem illik. megmagyarázni sem hogy "másként adtam értéket"

  nincs önzetlen kapcsolat, szex vagy pénz a lényeg. ha bukott téged a befektetése visszajár neki te tetves lotyó. eszedbe nem jutott visszaadni a szívességét:

  " Először arra gondoltam, milyen jó volna, ha átutalhatnék neki egy összeget, aztán rájöttem, hogy ezzel aláírnám, hogy én nem tettem bele semmit a kapcsolatunkba, mintha a szeretetnek és a gondoskodásnak nem létezne számtalan kifejezési módja a pénzen kívül."


  de, tettél: a pinád. megideologizáltad a kurvulásod. számítottál erre, ezért mondtál fel. csak beszoptad mert elege lett a lehúzásból

 • 2011.03.30 23:02:46véreshurka majomézzel

  (soha nem adtam nő kezébe pénzt :D )

 • 2011.03.31 00:01:10lajosss

  Szerencsere soha sem tallkoztam ilyen novel
  vagy csajjal,pedig 19 eves korom ota parkapcsolatban-tokba elek.ja most 37 vagyok
  Es remelem soha nem is fogok.

 • 2011.03.31 00:19:37Zak

  @lajoss: egyébként tapasztalataim alapján tényleg nem szabad ilyen nőkkel kezdeni, mert nagyon ragaszkodóak, és nehéz élni velük. de lehet másnak bejön :)

 • 2011.03.31 00:51:38penelope garcia

  Jaj, kislány. A jelenleg éppen futó kapcsolat, az mindig, minden körülmények között jobb, mint az előző, csúf véget ért volt.
  Tehát nem, MOST még fogalmad sem lehet arról, milyen lesz a csupaszív pasid, amikor vége.
  Ezt persze megtanulhattad volna az előző, csúf véget ért afférból, de nyilván még nem esett le a tantusz: nyugtával dicsérd a pasit. :)

 • 2011.03.31 00:52:42antiszociális exlúzer

  deee

  "Egy párhónapos kapcsolatban (a második nyilván ilyen volt) már akkor is prosti vagy, ha mindig a férfi fizeti a kaját."

  Ez nem érvényes arra az esetre, ha mindketten annak tudatában vágnak bele a kapcsolatba, hogy az egyik félnek jóval kevesebb pénze van. Mert munkanélküli, vagy mert még tanul. Mondjuk utóbbi esetben is fontosnak tartom, hogy az a fél, aki még diák, igyekezzen kivenni a részét a költségekből, de: szerinted egy munkanélkülinek mit kellene tennie? Soha nem elfogadni egy fillért se, nehogy elkurvuljon, s inkább éhendögölni?
  Tény, a tengerparti nyaralás és a többi efféle elfogadása súrolja a kihasználás kategóriáját. Utólag elszámoltatni meg kicsinyes dolog. Olyan, mint szakításkor visszakérni az ajándékot.
  Vagy adja szívből az ember, és akkor nincs elszámoltatás, vagy ne adjon egyáltalán.

  Snowmoon

  "mikor család lesz, gyerek(ek) mindent a férfi fizet - ha tetszik ha nem..."

  Már miért fizetne mindent a férfi? Én abban nőttem fel, hogy a nők a gyes lejárta után visszamentek dolgozni (manapság nem mindig sikerül, de ez nem rajtuk múlik), és ugyanúgy pénzt kerestek nyugdíjas korukig, mint a férfiak. Ma is dolgozik az anyák többsége.

 • 2011.03.31 01:26:21Trebitsch

  Szerencsére nem tudom a problémát átélni. Ha a partnerem anyagi helyzete olyan, hogy nem engedhetne meg egy nyaralást, vagy más "luxust", amiről le lehet egyébként mondani, természetesnek veszem, hogy azt én finanszírozom, ha nekem erre könnyebb költeni. És biztos voltam mindig, hogy fordított esetben Ő is szívesen segítene nekem. A felhánytorgatást meg undorítónak tartom, ha valakinek adok valamit, akkor azt szeretetből, szívesen adom, hogy segítsek, nem azért, hogy utána fröcsögjek miatta.

 • 2011.03.31 01:39:15VV Atuska

  juj de jó téma... én meg lúzer vagyok, eltartom a csajomat, akit igazából nem is biztos, hogy akarok csajomnak nevezni, bár szeretem

 • 2011.03.31 03:09:06tildy:)

  Ezért hisztizni, lol.
  Nálunk én vagyok kereső fél , jelen esetben a nő :) . Lassan már egy éve, mert párom önmegvalósít - bízom benne , hogy bejön. nem egyszerű, hiszen nem vagyok gazdag, de egy férfinek azt hiszem még nehezebb lehet eltartottnak lenni. No ő viszont lebeszél minden olyan dologról, ami túlzott kiadás lenne, ugyebár egy fizuból élünk.

  Amiről a fenti szöveg szól, az viszont csak rinya.

  Antiszoc: amikor én munkanélküli voltam, biza a kis félrerakott pénzemből fizettem az albit , meg a kaját. Párom ezt nem tudja megtenni, cserébe viszont pl friss kenyérrel -ő süti - vár itthon.

 • 2011.03.31 03:12:39tildy:)

  Ja és ő a saját részéről nyilvántartja , mennyivel "lóg". Ja és mi is Londonozunk: itt élünk.

 • 2011.03.31 06:02:03Nick Leeson

  Na pont ez az helyzet ami miatt fogom a hasam, amikor a női egyenjogúság előkerül.

  Hát persze, női önállóság, saját egzisztencia, saját szabad élet! Jó buli megjátszani az önálló vagányt! Ha meg baj van, vissza áll az ezer éves társadalmi modell ideiglenesen, rohanunk a férfihez, hogy mentsen meg. Doromboló kiscica lesz hirtelen a kökemény önálló amazonból. Persze csak addig amíg megmentésre szorul. Utána megint hirdeti az igét, "Mi nők meg tudunk állni a saját lábunkon is"! Hát persze...

  Majd akkor lesz igazi egyenjogúság, ha egy nőnek természetes lesz, hogy legalább látszatból előveszi a pénztárcáját az első randin az étteremben. Addig, csak egy csiki-csuki állapot van. A nők épp a helyzetnek megfelelően játsszák az agyukat az emancipuncisággal vagy épp rászorulnak a pasira...

  Csak mellékesen... a természet olyan marha volt, hogy úgy alkotta meg a világot, hogy egy férfi és egy nő EGYÜTT építsen, biztonságot, családot, otthont, egzisztenciát... Ezt egy kicsit leszarja most mindenki. Nyilván való, nehogy kompromisszumot vállaljon már valaki, aki egyedül is "megáll a lábán"... Lehet nyelni a következményeket!

 • 2011.03.31 07:15:21samot

  Van itt pàr szànalmas hozzàszolàs!Pasiktol, akiktöl hàzassàg utàn is belép a "én fizetem a lakàst te meg a rezsit"efekt!Valoszinü ezek utàn,hogy a benzinpénz felét is a nöktöl kérik honap végén!
  Ilyeneknek kellene megprobàlni a pénzükkel szexszelni!Pitiàner,szànalmas senkik!

 • 2011.03.31 07:28:26waszabi

  Kicsit hasonlít ez a reklámfilmekben látható 300nmes konyhához/nappalihoz. Életszerűtlen. De hát valamivel látogatottá kell teni az oldalt, ez egyértelmű:)
  Reálisan értékelve a helyzetet: ha a pénz kerül összevetésre a szexszel, akkor bizony prostitúcióról van szó, nem többről. Főleg, ha munkanélküli hölgynek Londonban kell vásárolnia, hogy elég jó legyen a partnerének.
  Egy normális kapcsolat ennél azért többről szól, ha nem tévedek.

 • 2011.03.31 07:39:47Mikrobi

  Ha jól értettem, mindkét kapcsolatodban együtt éltél a fiúval, aki pénzt adott neked. Itt volt a probléma. Nem kellett volna hozzáköltözni, nem kellett volna lefeküdni vele.

 • 2011.03.31 08:06:50Sötétben fekete

  A folytatásban kérem elmagyarázni, mi a tényleges probléma? Az, hogy kétszer megtörtént, vagy az, hogy harmadjára nem akar összejönni?
  Köszi!

 • 2011.03.31 08:14:18ATS

  Gyárekök!

  Én amit önszántamból adok, azért nem várok semmit cserébe, de valamit tisztázzunk:

  A pénz lehet nem minden és nem is pótol emberi értéket, vagy szeretetet, de mivel nem fán terem ezek után ne soroljuk már a jelentéktelen dolgok közé...

  a munkás ember gyermeke keményen dolgozik érte napi legalább 8 órát (inkább többet), szal nekem senki ne jöjjön ezzel a süket dumával, h a "szeretetnek és a gondoskodásnak nem létezik számtalan kifejezési módja a pénzen kívül"...

  Talán a másik fél nem teszi bele a kapcsolatba ugyanezt a pénzen kívül? Hagyjuk már...

 • 2011.03.31 08:43:05citrix

  A cikk alanya és megfogalmazója(?) fiatal,csinos,szexis lány.Pénz,állás nélkül is könnyen talál pasit,aki állja a költségeit csak érezze magát jól vele,legyen a társa.Valamit valamiért,a vonzó csajoknak legfeljebb morális problémát okozhat az átmeneti pénzzavar,valódi megélhetési gondjaik nincsenek.Ez világos mint a Nap.De mi van a kevésbé vonzó,sőt randa csajokkal,akiket a kutya se fog úgymond szponzorálni?Őket legfeljebb a család segíti ha tudja,ezen kívül csak nagyon kemény feltételű kölcsönökre számíthatnak amit többszörösen vissza kell fizetni(miből?).Morális probléma nulla,nem lesz kitartott,se szerető;anyagi probléma,egyik napról másikra élés annál inkább.A szép,fiatal csajoknak mindig az élet habos oldala jut.Amíg szépek és fiatalok.

 • 2011.03.31 09:08:03samba pa ti

  hülyeségeket ír, de ha a képen szereplő hölgyről van szó,igazán csinos.
  mikor jön velem londonba?

 • 2011.03.31 09:09:51Tonyk

  18 éves korom óta vagyok (jelenleg 32) együtt a barátnőmmel aki a most feleségem.
  Akkor én főiskolás, Ő gimnazista. Az első perctől kezdve közös kasszán vagyunk. Soha nem hánytorgatta fel senki a másiknak mikor ki mennyit. Ha nekem volt, akkor az én pénzemből, ha neki akkor az övéből költöttünk.
  Soha nem is értettük a barátainkat, akik szintén már vagy 1x éve vannak együtt (nem házasok még mindig), de a mai napig az én fizetésem, te fizetésed, kölcsönadok,kölcsönkapok,visszaadod,visszaadom.
  Hipergáz!!!!!!

  Ja, meg a post is hipergáz :)

 • 2011.03.31 09:17:44abc

  "Majd jött az elszámolás, csak annyit tudtam mondani: szerettelek"

  És annak mi köze az annyagiakhoz ha szakítottatok?
  Ő nem szeretett?
  Vagy a te szeretetetd szeretetet és pénzt ér?
  Akkor a tied értékesebb?

  Gondolkozz el ezen egy kicsit...

 • 2011.03.31 09:40:27Gömbivillám

  A saját rossz döntéseim miatt küldtem már magamat többször padlóra, de sosem engedtem egy Pasimnak sem ,hogy eltartson. És na bumm, itt vagyok, meg van mindenem és a Gerincem is!

 • 2011.03.31 09:43:52DocBulywood

  Abc:

  Lehet, h úgy fogta fel: az életben MINDENÉRT fizetni kell. És bizony, egy kapcsolat, hogy kapcsolódhass, anyagi áldozatokkal is jár.

  Van erre egy mondás: a legdrágább kurva a feleség.

 • 2011.03.31 10:20:05tildy:)

  Samot :alapból nálunk is külön kassza van, ha mindkettőnknek van munkánk. És tudod mit? Jó. Lehet ezt úgyis csinálni, hogy nem számolgatod, meg kérincséled hónap végén. Amikor triviális, hogy bizonyos dolgokra közösen összedob az ember, de a maradék felett ő saját maga rendelkezik.


  Tonyk: szóval lehet szerinted hipergáz, de egyszer legye véletlen vége a kapcsolatotoknak .... Nálam exszel is működött, meg jelen helyzetben is működött, amíg páromnak volt munkahelye. Jó volt. Egyszer sem merült fel ugyanis anyámékkal - akik közös kasszán voltak és vannak- ellentétben, hogy ezt vagy azt miért vetted, stb.

  Amúgy én sem engedtem soha egy pasimnak se , hogy eltartson. Jelen helyzet fura, és kemény. Emberileg is.

 • 2011.03.31 10:42:13semmizse

  DocBulywood: a legdrágább kurva a feleség.

  Gondolom akkor te már találkoztál olyan kurvával, aki főz-mos-takarít rád, kimossa a gönceidet és ápolgat, mikor haldokolsz egy sima náthától. Meg hazavár, aggódik érted, neveli a kölykeidet, ja, és közben szeret is. Apád felesége is kurva volt?

 • 2011.03.31 10:48:23Rebelde

  a pénz felhánytorgatása elég gáz, akkor inkább nem adjon

  egyébként a tipródás, hogy elfogadhatom-e, mi lesz ha, stb., már nem túl jó, előre is vetíti a továbbiakat, tuti ha valami nem klappol, mindent egymás fejéhez vágnak...nem véletlen kik kerülnek össze

  normálisan működő kapcsolatoknál nem alá fölé rendelt viszony van és a pénz nem lehet kérdés, akkor sem ha nincs habzsi-dőzsi

 • 2011.03.31 10:52:36antiszociális exlúzer

  tildy:)

  "amikor én munkanélküli voltam, biza a kis félrerakott pénzemből fizettem az albit , meg a kaját"

  Ez természetes, ahogy az is, hogy az ember ilyenkor összébb húzza magát.
  De mi van, ha a párod felajánlja, hogy elvisz nyaralni? Menjen egyedül, vagy inkább otthon maradtok mindketten?

  Nem kötelező befizetni a kispénzű párunkat nyaralásra, lehet más kompromisszumot kötni, mondjuk hogy csak a rokonék balatoni nyaralójába ruccanunk le egy hétvégére tengerpart helyett.

  Csak az adjon, aki szívből ad.

 • 2011.03.31 10:54:08antiszociális exlúzer

  Nick Leeson

  Általánosítás. Engem még nem tartott el férfi, akkor sem, amikor néhány hónapig munka nélkül voltam. És ha rajtam múlik, nem is fog.

 • 2011.03.31 10:56:03missmasni

  Nekem fel kellett adnom a munkam a parom miatt, s most o tart el... Na es? Semmi nemu konfliktusunk nincs belole. Valamit valamiert. Kozben nevelem a fiat mikozben az uzleti utjain van. Eleinte nehezemre esett elviselni a szituaciot, de minden aron azon voltam, hogy hogyan tudnek barmit is csinalni, hogy ha nem is anyagiakban, de viszonzast nyujtsak. Ettol prostitualt lettem? Nem....
  Eleg vulgaris megnyilvanulasok vannak itt a forumon ezzel a cikkel kapcsolatban...

 • 2011.03.31 10:57:03Rebelde

  "Csak az adjon, aki szívből ad."

  pontosan

 • 2011.03.31 11:08:09badabing

  ál-újságírás

 • 2011.03.31 11:12:08véreshurka majomézzel

  "Akkori barátom sem dolgozott, ő olyan családi háttérrel rendelkezett, hogy megtehette, harminc-x évesen még mindig keresgélje, mi is az, amit szívesen csinálna. "


  a srác szüleinek s pénzét költötte, valamit illett volna visszaadnia. aki meg látott már elfajuló válást annak nem kell magyarázni: a külön kassza, tartalék saját pénz alap.


  Tonyk
  "18 éves korom óta vagyok (jelenleg 32) együtt a barátnőmmel aki a most feleségem.
  Akkor én főiskolás, Ő gimnazista. Az első perctől kezdve közös kasszán vagyunk."


  1) szar neked, uncsi lehet egy pina ennyi ideig :D
  2) úgy látom ő fogja bemondani az unalmast, te nagyon elégedettnek tűnsz. na akkor fogsz majd szopni amikor nem marad semmid ;)

 • 2011.03.31 11:15:06véreshurka majomézzel

  Rebelde
  és akinek nincs szíve? :D

 • 2011.03.31 11:21:02Rebelde

  véreshurka majonézzel,

  annak elég szar lehet:)

 • 2011.03.31 11:42:20véreshurka majomézzel

  azt te csak hiszed :D

 • 2011.03.31 13:05:23vizsla74

  tildy:)
  alapból nálunk is külön kassza van, ha mindkettőnknek van munkánk. És tudod mit? Jó.
  Nálunk kvázi különkassza volt, amíg a kedves meg nem szült, és dolgozott. És közmegelégedésre szolgált mindkettőnknek.
  Úgy csináltuk, hogy vettük a két fizut(én kerestem többet), és a közös költségeket, kiadásokat úgy fizettük, hogy addig csak az enyémből fizettünk mindent, amíg egálra nem jött ki a fizunk. Onnantól pedig fele-fele. Szerintünk ez tök jó volt arra, hogy egyrészt lássuk mire is elég a fizunk, másrészt bár számolgattunk, de igazából mégsem...Aztán a végén mindketten azonos összeget eltettünk megtakarításba, ami maradt, azt pedig arra költötte mindenki, amire akarta.
  És ez volt a legjobb. Én rá, ő pedig rám:-)
  Nálunk ez nagyon bevált, viszont amióta gyesen van, felfüggesztettük, mert az semmire sem elég...

 • 2011.03.31 13:07:34guardianlord

  Sziasztok!
  Pár gondolat a cikkel kapcsolatban
  1 – Az önállóság szép dolog, de igazából csak önigazolás, másoknak való megfelelés és egyfajta menekvés.
  2 – Az önsajnáltatás értelmetlen dolog, De a tanácsadás hasznosabb, mint egyszerűen leminősíteni valakit. (Bár ahhoz bölcsesség is kell)
  3 – A cikkben több szereplő is van. De mintha ezt valahogy kevesebben látnák, mint kellene
  4 – Azon is el kellene gondolkodni, ki, kit miért is választott. Mert a cikk írója nem ok nélkül választotta a gondtalan életet élő pasit. Csak sajna neki nem voltak megadva a feltételek.
  5 – Talán az első munkahely feladása is kicsit könnyelműen történt. Sajnos sokszor
  6 – Érdekes hogy a cikkben ki okol kit? Mert mindketten a másikat okolják. Bár az író járt rosszabbul anyagi értelemben, ám minden ember maga felel tetteiért. Én ezt tanuló pénznek hívóm.
  7 – Az emberi értékek nem megfizethetőek. De ne is akarjunk hivatkozni rájuk semmilyen formában, semmilyen ellenérték képen.
  8 – A pénzügyi értékek minden együttélésben fontos szerepet kapnak. De az már régen rossz, ha az motivál.
  9 – az elszámoltatás nem csak kicsinyes, hanem legtöbbször elkeseredett önigazolás. Bár ez nem ok nélkül szokott felszínre törni. Sajna a cikkből nem egyértelmű ki szakított kivel és miért is?
  10 – Miért van, hogy a kérés olyan nehéz? Mert félünk függeni? Általában az fél, kinek van miért félnie. Először magunkba tisztázzuk a dolgokat, s akkor kitisztul a többi is.

 • 2011.03.31 13:08:22guardianlord

  A cikk írója értelmezésem alapján egy tanulságot próbált leírni. Nos! Még tízed úton sem tart a tanulási folyamatban. Nem ok nélkül volt kapcsolatban az előző pasijával. A gondtalan lét, bulizás és szórakozás. Csábító, de az élet mondhatni közbe szólt. (Pontosabban saját maga.)
  Sajnos a világban a párkapcsolatok egyre jobban bonyolódnak. Ebben nagy szerepe van a sablonosodásnak, és félreértelmezéseknek. Az önmegvalósítást, összekeverjük az agresszív akaratossággal és butasággal. Az önállóságot, a rideg érzéketlen racionalizmussal.
  Tanácsom hogy gondolja át az egészet, még párszor. Próbálja megérteni ki mit miért is tett a dologban. De legfőképpen, hogy mit is akar a világban és miért is. Ha megtalálja a helyét önmagában, és a világban, akkor meg lesz a helye a párkapcsolatokban is.

 • 2011.03.31 14:27:28Tonyk

  véreshurka majomézzel:

  1) szar neked, uncsi lehet egy pina ennyi ideig :D

  Nem, hidd el jó nekem! Sokkal jobb mint neked, mert nekem akkor is lesz valakim, amikor téged már eldobnak, mert vén szottyadt vagy és a kutyának sem kellesz már. Ha más nem is, de két lányom biztosan van...

  2) "úgy látom ő fogja bemondani az unalmast, te nagyon elégedettnek tűnsz. na akkor fogsz majd szopni amikor nem marad semmid ;)"

  Pofára estél kisbarátom, mert nekem is van lakásom, neki is van lakása, nekem is van autóm neki is van autója. Szóval hál Istennek a semmitől messze vagyunk.

  De akár amennyiben az anyagiak jelentik a semmit, akkor lehet. Mint említettem van két lányom.
  Ennyi a különbség köztünk. Neked rendszeresen a pénzen jár az eszed, nekem meg azon, hogy boldogok legyünk. Ennyi.

  De majd rájössz. Gondolom egyelőre neked fontosabb minden hétvégén (két hétvége között meg pár hétköznap is) jól bebaszni (egoista gondolatmenetedből másra nem tudok következtetni, sorry). Nekem meg más fontos.

  Szopni meg te fogsz, majd amikor egyedül fetrengsz saját hányásodban vén trottyosként és a pénzedért egyik keménycsöcsű pina sem fog belőle kihámozni.
  Na, most jöhet a: ;)

 • 2011.03.31 16:20:19kiscickány

  Na a sok feminista csajszi meg neszenektekegyenjogúság faszi (tisztelet a kivételnek!) :)

  Először is: egy normális szerelmi kapcsolat kölcsönös törődésen alapszik, szeretik és segítik egymást (értsd: érzelmileg, lelkileg, anyagilag, stb.) jóban-rosszban, és bizony, előfordul nem is ritkán, hogy egyik jobban rászorul erre időlegesen, mint a másik. Aztán meg van, hogy fordul a kocka, és a másik kerül bajba és szorul egyik gondoskodására, segítségére. Ez szerintem így természetes. A posztcsaj is álláskeresőben volt, pont nem arról szólt a mese, hogy mostantól az életcél a kitartott nő szerepe, tehát ideiglenes állapotról beszélhetünk itt is.

  Másik: ha valaki felajánlja a segítségét, szívességet tesz, ajándékot ad, azt a világ leggusztustalanabb dolga utána felhánytorgatni, számonkérni, neadjisten leverni a társán, még ha szakítanak is végül. Mert ez jelenti a gerinc hiányát, nem az, hogy valaki elvesztve állását időlegesen segítségre szorul.

 • 2011.03.31 16:35:17véreshurka majomézzel

  Tonyk
  sosem iszom magam részegre :)
  nem egoizmus hanem tapasztalat, hogy a gyerekkori kapcsolatokból szopás lesz. majd 10 év múlva megbeszéljük kinek lett igaza ;)

 • 2011.03.31 16:38:31almáteszem

  Tonyk:

  Akkor te ebbe a "húdenormálisboldogcsaládapavagyok"
  kategória vagy.Nagyon szép amit írsz igazi társadalmi minta.De a dolgok, nem mindig jönnek össze így.Gyerekeket csinálni normális esetben mindenki tud.Itt nem ez lényeg.Ettől még senki nem lesz több.DE!Gyerekek=20-25 évig finanszírozni kell őket+taníttatni.Tehát sajna pénzkérdés is a gyerek.

 • 2011.03.31 17:56:39antiszociális exlúzer

  kiscickány

  Tök egyetértek, holott feministaemancimanci vagyok. Akkor hogy is van ez? :)
  Annyit azért hozzátennék, hogy a kulcsszó a "normális szerelmi kapcsolat" és a "kölcsönös". Sokan úgy gondolják, hogy a "járás" az csak járás, nem pedig jóban-rosszban. Ez egyrészt érthető, mivel a jóba-rosszbanhoz bizalom kell, márpedig a "járás" időszakában a felek még csak tanulják egymást. (Aztán az is jól megkapja a magáét, aki túlságosan könnyen megbízik valakiben.) Nehéz meghúzni a határt.

 • 2011.03.31 18:14:45Sadist

  A posztoló eléggé túlértékeli a "szeretetét". Ha valaki munkanélküli, akkor alap, hogy gőzerővel munkát keres és nem a tengerparton van, vagy Londonban szórja a pasija pénzét. A sok fölös idejét és energiáját fordíthatta volna arra, hogy ő is beletegyen valamit a kapcsolatba, legyen az házimunka, főzés, szex kezdeményezése, akármi, ezekhez nem kell pénz, csak egy kis odafigyelés. Gondolom a férfi ezeket nem kapta meg, ezért érezte úgy, hogy kihasználják, amiben igaza is van.

 • 2011.03.31 20:08:45ivanhu

  Bocs, de szerintem a srácnak is jó volt, hogy ott van vele a nyaralásnál. Szóval a srác megfinanszírozta azért, mert szerette volna magát jól érezni. Aztán persze jól besértődött, amikor szakítottak, valószínűleg nem az ő kezdeményezésére, és egyszerűen vissza akart ütni. Kicsit szánalmas szerintem.

  A helyzet egyébként nem egyszerű, és elég könnyű megalázóként megélni annak, aki a pénzt kénytelen elfogadni. Munka nélkül maradni egyébként sem egyszerű helyzet, néhány hónap után simán kialakulhat mindenféle lelki trauma belőle.

  De aki később szóvá teszi, hogy a jól működő kapcsolatban én ennyit adtam, te meg annyit, az egyszerűen egy primitív köcsög. Mellesleg senki nem kényszerítette rá.

 • 2011.03.31 20:09:42f.nero

  Előbb-utóbb úgyis a férfi fizet, de úgy látom, sokan ezt még nem tudjátok.
  Arra kell csak vigyázni, hogy ha már a megélhetést, nyaralást, stb. a férfi fizeti, akkor egy esetleges váláskor a dupla mennyiségű kiadás miatt sokkal nehezebben megszerzett vagyon legalább ne feleződjön. Mert az az igazi bukta...

 • 2011.04.01 00:48:33antiszociális exlúzer

  f.nero

  Ha valaki csinált 2-3 vagy több gyereket és azt akarja, hogy az anyjuk otthon legyen velük minimum gyesen, az ne pattogjon, amiért ő a családfenntartó. Nincs olyan, hogy a kecske is, meg a káposzta is...

  Ha pedig nem ez a berendezkedés a szíve vágya, keressen olyan nőt maga mellé, aki hasonlóan gondolkodik, és aki nem akar háztartásbeli lenni. Ez esetben nem igaz az, hogy "úgyis a férfi fizet".

  Tudom, az élet nem fekete-fehér, vannak nők, akik se nem dolgozni, se nem anyukáskodni nem akarnak. Megértem, hogy őket el akarják kerülni a (normális) férfiak.

 • 2011.04.04 15:05:50summarygloss

  Drága posztíró,

  normáliséknál ez úgy néz ki:
  1. szitu
  pasi: menjünk a tengerpartra!
  nő: nincs rá pénzem.
  pasi: fizetek mindent!
  nő: menjünk inkább olyan helyre, amit én is megengedhetek magamnak.

  2. szitu
  nő: le vagyok égve, nincs munkám, a telefonszámlámat sem tudom befizetni.
  pasi: ha kérsz pénzt, adok.
  nő: ... (már ott sincs, elment a mekibe wécét pucolni inkább, mint egy sóher szarrágónak tartozzon).

  Szóval csatlakozva az előttem szólókhoz, életképtelen vagy és pasit választani sem tudsz.

 • 2011.04.04 15:13:31summarygloss

  @antiszociális exlúzer:
  a magyar családmodell kétkeresős. A pasik többsége nem keres annyit, hogy egyedül otthont teremtsen és eltartson még magán kívül három-négy főt. (Aki meg keres annyit, az inkább költi szilikoncickókra, mint taknyos kölykökre és a leharcolt anyjukra.)

  Szóval de, a kényszer úgy hozza a legtöbb magyar családnál, hogy kecske, káposzta meg a nagymama, aki neveli a kölyköket a háromműszakozó szülők helyett. Ez a reality, nem az édenhotel...

Blogok, amiket olvasunk

STÍLER 4 ruhadarab, aminek nincs helye egy stílusos nő ruhatárában

A nagy őszi gardróbcsere remek alkalom arra, hogy megszabaduljunk néhány olyan holmitól, ami csak a megvásárlás pillanatában tűnt jó ötletnek. A divat változik, trendek jönnek-mennek, de biztos lehetsz benne, hogy a most következő cuccok nélkül igenis, lehet élni. Ráadásul egy magabiztos, stílusos életet.

KERTÉSZ Így gondozd ősszel a csónakorchidádat

Most, hogy ránk rúgta az ajtót az ősz, egyre jobban figyelünk a szobanövényekre. Az orchideák különösen népszerűek. ennek oka lehet különleges szépségük, szokatlan megjelenésük, vagy éppen az, hogy a meleg trópusi tájak hangulatát hozzák közel, ami télen különösen jóleső érzés.

OTTHONTÉRKÉP Elfogytak a zuglói garázsok

Fizetős övezetté vált a XIV. kerületben az Örs vezér tere és a Felvonulási tér környéke is. Ráadásul nem csak hétköznap, hanem szombat-vasárnap is. Gondoltuk, megnézzük, milyen a garázshelyzet a kerületben. Aztán koppantunk.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta