Hasznos tippek a külföldi kultúrsokk ellen

Többször írtunk már arról, hogy mikre figyeljen, ha külföldre látogat. Legutóbb egy étkezési kisokost mutattunk be, most pedig újabb érdekes infografikára bukkantunk. Ha folytatja az olvasást, megtudhatja, milyen virágokat érdemes kerülnie Oroszországban és azt is, hogy Hollandiában kiknek kell még gratulálni a születésnaposon kívül!

Az ábrán sorban haladva kiderül, hogy Venezuelában udvariatlanság időben érkezni valahova (mondjuk honnan tudja a másik, hogy késtünk-e, ha tíz perccel a megbeszélt után jelenik meg?), Oroszországban a vörös virágokat a sírokra teszik, a sárga pedig klasszikus szakítójelkép, úgyhogy ezekkel vigyázzon, Egyiptomban pedig állja meg az étel sózását, az ugyanis irtó nagy tapintatlanság a házigazda felé. Az ábra hihetőségét egy kicsit rontja, hogy azt írja, a magyarok 1849 óta egyáltalán semmivel nem koccintatnak (súlyosbító, hogy a sör helyett vörösboros piktogrammal ábrázolják mindezt). Ha ezen túljutunk, akkor tanuljuk meg, hogy Norvégiában mindig illik kést és villát használni (még a szendvicsekhez is), Japánban járva pedig ne játszadozzunk az evőpálcikákkal, viszont nyugodtan szürcsölhetünk hangosan. 

Maradjunk az étkezésnél, Olaszországban tabu a hal és a parmezán párosa, Kanada bizonyos részein, pontosabban az inuitoknál pedig kimondottan elismerő az, ha valaki evés után szellent egy jót. Kazahsztánban járva nem sértődjön meg, ha csak félig töltik meg a teás csészét, ha színig öntik, akkor az jelenti, hogy a vendéglátója szeretné, ha távozna, Kenyában pedig egyen meg mindent, Ruandában viszont csak étteremben ehet, olyan bárban, szállodában, ahol nem szolgálnak fel ételt, ezt nem lehet. Ó, és még valami! Thaiföldön pedig ne vegye a szájába a villát, ez az evőeszköz csak arra jó, hogy a segítségével megpakolhassa a kanalát, a lábát pedig ne tegye fel az asztalra vagy a székre. 

GettyImages-156804368
Joe Raedle / Europress / Getty

Törökországban pedig megéri látogatóba menni, ugyanis minden étkezést a vendéglátó fizet. Hollandiában egy születésnap alkalmából illik az egész családot felköszönteni, Lengyelországban pedig szokás megtapsolni a pilótát. Indonéziában udvariatlanság mutatóujjal mutatni, helyette a hüvelykujjunkat kell használni, Afganisztánban jobb kézzel kell enni és kezet fogni, mert a bal kezet kevésbé higiénikus dolgokra használják, Franciaországban pedig vonuljon el, ha ki akarja fújni az orrát. Görögországban viszont nem ciki az utcán köpködni (elűzi a gonoszt), ha ugyanott esik ki a foga, dobja a háztetőre, hogy szerencsét hozzon, Ausztráliában pedig ne üljön a taxi hátsó ülésére.

Ha a sors Hawaiire viszi, ne legyen olyan bunkó, hogy elutasítja a virágkoszorút, Mexikóban ne mondjon nemet, ha nem muszáj, Kambodzsában pedig eszébe ne jusson három emberről csoportképet csinálni , mert szerintük ez balszerencsét hoz. Brazíliában ne viseljen lila rúzst (hacsak nem temetésen van), Kínában ne nyitogassa az ernyőjét zárt térben, Jamaicán ne viseljen terepszínű ruházatot, Szingapúrban pedig ne szemeteljen, mert annak következményei lesznek. 

39 Great Tips For Avoiding Culture Shock When Travelling
 

From Visually.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek