A kelt tészta nem mumus! - 1. rész

kelttszta_bevezet

kelt tészta/napi betevő

Gyerekkoromban sok pékség működött a városban, nem költözött ki minden a legtávolabbi külvárosba, ipartelepekre. Akkor még naponta lehetett érezni a friss kenyér csodálatos illatát az utcán sétálva, de a pékautók is vitték magukkal amerre jártak.

 

 

Amióta a hipermarketek szeretnének a pékeink lenni, az illat eltűnt. De az illat annyira részévé válik annak, aki érezte már valaha, mint ha valamilyen veszélyes kábítószer lenne.

Szerencsére egyre többen sütnek otthon kenyeret, sőt, újra nyílnak valódi kenyeret árusító pékboltok. Igaz az illat még nem az igazi, mert nem a bolt mögött sütik, csak hozzák valahonnan, de a kenyér kezd újra kenyér lenni.

Furcsák vagyunk mi emberek!
Hiába tudjuk, hogy kacsamell a vacsora csúcspontja, vagy parmezános fűszervaj olvadozik majd a sütőtök leves tetején, sőt még négy fogás hátra van, ha egyszer langyos, ropogós héjú kenyeret tesznek elénk és egy kis tálban kacsazsírt, akkor nem tudunk és nem is akarunk keveset enni belőle. Sőt, a szemünk sarkából az újhagymát figyeljük, hátha lesz olyan szerencsénk... Esetleg édes lilahagyma, ha más nincs. Nagyszemű só, talán valami csípős házi savanyúság. Nem kell más.

A saját kenyérnél nincs is finomabb! A jó hír az, hogy nem olyan nehéz munka, mint amilyen rossz a híre! Mi, itt a Díványon most arra vállalkozunk, hogy a kelt tésztát és akár az otthoni kenyérsütést megközelíthetővé, szerethetővé tegyük, tarsatok velünk!

Van a kelt tészta készítésnek pár alapszabálya, amit ha betartunk, biztosan sikerülni fog a kenyerünk, kalácsunk:

Aranyszabályok:
1. A hozzávalók mindig legyenek szobahőmérsékletűek. Vedd ki a kalácshoz való tojást pár órával hamarabb, és tedd ugyanezt a tojással is.
2. A lisztet mindig szitáld át, így nem maradnak benne összetapadt szemek, apró piszkok.
3. Bioboltokban kapható sikér, ami tulajdonképpen búzafehérje. Minden sütemény és kenyérféle jobban megkel, ha a liszthez kilónként egy kanálnyival keverünk belőle.
4. A kelt tésztákat alaposan ki kell dagasztani. Ez általában 20 perc kézzel is, és géppel is. Géppel kevésbé fárasztó, de kézzel kidolgozni egy kiló lisztet, igazi stresszoldás! Elfáradsz, de elmúlik a feszültség, azt garantálom!
5. Sót csak a dagasztás végén szabad a tésztába tenni.
6. Ne legyél türelmetlen! A tésztának az első kelesztéskor duplájára kell kelnie. Ez időbe telik, nem lehet megspórolni.
6. Az első kelesztés után lehet megformázni a kelt tésztát. Formázás után újra hagyni kell, hogy dolgozzanak az élesztőgombák, tehát sütés előtt 20-40 percig még pihentetni szükséges a pékárut.
7. A kalácsot sokszor túl hamar kiveszik a sütőből, és a tészta tapadós marad. Akkor jó, ha a teteje már tényleg jó barna.
8. A kenyérrel könnyebb dolgunk van, ha az alja kongó hangot ad, megsült.

Természetesen nem csak élesztővel lehet kelt tésztát készíteni, de kovásszal is.
A bevezető után egy sima kenyeret, egy kalácsot, és egy élesztős rozskenyeret sütünk majd.

Blogmustra