GASZTRO

39 év alatt 725 kilónyi zsírt evett meg a Big Mac rajongó

2011. május 20., péntek 11:36

Egy amerikai férfi csaknem négy évtizede minden áldott nap Big Macet eszik, és ezen nem is szándékozik változtatni. A huszonötezredik burger emlékére törzséttermében névre szóló transzparenst kapott.

A Guardian számolt be Don Gorske (57) nyugalmazott börtönőrről, aki minden bizonnyal a McDonald's egyik leghűségesebb vásárlója: 39 évvel az első Big Macje óta már huszonötezer szendvicset fogyasztott el náluk. A jubileumi burger örömére saját feliratot kapott kedvenc éttermében otthonában, a wisconsini Fond du Lacben. "A halálom napjáig Big Macet fogok enni" - nyilatkozta a férfi. "Egyáltalán nem szándékozom váltani, még mindig ez a kedvenc ételem. Semmi sem változott, minden nap ugyanúgy megkívánom."

Csak az új autót akarta megünnepelni

A megszállottsága 1972-ben kezdődött, amikor egy újonnan vásárolt autó felett érzett örömét három Big Maccel ünnepelte meg. Még aznap kétszer visszament az étterembe, összesen kilencet evett meg zárásig. A férfi állítása szerint az első alkalom óta mindössze nyolc nap telt el anélkül, hogy kedvenc ételét rendelte volna, egyszer az édesanyja kérte meg erre a halála előtt.

Azt viszont bevallotta, hogy kényszeres személyiség, és hogy régebben a szendvicsek dobozát és számláját is gyűjtötte, és különösen a számok szeretete miatt élvezte megjegyezni, hogy hányat fogyasztott már el. Gorskét a mániája odáig juttatta, hogy szerepelt Morgan Spurlock 2004-es dokumentumfilmjében, a Super Size Me-ben is, amely a gyorséttermi étkezés veszélyeire próbálta felhívni a figyelmet.

És még mindig makkegészséges

Egy Big Mac 540 kalória, ami a napi 2000-res átlagnak több mint negyedét teszi ki, és a javasoltnál 40%-nál több zsírt és sót tartalmaz. Bár orvosa szerint a nyugdíjas teljesen egészséges, és rendszeresen tornázik, a szakemberek nem meglepő módon mégsem javasolják ezt az étrendet.

Tara Gidus floridai dietetikus szerint a férfi valószínűleg szerencsés genetikai adottságokkal bír, de számít az is, hogy a szendvics mellé nem rendel sült krumplit és szénsavas üdítőt. Gorske állítása szerint mást is eszik, szereti például a sült kolbászt és a homárt is, de azt mondja az igazi szenvedélye a McDonald's egyik legnépszerűbb terméke marad.

Mit jelent ez számokban?

- Mivel Gorske amerikai Big Macet evett, így összesen 13 és fél millió kalóriát fogyasztott el, míg ugyanez Nagy-Britanniában "csak" 12 és negyed millió lett volna, mert ott valamivel "soványabb" a szendvics.

- Átlagosan napi 1,76 szendvics volt az adagja.

- Mintegy 725 kilónyi zsírt fogyasztott el: ennyi a súlya egy nagy jegesmedvének. A marhahúspogácsák súlya pedig 1125 kilóra jönne ki, ami olyan, mintha a férfi fülétől a farkáig legalább két tehenet megevett volna.

- 1972-ben, amikor első burgerét ette, az amerikaiak évi 3 milliárd dollárt költöttek gyorskajára. Ma ez a szám 11 milliárd.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta