ÉLETMÓD

Pornó és vásárlás - a legális drogok listája

2011. október 25., kedd 13:57

„Közép-Európában jobb nem kijózanodni…” - mondta Bohumil Hrabal. A cseh író egy korsó sör nélkül nem kezdett munkába, de nekünk is változatos arzenál áll rendelkezésünkre, ha éppen tompulni vágyunk Euróba szívében. A legjobb az egészben: mindegyik legális. Kevésbé kívánatos oldaluk, hogy függőséget okoznak.

Mániákus vásárlás

A vásárlási szenvedély élénkíti a gazdaságot, de csak abban az esetben, ha a mániákus vásárló egyben felelősségteljes hitelkártya tulajdonos is. Azonban általában az, aki minden útjába kerülő táskát és magassarkút megvesz, feneketlen adósságspirálban él. A mániákus vásárlónak többször kellene a pszichológusánál kopogtatni, mint a divatüzletek ajtajában, nyitásra várva toporogni.

Tévé

A vizuális stimuláció ugyanúgy függőséget okoz, mint bármilyen szer. Mondd le a nagyi kábel előfizetését és meglátod, hogy a mexikói sorozatoktól enyhén szedált kedves öreg néniből az Eva Luna-megvonás kibírhatatlan vénlányt csinál. A tv-műsorok folyamatos vizuális szórakoztatást nyújtanak, és ha valami hiányzik az életedből, azt könnyen betölti.

Dohányzás

Fotó: Mark Sebastian
Fotó: Mark Sebastian

A dohányzásra visszavezethető halálozási okok svédasztaláról sokáig lehet válogatni. Vitathatatlanul a szív- és érrendszeri betegségek és a rák különböző fajtái a listavezetők. Érdekes, hogy a fejlett országok az egyre szigorúbb tiltásokon és növekvő adóterheken túl a hosszú távon megoldást nyújtó megoldásokat hanyagolják. A gyerekek védelmére a dohányosokat sújtó adóbevételből befolyt összeg töredékét költik. A tanulmányok szerint, az egyre magasabb cigaretta árak miatt a dohányosok nem fognak elfordulni a cigarettáról, hanem inkább lemondanak valamiről egy új doboz javára. És mivel a dohányzás leginkább a rászorulókat érinti, a nikotinfüggőség mellett még szegényebbé válnak.

MMORPG

Egyszer rakod fel a gépedre és hónapokig nem látod a napfényt. Szerencsés vagy, ha nem tudod mit jelent a fenti rövidítés, de aki már belekóstolt az internetes szerepjáték világába, annak nem kell bemutatni a Warcraft-függőséget. Az igazi megszállott több időt tölt el törpe tolvajként vagy ork mágusként, mint valódi középiskolásként. Az anyukák vigyázzanak, mert a szigorú tiltás dühöngő Gollumot hozhat ki a gyerekből.

Pornó

Szexszel mindent el lehet adni: dobj be méretes szilikonmelleket vagy dagadó alsónadrágot és a reklámkampány már félsiker. Kérdezd meg Hugh Hefnert vagy Larry Flyntet, nekik mennyire jött be a szex-biznisz. A természetes vágynál nincs vonzóbb, amikor ez a net biztonságos anonimitásából, egérkattintásra elérhető, könnyen függővé válhat bárki.

Alkohol

„Az alkohol olyan, mint a szerelem: az első csók csodálatos, a második meghitt, a harmadik megszokás” - mondta Raymond Chandler. Az alkoholbetegség az egyetlen olyan függőség amelynél a szer megvonása megölheti a beteget. Heroinfüggők gyógyítását száraz megvonással is végzik, de ha a kemény alkoholfüggő fogyasztását nem fokozatosan csökkentik, belehalhat az elvonásba. Ennek ellenére ez a kedvenc, legális drogunk, és vajon mit csinálnánk nélküle a péntek estéken? Legutóbb 1920-ban próbálták meg betiltani. A történet ismerős: a monopólium a baseball-ütővel és Tommy Gunnal tevékenykedő magántársaságok kezébe vándorolt.

Te milyen függő vagy?

 • 166
  Vásárlás
 • 165
  Tévé
 • 562
  Dohányzás
 • 192
  Szerepjáték
 • 1155
  Pornó
 • 352
  Alkohol
 • 1188
  Egyik sem
 • 570
  Csak illegális drogokat használok

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés