INFÓ

Most kiderült, miből van a mekis hamburger! Nem fogod elhinni!

2015. október 16., péntek 15:25 |

Gondolkodtál már, hogy miből készülhet a mekis hambi és csibefalat? Most kiderül!

Nem fogod kitalálni, hogy mennyi helyen ehetsz külföldön is magyar paradicsomot! A McDonald's a világ minden sarkában jelen van, és kedvére válogathat a világ mezőgazdasági terményei közül. Ezért is nagy elismerés a hazai termelőknek, hogy az étteremlánc egyre több európai éttermében használ magyar alapanyagokat. És ezt hírül is adta a 77. OMÉK-on, amely a hazai mezőgazdaság egyik legfontosabb kiállítása és vására.

Az itthon megtermelt csirkehússal, salátával, paradicsommal, hagymával és tojással egyre több külföldi McDonald's éttermet is ellátnak. Te is kíváncsi vagy, miből készül a McDo hambi?

Az érdeklődők végre szemtől szembe találkozhattak a jól ismert mekis termékek összetevőivel. Megtekinthették a McNuggets alapanyagául szolgáló csirkemellfilét, a ketchup ízét adó hazai paradicsomot, a salátákba kerülő salátafejeket, a friss tojásokat, és rácsodálkozhattak a hagyma bronzos héjára, szakszerű kifejezéssel páncéljára.

Most ráadásul nemcsak az derült ki, hogy miből készülnek a mekis ételek, hanem az is, hogy milyen feldolgozási fázisokon mennek keresztül az egyes alapanyagok, mire elérik végső formájukat, amit végül egy McDonald's-ba betérve te is megehetsz.

Ezt te is megnézheted a Mekilexikon oldalon elérhető videók segítségével.

Innen kerülnek a mekis asztalokra a magyar alapanyagok.

A McDonald's itthon kizárólag az Eisberg Hungarytől vásárolja termékeihez a salátafélét, friss hagymát, kígyóuborkát, paradicsomot és koktélparadicsomot. A hazai Eisberg 2003 óta kizárólagos salátabeszállítója az osztrák McDonald's éttermeknek is. Az idei évre tervezett közel 3000 tonna beszállítandó termék nagy részben Csongrád megyei termelőktől érkezik, és a román és lengyel éttermi vendégek tálcájára is jut belőle.

A szegedi székhelyű Mezőker Kft. egyike a McDonald's három kizárólagos európai hagymabeszállítójának. A makói termőterületen, illetve annak pihentetésekor a Vajdaságban termelt vöröshagymát a cég hódmezővásárhely-gorzsai üzemében dolgozzák fel, innen jut el több mint 15 ország McDonald's éttermébe.

A kecskeméti Univer 27 éve szállít szószokat az étteremlánc szendvicseihez. Ketchupjukhoz kizárólag magyar termőhelyről származó paradicsomot vásárolnak, jellemzően Kecskemét környéki gazdáktól. A McDonald's ma már évente 750-1300 tonna sűrített paradicsomot vásárol tőlük, amely 40 ország éttermeibe jut el.

A szigetcsépi Capriovus Kft. 2002 óta a magyar McDonald's kizárólagos tojásbeszállítója. Évi 3 millió, mélyalmos tartásból származó héjas tojásával nemcsak a magyar, hanem a román éttermeket is ellátja.

Az OSI Food Solutions Hungary bábolnai üzemébe a feldolgozásra szánt csirkehús magyar vágóhidakról, túlnyomórészt a kisvárdai Master Goodtól érkezik. Az évi 14 ezer tonnányi feldolgozott termék pedig hazánkon kívül még 19 ország éttermeibe jut el - Azerbajdzsántól Svájcig.

Sokkal több jut külföldre, mint amennyi külföldről érkezik

A McDonald's hazai beszállító partnerei 2011 és 2014 között összesen 68 milliárd forint értékben exportáltak termékeket Európa és más régiók McDonald's éttermeibe. Ez az érték a teljes hazai élelmiszerexport több mint 1,3%-ának felel meg. A mennyiség jelentőségét jól mutatja az is, hogy ha a hazai éttermek tavalyi külföldi beszerzéseinek értékét levonjuk a teljes beszállítói exportértékből, akkor 13,4 milliárd forintos pozitív mérleget kapunk.

Bővítenek, növekednek

A McDonald's nemzetközi piacokon is sikeres beszállítói az elmúlt években 60 milliárd forintot ruháztak be gyártósoraik korszerűsítésére, kapacitásaik bővítésére. Erősödő exportőrként több munkaerőt is igényelnek, 2014-ben mintegy 500 főt alkalmaztak a hazai és külföldi McDonald's éttermek ellátására: 200 fő kizárólag a magyar éttermek kiszolgálásán, 300 pedig a külföldi McDonald's megrendelések teljesítésén dolgozott.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta