GASZTRO

Tökéletes, félig fagyott nyári desszert

2009. augusztus 19., szerda 03:10

nyár/fagyi/hűsítő parfek-fokusz-small-2Folytatjuk a fagyigép nélkül is egyszerűen elkészíthető jeges desszertes sorozatunkat – mi mást is tehetnénk ebben a melegben?! Az olaszok semifreddónak (félig fagyott), a franciák parfait-nak (tökéletes), mi egyszerűen parfénak nevezzük.

 

 

parfek

Cukrászdákban leginkább parfétortaként találkozhatunk vele, pedig otthon is gyorsan elkészül, és lehet vele a vendégeket csábítani, kábítani. Készítheted bármilyen gyümölcsből – megkockáztatom, hogy ezek a legfinomabbak. Az apró magos gyümölcsöket érdemes átpaszírozni, hogy a magokat kiszűrd. Nagyon finom magvakból is, működik mogyoróval, mandulával, dióval, pisztáciával, a lényeg, hogy sózatlan legyen! Következik 2 alaprecept: egy gyümölcsös és egy magos. Készítsd kedved szerint, ahogy tetszik!

Ízenként 1 db őzgerinc vagy téglalap alakú sütőformára lesz szükséged, ebbe 7,5 dl massza fér, amely kb. 6 főre elég.

Őszibarackparfé

½ kg kimagozott gyümölcs
7+1 dkg cukor
5 tojássárgája
2 dl tejszín
csipet só


A sütőformát béleld ki fóliával úgy, hogy a szélein bőven lelógjon.

A barackot hámozd meg, magozd ki, a sóval és 7 dkg cukorral turmixold össze. Tehetsz hozzá egy kevés barackpálinkát is (max. ½ dl).

Tedd egy nagy fémtálba, keverd hozzá a tojássárgákat, és tedd egy lábos forró víz fölé a tűzhelyre, és a gőz fölött kézimixerrel addig keverd, amíg világos színe lesz, és kb. a háromszorosára habosodik – 6-8 perc. A tálat azonnal tedd jeges vízbe, és itt verd tovább a habot, amíg teljesen lehűl – további 5 perc.

A tejszínt a maradék 1 dkg cukorral verd lágy habbá, keverd lazán a gyümölcsös habhoz, és öntsd a formába. A lelógó fóliával takard be és fagyaszd a mélyhűtőben legalább 4 órát.

Az egészet borítsd egy nagy tányérra, szeletekben tálald, önthetsz rá egy kevés juharszirupot, ha igazán dekadens desszertet szeretnél. A maradék 1 hétig eláll a mélyhűtőben.

Mandulaparfé mandulagrillázzsal

15 dkg pirított mandula
10 dkg + 3 ek cukor
6 tojássárgája
2 tojás
2 dl tejszín
csipet só
1 tk mandulakivonat (nem aroma!)


A sütőformát béleld ki fóliával úgy, hogy a szélein bőven lelógjon.
A mandulát (puha, barna héjával együtt) tedd száraz serpenyőbe, és 1-2 perc alatt rázogatva pirítsd meg.

Tegyél 3 ek cukrot egy kis lábosba, közepes láng fölött olvaszd meg, és néha kevergetve készíts aranybarna karamellt. Vedd le a tűzről, forgasd bele a pirított mandula felét, majd borítsd egy előre kivajazott sütőlapra, és terítsd szét. Hagyd megszilárdulni. Aprítógépben törd finomra, de még darabosra. A nem karamellizált mandulát is aprítsd fel ugyanígy, és keverd el a mandulagrillázs felével, a másik felét tedd félre.

A tojássárgákat és a tojást tedd egy nagy fémtálba, kissé verd fel, adj hozzá 9 dkg cukrot és a sót.
A tálat helyezd egy lábos forró víz fölé a tűzhelyre, és a gőz fölött kézimixerrel verd kb. a háromszorosára – 6-8 perc. A tálat azonnal tedd jeges vízbe, és itt verd tovább a habot, amíg teljesen lehűl – további 5 perc.

A tejszínt a maradék 1 dkg cukorral verd lágy habbá, keverd lazán a lehűtött habhoz, majd keverd el benne finoman a mandulát. Öntsd a masszát az előkészített formába. A lelógó fóliával takard be, és fagyaszd a mélyhűtőben legalább 4 órát.

Az egészet borítsd egy nagy tányérra, szeletekben tálald, a tetejét szórd meg a félretett mandulagrillázzsal. A maradék 1 hétig eláll a mélyhűtőben.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta