„Az extrém időjárás után súlyos járvány, a kiskérődzők pestise okoz gondot Görögországban. Ez pedig az ország egyik legjelentősebb termékére, a feta sajtra is hatást gyakorol” – hívta fel a figyelmet az Euronews nyomán a magyarmezogazdasag.hu.
Járvány veszélyezteti a görög nemzeti ételt
A beszámoló szerint a Bulgária után Görögországban megjelenő kór – ami már Romániában is elterjedt – leginkább Thesszália régiót érinti, ami komoly csapás a lágy sajtokra épülő gazdaságoknak.
A görög lágysajtok – így például a feta sajt – 40%-át a Thesszália régióban tenyésztett juhok és kecskék tejéből állítják elő.
Bár a kiskérődzők pestise (Peste des petits ruminants, PPR) az emberre nézve nem veszélyes, így a fertőzött állatok húsa és teje továbbra is ehető marad, az állományra nézve igen kockázatos. Amennyiben egy fertőzött példányt találnak, az EU-s protokolloknak megfelelően az állomány kényszervágását rendelik el.
Ez hatalmas érvágás az ország számára, hiszen gazdaságához jelentősen hozzájárul a feta sajt: a nemzeti ételből évente nagyjából 140 ezer tonnás mennyiséget állítanak elő, amelynek 65 százalékát exportálják.
A sajttermeléssel foglalkozó gazdálkodók helyzetét tovább nehezíti, hogy a régióban tavaly ősszel rendkívül csapadékos volt az időjárás, ami súlyos árvizekhez vezetett. Miután a termőterületek jelentős része víz alá került, ez szintén negatívan érintette a régió tejtermelési ágazatát.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés