GASZTRO

A kelt tészta nem mumus! - 1. rész

2009. november 20., péntek 21:28

kelttszta_bevezet kelt tészta/napi betevő Gyerekkoromban sok pékség működött a városban, nem költözött ki minden a legtávolabbi külvárosba, ipartelepekre. Akkor még naponta lehetett érezni a friss kenyér csodálatos illatát az utcán sétálva, de a pékautók is vitték magukkal amerre jártak.

 

 

Amióta a hipermarketek szeretnének a pékeink lenni, az illat eltűnt. De az illat annyira részévé válik annak, aki érezte már valaha, mint ha valamilyen veszélyes kábítószer lenne.

Szerencsére egyre többen sütnek otthon kenyeret, sőt, újra nyílnak valódi kenyeret árusító pékboltok. Igaz az illat még nem az igazi, mert nem a bolt mögött sütik, csak hozzák valahonnan, de a kenyér kezd újra kenyér lenni.

Furcsák vagyunk mi emberek!
Hiába tudjuk, hogy kacsamell a vacsora csúcspontja, vagy parmezános fűszervaj olvadozik majd a sütőtök leves tetején, sőt még négy fogás hátra van, ha egyszer langyos, ropogós héjú kenyeret tesznek elénk és egy kis tálban kacsazsírt, akkor nem tudunk és nem is akarunk keveset enni belőle. Sőt, a szemünk sarkából az újhagymát figyeljük, hátha lesz olyan szerencsénk... Esetleg édes lilahagyma, ha más nincs. Nagyszemű só, talán valami csípős házi savanyúság. Nem kell más.

A saját kenyérnél nincs is finomabb! A jó hír az, hogy nem olyan nehéz munka, mint amilyen rossz a híre! Mi, itt a Díványon most arra vállalkozunk, hogy a kelt tésztát és akár az otthoni kenyérsütést megközelíthetővé, szerethetővé tegyük, tarsatok velünk!

Van a kelt tészta készítésnek pár alapszabálya, amit ha betartunk, biztosan sikerülni fog a kenyerünk, kalácsunk:

Aranyszabályok:
1. A hozzávalók mindig legyenek szobahőmérsékletűek. Vedd ki a kalácshoz való tojást pár órával hamarabb, és tedd ugyanezt a tojással is.
2. A lisztet mindig szitáld át, így nem maradnak benne összetapadt szemek, apró piszkok.
3. Bioboltokban kapható sikér, ami tulajdonképpen búzafehérje. Minden sütemény és kenyérféle jobban megkel, ha a liszthez kilónként egy kanálnyival keverünk belőle.
4. A kelt tésztákat alaposan ki kell dagasztani. Ez általában 20 perc kézzel is, és géppel is. Géppel kevésbé fárasztó, de kézzel kidolgozni egy kiló lisztet, igazi stresszoldás! Elfáradsz, de elmúlik a feszültség, azt garantálom!
5. Sót csak a dagasztás végén szabad a tésztába tenni.
6. Ne legyél türelmetlen! A tésztának az első kelesztéskor duplájára kell kelnie. Ez időbe telik, nem lehet megspórolni.
6. Az első kelesztés után lehet megformázni a kelt tésztát. Formázás után újra hagyni kell, hogy dolgozzanak az élesztőgombák, tehát sütés előtt 20-40 percig még pihentetni szükséges a pékárut.
7. A kalácsot sokszor túl hamar kiveszik a sütőből, és a tészta tapadós marad. Akkor jó, ha a teteje már tényleg jó barna.
8. A kenyérrel könnyebb dolgunk van, ha az alja kongó hangot ad, megsült.

Természetesen nem csak élesztővel lehet kelt tésztát készíteni, de kovásszal is.
A bevezető után egy sima kenyeret, egy kalácsot, és egy élesztős rozskenyeret sütünk majd.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2009.11.22 20:44:02medwe

  "Vedd ki a kalácshoz való tojást pár órával hamarabb, és tedd ugyanezt a tojással is."

  És a tojást ne vegyem ki?  A 3. ponthoz: a sikér hozzákeverésénél fontosabb, hogy megnézzük, milyen lisztből sütünk kenyeret. A BL55-ös finomliszthez valóban kell sikér, több is mint egy evőkanál, kenyérsütéshez viszont a BL80-as kenyérliszt ajánlott, ehhez meg nem kell külön sikér, a keléshez viszont feltétlenül ajánlott egy késhegynyi aszkorbinsav.

  A 4. ponthoz.
  A tésztát szerintem nem kidagasztani, hanem MEGdagasztani vagy KIdolgozni kell.

  A 7. ponthoz:
  attól még lehet sületlen egy kalács belseje, ha a teteje jó barna. Ez attól függ, mennyire durrantjuk be a milyen típusú sütőt és milyen magasra pakoljuk a tepsit.

  a 8. pont kábé olyan sületlenség, mintha azt írtad volna, hogy a kenyeret késsel érdemes szelni, mert a virágvázával viszonylag nehéz.
  A megsült kenyér alja maximum kopogni fog, kongani az üres hordó, vagy üres fej szokott.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta