Így lesz a legfinomabb a sonka egy egyszerű trükkel

GettyImages-1300251647

A húsvét gyakran a vendégvárás időszaka, de akár a családtagjaidat is lenyűgözheted néhány különleges fogással. Ehhez adunk ötleteket.

Legyen szó a reggeliről, ünnepi ebédről vagy a locsolóknak kínált falatokról, a legtöbb háziasszony szeretne különleges húsvéti menüvel előrukkolni. Bevált tippjeink mellé néhány receptet is kapsz, hogy az egész utcában te főzd a legjobb sonkát. 

Így lesz finom a sonka

Sokszor leírták már, de nem lehet elégszer ismételni; az, hogy a sonka milyen lesz vasárnap reggel, az ünnepi asztalon, nagyban függ attól, hogy milyen minőségű húst veszel. Választhatsz parasztsonkát, csülköt vagy kötözött sonkát, ha van biztos beszerzőhelyed – például olyan hentes, akihez régóta jársz, és megbízol a termékeiben –, ezúttal se vásárolj máshol. A sonka főzésének is számtalan trükkjét leshetted el a nagymamádtól, édesanyádtól, vagy akár a világhálóról, de mi is összegyűjtöttünk néhányat, ami bevált. 

Így lesz tökéletes a sonka és a tojás
Így lesz tökéletes a sonka és a tojásS847 / Getty Images Hungary

Fontos, hogy már előző este – de legalább 2-3 órára – tedd vízbe; így kiázik belőle a felesleges só, és a rostok is fel tudják venni a nedvességet. Annyi vízbe tedd oda főni, amennyi éppen ellepi, és szórhatsz bele ízesítésként fokhagymát, egész borsot, de akár sárgarépát és babérlevelet is használhatsz, hogy kicsit megbolondítsd az ízét. 

Aranyszabály a nagypapámtól: a sonkát mindig annyi órán át főzzük, ahány kilós, és soha ne forrjon a víz, inkább csendesen gyöngyözzön.

Ahhoz, hogy szépen szeletelhesd, a főzőlében hagyd kihűlni, melegen nem érdemes vágni, mert szét fog esni. A főzőlevet alapléként is fel tudod használni akár egy üde tavaszi salátaleveshez – jól is fog esni a nehezebb ételek után –, de akár bableveshez is. 

Tojás, kicsit másképp

Ha azt gondolnád, hogy a keménytojás főzésével kapcsolatban nincsenek nagy titkok, el kell áruljuk, hogy bizony vannak. Az egyik például, hogy milyen edényben főzöd meg a tojásokat. Egy öntöttvas fazékban például több ideig tart, amíg felforr a víz, de lassabban is hűl ki. Ha véletlenül tovább főzöd a tojásokat, nagyobb az esélye, hogy a sárgája körül zöld árnyalat jelenik meg, és a fehérje is gumisabb állagú lesz. A tökéletes főzési időt 12 és 14 perc közé teszik a szakértők, illetve még egy tipp: miután megfőttek a tojások, tedd őket jeges vízbe; ha így hűlnek ki, az állaguk tökéletes lesz. 

Ha pedig a húsvét egyik kedvencét, a töltött tojást szeretnéd különlegesebb módon elkészíteni, színezd a fehérjét céklával, amihez receptet is adunk.

A húsvéti menü koronája: a főétel 

Ha a főétel esetében is szeretnél eltérni a megszokottól, hoztunk neked egy izgalmas és gyorsan elkészíthető receptet.

Bár a bárány évszázadokig elválaszthatatlan volt a húsvéti menütől, jó néhány évtizedre eltűnt – főleg a városi konyhákból –, ám nemrégiben kezdett újra divatossá válni.

Pedig sokkal zamatosabbnak és omlósabbnak tartják, mint például a marhát. Ráadásul nincs is szükséged túl sok hozzávalóra: 8 szelet karaj vagy bárányborda, só, 4 gerezd fokhagyma, egy evőkanál frissen aprított fűszernövény (például petrezselyem, menta vagy oregánó), 8 evőkanál sótlan vaj és negyed teáskanál frissen őrölt bors, amit használni fogsz. 

A húsvéti menü koronája lehet a báránysült
A húsvéti menü koronája lehet a báránysültribeirorocha / Getty Images Hungary

Miután a bárányszeleteket kivetted a hűtőszekrényből, sózd meg, és tedd félre öt-tíz percre szobahőmérsékletre. Vágd finomra a fokhagymát, a fűszernövényeket, majd olvaszd fel a vajat egy serpenyőben. Barnulásig pirítsd a hússzeleteket, úgy 8-12 percig, és félidőnél fordítsd meg őket. Az igazán profik használhatnak húshőmérőt is; a recept szerint a hús legvastagabb részénél 65 Celsius-fok körül jelzi, ha már félkész a bárány. Add hozzá a fekete borsot és a fokhagymát, további egy percig süsd – vigyázva, nehogy a fokhagyma túlságosan megbarnuljon –, majd vedd le a tűzről, és szórd rá a fűszernövényeket. Látványos és finom étel, alig fél óra alatt. Ha különleges, húsvéthoz illő körettel szeretnéd felszolgálni, készíts burgonyafészekben tojást. A hagyományos módon állítsd össze a burgonyapürét, majd egy tepsiben alakíts ki fészekformákat, és a közepébe üss egy-egy tojást. 180 fokra előmelegített sütőben addig süsd, míg a tojás eléri a megfelelő állagot. 

Díszes falatkák, a locsolóknak is 

Az étkezést is zárhatjátok egy kis húsvéti keksszel, de akár a locsolóknak is elkészíthetitek. A gyerekek ráadásul nagyon fogják élvezni, hiszen színes, bájos kis figurákat alkothatnak.

Locsolóknak is adhatjátok a vidám húsvéti kekszeket
Locsolóknak is adhatjátok a vidám húsvéti kekszeketAlexander Lyakhovskiy / Getty Images Hungary

Az elkészítéséhez 230 gramm vajat 90 gramm krémsajttal és 200 gramm cukorral keverj habosra, majd add hozzá egy szobahőmérsékletű tojássárgáját, fél teáskanál vaníliakivonatot és negyed teáskanál mandulakivonatot. Adj hozzá 215 gramm lisztet, fél teáskanál sót és ¼ teáskanál szódabikarbónát, majd miután jól összegyúrtad, lefedve tedd három órára a hűtőbe. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Enyhén lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát, majd szaggass belőle nyuszi-, tojás-, bárányformákat. Helyezd őket sütőpapírral kibélelt tepsire, egymáshoz nem túl közel, majd 8-10 perc alatt süsd őket készre, míg a sütemény széle barnulni nem kezd. Hűtsd ki őket rácson, majd kész cukormázzal vagy tojásfehérjéből, ételfestékkel kevert bevonattal díszítsd. 

Ha húsvétra húsmentes ételt szeretnél elkészíteni, olvasd el ezt a cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek