#ÉLETEM

Vegyszerek a szervezetben

2009. május 4., hétfő 05:40

Mindennapjaink során egyre több ártalmas vegyi anyaggal kerülünk kapcsolatba. Ott vannak a bútorokban, a műszaki cikkekben, a ruhákban, az építési anyagokban, az élelmiszerekben, a tisztítószerekben.


A vegyipar óriási mennyiségben termeli a mesterséges anyagokat. Ezek a vegyületek már rövid távon is egészségkárosodásokat okozhatnak az érzékenyebb emberek szervezetében. Sokféle káros hatást válthatnak ki – az allergiától egészen a rákos megbetegedésekig széles a paletta.

Általában egyszerre több veszélyes anyaggal is érintkezünk, s az együttes negatív hatás szervezetünk számára nagy megterhelést jelenthet. A káros anyagok ily módon nemcsak önmagukban, hanem egymással reakcióba lépve hatnak – nagyobb fokú egészségrombolást téve lehetővé. Elgondolkodtató egy néhány évvel ezelőtt lefolytatott vizsgálat eredménye: átlagban háromszáz vegyi anyag mutatható ki egy európai ember szervezetéből! Egyes szakemberek szerint a betegségek kb. huszonöt százaléka hozható összefüggésbe a vegyi szennyezéssel.

A felnőtt szervezet számára is megterhelők ezek a vegyi anyagok, a kisgyermekek és főként a kisbabák számára azonban komoly veszélyt jelenthetnek. A csecsemők szervrendszerei még fejletlenek, veséik még nem tudják kiválasztani azokat a méreganyagokat, amelyeket az édesanyjuk szervezetéből kaptak. Erre a már a születéskor meglévő méreganyag-terhelésre mutattak rá amerikai kutatók, akik újszülöttek köldökzsinórvérét vizsgálták.

A kutatás során fény derült ama tényre, miszerint a babák vérében akár több száz – a vizsgálati anyag szerint 287 – vegyi anyag is megtalálható, közülük számos daganatot, fejlődési rendellenességet, illetve idegrendszeri problémákat okoz. Nemcsak a saját, hanem utódjaink egészsége érdekében is felelősséggel tartozunk tehát! Nem árt, ha mindent megteszünk a szervezetünkbe élelmiszerrel, gyógyszerekkel bevitt anyagok mennyiségének csökkentése, illetve a környezetünkben lévő káros anyagok mennyiségének mérséklése érdekében.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta