Ha sminkel, nagyobb fizetést kap

Ha a múltkori cikkünk után elbízta magát, és azt hitte, biztos az előléptetés, ha elkezd edzeni, akkor bizony van egy rossz hírünk: egy friss szociológiai tanulmány alapján ugyanis sokkal többet keresnek azok a nők, akik a természetes smink vagy csupasz arc helyett inkább az erősebb vonalat kedvelik. Ezentúl tekintsen befektetésként a drága alapozóra!

A Washington Post oldalán futottunk bele a kutatásba, amit két szociológus, Jacyln Wong és Andrew Penner készített egy évekig futó, több mint 14 ezer ember bevonásával készült, a vonzó külső és a jövedelem kapcsolatát vizsgáló tanulmány adatainak felhasználásával. A kérdőívezés során az interjúztatók több kérdést is feltettek az alanyoknak a fizetésükkel, munkájukkal, végzettségükkel és személyiségükkel kapcsolatban. Emellett pontozták azt is, hogy mennyire vonzóak és mennyire voltak ápoltak (borosta, smink, stb.)

Ahogy korábbi kutatások, így ez is azt igazolta, hogy a vonzóbb embereknek magasabb a fizetése. De ez nem minden: a mostani vizsgálat szerint a haj, a smink és az öltözet a különbözetnek a feléért volt felelős. Legalábbis a nőknél, a férfiaknál ugyanis az ápoltságnak nem volt ilyen vonzata. Mi lehet az oka? Számos elmélet létezik, ebből az egyik magyarázat szerint feltételezzük, hogy akik szépek, azoknak más pozitív személyiségjegyük is van. Kutatások igazolják, hogy a vonzó külsejű embereket okosabbnak, megbízhatóbbnak és sokkal inkább együttműködőnek hisszük. 

GettyImages-512788512
Europress / Getty

De ki számít vonzónak?

És hogy a vonzó jelző mit takar – veleszületett dolgot vagy olyat, amiért teszünk is valamit? A páros vizsgálata szerint a nőknél többről van szó mint adottságról. Pontosabban számít a megjelenés és a személyiség is, de a szépségápolás is fontos tényező, hiszen ha kellő időt és pénzt is áldozunk a külsőnkre, akkor azt sugalljuk, hogy értjük az utalásokat, érdekel minket az, hogy mások hogyan ítélnek meg, és hogy tartjuk magunkat a nemi szerepek hagyományos és egyelőre elfogadottabb értékeihez. 

A férfiaknál egyébként fele annyira fontos a szépségápolás mint a nőknél, és akár hiszi akár nem, nőként többet keresnek azok, akik talán nem a legelőnyösebb külsővel rendelkeznek, viszont adnak magukra, mint azok akiknek ugyan szebbek, csinosabbak, de a szépségápolás nem az erősségük. 

A férfiaknál miért nem számít?

Erről is több elmélet szól. Az egyik szerint egyszerűen azért, mert a nők számára több termék érhető el, ráadásul kosztümben és maxiruhában, bőrcipőben és tűsarkúban is mehetnek dolgozni (már ha tényleg van választásai lehetőségük). Viselhetnek hosszú vagy rövid hajat, és eldönthetik azt is, hogy akarnak-e sminkelni vagy sem. Ezzel szemben a férfiak általában rövid hajat viselnek, inget és nyakkendőt, így sokkal kevesebb lehetőségük van az önkifejezésre. Akadnak olyanok is, aki szerint ennek kulturális okai vannak, és a nők viselkedését sokkal inkább árgus szemekkel figyeljük mint a férfiakét. Wong szerint mindkét elméletben van egy kis igazság.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek