ÉLETMÓD

Pornó és vásárlás - a legális drogok listája

2011. október 25., kedd 13:57

„Közép-Európában jobb nem kijózanodni…” - mondta Bohumil Hrabal. A cseh író egy korsó sör nélkül nem kezdett munkába, de nekünk is változatos arzenál áll rendelkezésünkre, ha éppen tompulni vágyunk Euróba szívében. A legjobb az egészben: mindegyik legális. Kevésbé kívánatos oldaluk, hogy függőséget okoznak.

Mániákus vásárlás

A vásárlási szenvedély élénkíti a gazdaságot, de csak abban az esetben, ha a mániákus vásárló egyben felelősségteljes hitelkártya tulajdonos is. Azonban általában az, aki minden útjába kerülő táskát és magassarkút megvesz, feneketlen adósságspirálban él. A mániákus vásárlónak többször kellene a pszichológusánál kopogtatni, mint a divatüzletek ajtajában, nyitásra várva toporogni.

Tévé

A vizuális stimuláció ugyanúgy függőséget okoz, mint bármilyen szer. Mondd le a nagyi kábel előfizetését és meglátod, hogy a mexikói sorozatoktól enyhén szedált kedves öreg néniből az Eva Luna-megvonás kibírhatatlan vénlányt csinál. A tv-műsorok folyamatos vizuális szórakoztatást nyújtanak, és ha valami hiányzik az életedből, azt könnyen betölti.

Dohányzás

Fotó: Mark Sebastian

A dohányzásra visszavezethető halálozási okok svédasztaláról sokáig lehet válogatni. Vitathatatlanul a szív- és érrendszeri betegségek és a rák különböző fajtái a listavezetők. Érdekes, hogy a fejlett országok az egyre szigorúbb tiltásokon és növekvő adóterheken túl a hosszú távon megoldást nyújtó megoldásokat hanyagolják. A gyerekek védelmére a dohányosokat sújtó adóbevételből befolyt összeg töredékét költik. A tanulmányok szerint, az egyre magasabb cigaretta árak miatt a dohányosok nem fognak elfordulni a cigarettáról, hanem inkább lemondanak valamiről egy új doboz javára. És mivel a dohányzás leginkább a rászorulókat érinti, a nikotinfüggőség mellett még szegényebbé válnak.

MMORPG

Egyszer rakod fel a gépedre és hónapokig nem látod a napfényt. Szerencsés vagy, ha nem tudod mit jelent a fenti rövidítés, de aki már belekóstolt az internetes szerepjáték világába, annak nem kell bemutatni a Warcraft-függőséget. Az igazi megszállott több időt tölt el törpe tolvajként vagy ork mágusként, mint valódi középiskolásként. Az anyukák vigyázzanak, mert a szigorú tiltás dühöngő Gollumot hozhat ki a gyerekből.

Pornó

Szexszel mindent el lehet adni: dobj be méretes szilikonmelleket vagy dagadó alsónadrágot és a reklámkampány már félsiker. Kérdezd meg Hugh Hefnert vagy Larry Flyntet, nekik mennyire jött be a szex-biznisz. A természetes vágynál nincs vonzóbb, amikor ez a net biztonságos anonimitásából, egérkattintásra elérhető, könnyen függővé válhat bárki.

Alkohol

„Az alkohol olyan, mint a szerelem: az első csók csodálatos, a második meghitt, a harmadik megszokás” - mondta Raymond Chandler. Az alkoholbetegség az egyetlen olyan függőség amelynél a szer megvonása megölheti a beteget. Heroinfüggők gyógyítását száraz megvonással is végzik, de ha a kemény alkoholfüggő fogyasztását nem fokozatosan csökkentik, belehalhat az elvonásba. Ennek ellenére ez a kedvenc, legális drogunk, és vajon mit csinálnánk nélküle a péntek estéken? Legutóbb 1920-ban próbálták meg betiltani. A történet ismerős: a monopólium a baseball-ütővel és Tommy Gunnal tevékenykedő magántársaságok kezébe vándorolt.

Te milyen függő vagy?

Blogok, amiket olvasunk

CsP Lefeküdtünk, mégsem szexeltünk

Levélírónk annyira tiszteletben tartja a lány kérését, miszerint lassítsanak, hogy megpróbál lopakodó üzemmódba helyezkedni az ágyban.

Makronauta Aszalt gyümölcs kompót

Hogyan varázsolhatunk a télbe nyarat? Igen, aszalt gyümölcsökkel! És ha még egy kis praktikával, néhány adalékkal megbolondítjuk, máris ott vagyunk!

Juhari Zsuzsanna Hátborzongató ölelés

Akadt olyan sír, amelyben nemi aktus pózát utánozva temették el a párt.

Asperger 2.0 Érzelmi vakság

A férjem az alexitímia tipikus tüneteit mutatja – ő sokáig képtelen volt beszélni minden olyan témáról, ami erős érzelmeket váltott ki belőle, és most is csak nagyon nehezen nyílik meg.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

Hirdetés

Hirdetés