GASZTRO

Bloody Mary rákfarokkal: koktél műhelytitkok

2011. január 6., csütörtök 11:51 |

A közoktatási rendszerből hiányzó, iskolás álmaink váltak valóra, amikor koktéltanfolyamra mentünk. Kóstoltunk, gyümölcsöket gyújtogattunk és megismerkedtünk az ex-kalózok kedvencével. A kéjmámort rákfarkas Bloody Mary-vel zártuk. Szilveszteri bulikra is bevethető koktélokat kevertünk.

Iskolás álmaink váltak valóra, látva, hogy egy koktélpult a katedra. Stílszerűen kávéval és pálinkával indította a tanórát Morafcsik Péter mester, a Bols Mixer Akadémia Magyarországi vezetője, majd Galambos Péter bármixer viszi tovább a szót.

Morafcsik Péter még a nap elején ígért egy különleges koktélt, ami egy szingapúri Bloody Mary rákfarok díszítéssel a tetején.

Csakhogy Szingapúrban nem szabad inni

"Szingapúr borzasztó drága hely, de működik a gasztronómiája. Itt minden megtalálható, viszont a helybeliek nem nagyon isznak, ennek ellenére a város tele van bárokkal, elsősorban a turisták számára. Szigorú szankciók vannak érvényben, a drogbirtoklásért és fogyasztásért kivégeznek. Az utcán nem lehet rágógumizni sem, nem is kapni, csak Tic-Tacot és hasonló cukorkákat"- meséli Morafcsik, aki egy verseny miatt járt kint.

A szingapúri különlegességek közt kihagyhatatlan a Singapoore Sling nevű koktél, ami 60 szingapúri dollárba került, ez kb. 9 ezer forint. "De akkor is ki kellett próbálni, ha már itt voltunk, nagyon finom volt, eltekintve attól, hogy egy műanyag marmonkannából borították a pohárba.”

Brandy-ből készített julep
Brandy-ből készített julep

„Olyan italokat fogunk ma előállítani, melyek történelme a régmúltba nyúlik vissza, viszont mások lesznek és korszerűek” – meséli Galambos Péter. „Ehhez át kell értelmezni az alapitalokat.”

Először egy Julepet kevertünk. Az 1700-as években még brandy-ből keverték, a whisky később veszi át a szerepét. Valószínűleg az egyik legősibb koktélról van szó, mert az ital eredete jóval az első írásos feljegyzés elé tehető, hiszen már az arabok és a perzsák is kortyoltak hasonlót. Az arabok Dzsulábnak, míg a perzsák Gulábnak nevezték – mindkettő elnevezés Rózsavizet jelent.

A díszítés: tangaszalvéta

A Julepet julep-pohárban kellene készíteni, ami egy alpaka eszköz, és manapság már beszerezhetetlen. Szerencsére a szervezők az E-bay-ről lenyomoztak egy ilyen ritkaságot, ami hamarosan meg is érkezik hozzájuk. A brandy-ből készített julephez kell 5 cl. brandy (amit majd a pohárba púpozott darált jégre csorgatunk) 2 cl. cukorszirup, menta és zúzott jég. Mentalevelet bőven használhatunk hozzá, csak ne a szárát, hanem a levelét. Egy kicsit meg kell nyomkodni, egy erre a célra készült törőfával (mudler) ügyelve arra, hogy ne morzsoljuk szét teljesen a leveleket, mint a Mojitonál, csupán a levél erezetét törjük meg, hogy felszabaduljanak belőle az intenzív aromák.

Egyébként a Mojito is a julep-félék családjába tartozik. Az elkészült ital gyors dekorációt is kap: tanga-szerűen felsodort szalvétát kötünk a pohár derekára.

Uborkás varázs gyógyszertári üvegben

Gin fizz pezsgős pohárban
Gin fizz pezsgős pohárban

Ezután kétféle fizzt is készítettünk: a fizz több egy egyszerű alkoholos limonádénál, kialakulása Európára tehető, és eredetileg jég nélkül, talpas pohárban, porcukorral készült.

A Gin fizzhez 0,45 cl. Silvertop gin, 0,25 cl. citromlé, kevés szóda és 2,5 csapott kávéskanál porcukor kell. Pezsgős pohárban készítjük el.

Még jég nélkül felkeverjük a gint, a citromlevet és a porcukrot, majd egy izzasztó mozdulatsorral határozottan összerázzuk az egészet egy mixerben. Utána felöntjük ásványvízzel, és citromspirállal díszítjük (minden csavarási műveletet a pohár felett végzünk, hogy az illóolajok rápermeteződjenek az italra).

A másik fizz neve Tom Collins. A két ital közötti jelentős különbség a készítésük során használt gin és a szervírozásukban van.

A Tom Collins lelke a Hendrick's gin,amely a skót William Grant & Sons legendás terméke. A hagyományos boróka mellett uborkát is tartalmaz, mindez egy gusztusos, sötétbarna gyógyszerészüveg-stílusú palackban. 6 cl Hendrick's gint, 6 cl. citromlevet és 2 bárkanál, púpozott porcukrot összerázunk shakerben, majd onnan egyenesen a magas, kockajéggel tele Collinsos pohárba csurgatjuk.

A Tom Collins lelke a Hendrick’s gin
A Tom Collins lelke a Hendrick’s gin

A tojás egyedi testet ad az italnak

A következő fejezetben a flippek csodálatos világába utaztunk. A flippek kezdetben a felsőbb osztályok forró itala volt: 1695-ben az Oxford angol enciklopédia úgy ír a flippről, mint forró ital, ami sört, brandy-t, tojást, tejszínt és cukrot tartalmaz. Ahogy telt az idő, a tojás és a cukor mennyisége lassan megnőtt, és a sör szép lassan eltűnt belőle. Egy 1862-es szakirodalom szerint már nem forró, hanem sékelt ital lett. A Brandy flipphez kell 5 cl Brandy, 2 dash (bárkanál) tejszín, 1 bárkanál fahéjas porcukor, 1 egész tojás, 2 csepp Angostura bitter és szerecsendió.

A tojás olyan textúrát ad az italnak, amire más nem képes, dússá, tartalmassá teszi – ilyen állagot mással nem lehet elérni. Az összetevőket nagyon összerázzuk a shakerben, majd talpas pohárba öntjük és szerecsendiót reszelünk a tetejére. Az íze utánozhatatlanul mesés. A flipphez pörkölt citromhéjat is rakhatunk dekorációként: Péter egy öngyújtóval bűvészi ügyességgel megpörkölte a héjat, amitől pajzán illat kezdett terjengeni a helyiségben.

Bloody Mary rákfarokkal

A sour-félék párlatból, cukorból, citrusléből készült italok, jégre töltve, old fashionwd pohárban felszolgálva. Az első sourek Piscoból (szőlőből desztillált ital) készültek. A citrommal vagy lime-al, cukorral és tojásfehérjével megbolondított ital a Mojito és a Caipirinha méltó társa. Peruban az 1920-as évekre teszik a Pisco Sour első whisky-s kikeverését, amikor Victor V. „Gringo” Morris, az amerikai exkalóz a The Morris bárban népszerűsíteni kezdte a Whisky Sour nevű italkölteményét, amely hamarosan a limai hotelek kedvencévé válik. A nemzetközi vendégsereglet lassanként hazavitte és a Pisco elindult világkörüli útjára.

A Pisco Sour Classic 1 egység lime-léből, 1 egység cukorból, 3 egység pisco-ból, 2 tojásfehérjéből és 2 egység jégből áll. Az összes hozzávalót egyszerűen összeturmixoljuk és kész is. A Whisky Sour-hoz kell 0,45 cl bourbon, 0,3 cukor szirup, 0,2 lime-lé és splash szóda.

Útközben a rákfarkas Bloody Mary nem merült feledésbe: lassan kiolvadtak a rákfarkak, így neki állhattunk a sütésnek. A friss angol zellerrel díszített koktél abban különbözik a többitől, hogy sokkal fűszeresebb és pikánsabb, akár önálló előételként is megfelel.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2010.12.29 08:32:16Panni CsP

    most azonnal koktélt akarok inni!

    szuperek a fotók

  • 2010.12.29 09:52:59nickg19810331

    hmm...tényleg ideje lenne egy kis koktélozásnak...
    szerintem a mester úr csak rossz helyen kóstolta a koktélt :-) az éjszakai szafarinál fele ennyiből megúszta volna, na és ott helyben keverte az eladó hölgy. bár lehet boat quay-en lévő hootersben ennyit kérnek :-)
    de meg van a szilveszteri "menü" :-)))))) köszönöm.

  • 2010.12.29 10:06:07Lille havfrue

    Sour és nem a sokszor helytelenül leírt "souer"! Kiejtésben: szaur és nem szőr. Egyébként a Brandy sour az egyik kedvencem - Cipruson igen elterjedt.
    A másik apróság helyesen: old fashioned.
    Írhatnának a pezsgőkoktélokról is, így Szilveszter táján...

  • 2010.12.29 10:56:35bjuli

    @Lille havfrue
    Köszi, javítjuk! Ha pezsgőkoktélok nem is, pezsgőteszt holnap lesz a Díványon :)

  • 2010.12.29 12:39:05dpeti

    ez a nyers tojás dolog mennyire engedélyezett köjál részről?
    a konyhákon eléggé tiltják.

  • 2010.12.29 12:39:39Nikkkk

    Sziasztok!

    A mojito nem julep. Smash.
    A cl után nem kell pontot tenni.
    A dash öntetet jelent, nem kanalat.
    Sok helyen figyelmetlen a fogalmazás.

    De jó volt olvasni a cikket, köszönöm!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta