Megnyílt az első szülés utáni depressziót kezelő kórház az USA-ban

Az utóbbi években egyre többször hallhattunk arról, hogy a szülés utáni hetek nem minden nő számára jelentenek földöntúli, boldog kuckózást a bébivel, hanem akár öngyilkos gondolatok is megkeseríthetik a napjaikat. Most egy amerikai kórház végre a kampányoláson túl is tesz valamit, amit remélhetőleg többen követnek világszerte.

Nem minden kismama tölti az első hónapokat hintaszékben, újszülött gyermekét boldog mosollyal ringatva: vannak, akiknek ezt az időszakot a szülés utáni depresszióval való viaskodás tölti ki.

Most egy amerikai kórház végre a tájékoztató előadásokon túl is lépéseket tett a helyzet javítása érdekében és egy olyan programot dolgoztak ki, amit kifejezetten a szülés utáni depressziótól szenvedő nők igényeihez szabtak - számolt be a hírről a Jezebel.

Szülés után zárt osztályra került

Az Észak-Karolinai Egyetem kórházában nyitott meg Amerika első önálló, szülés utáni pszichológiával foglalkozó osztálya. Chris Raines, a program egyik terapeutája elmondta, hogy az elhatározást az adta, amikor találkozott egy fiatal nővel, aki a szülés után olyan súlyos állapotba került, hogy a zártosztályon kezelték. Mivel a PPD-sek számára eddig nem volt külön módszer, a nőket gyakran csoportterápián próbálták kezelni, alkohol-és drogbetegek közt. Ráadásul a folyamatos őrzés miatt, hogy ne tudjanak öngyilkosságot elkövetni, akkor is figyelték őket, amikor anyatejet fejnek, és a gyermeküket sem láthatják. Ez pedig csak növeli a szorongást.

Az új osztályt a fiatal anyák igényei szerint alakították ki. Vannak kényelmes részlegek, ahol szoptatni tudnak vagy anyatejet fejni, és egyéni, illetve családi terápiás kezelésre is lehetőség van. Ez utóbbi azért is jó ötlet, mert az anya állapota az egész családot befolyásolja, és ritkábban, de a kispapák is hajlamosak lehetnek depresszióra. A kisbabától sem kell elszakadni az anyukáknak, mert a hosszabb látogatási idő alatt is megtanulhatják a baba körüli rutinfeladatokat.

A klinikai orvosai elmondták, már több másik kórházból is érdeklődtek a programról, így a speciális kezelés és az esetek kiemelt kezelése jobban elterjedhet.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek