#ÉLETEM

Hétvégén visszahízom?

2009. június 17., szerda 06:06

evribadigard_hetvegi_evesNem lehet meghízni egy nagy ebédtől – hagyd a negatív gondolatokat, nem az alkalmi túlevés a probléma! A legtöbbet azzal árthatsz, ha arra programozod magad, úgyis visszajön, ami hét közben lement – a tested megpróbálja teljesíteni… Evribádigárd. Megvéd a szenvedéstől és a kilóktól.

A vasárnapi ebéd szentségéről Krúdy–Huszárik–Sára–Latinovits Szindbádja után írni, beszélni szinte lehetetlen. A négy órán át főtt, aranyló húsleves szárnyasszigetekkel és tengermélyi növényként lebegő, kézzel készített cérnametélttel, a végtelen rafinériával fűszerezett mártások és köretek, a roppanós-omlós, ízes kacsamell látványa mindannyiunkban egy csapásra megteremti a harmóniát, a nyugalmat. És némi vallásos elfogódottságot is talán – a diadalmas étvágy oltárként magasodik a hétköznapok homogén, diétás kosztja fölé.

Nem baj, majd holnap…

Egy családi ebéd, ahol mindannyian lenyugszunk kicsit, ahol órákig tartó beszélgetések indulnak a fogások között, és ahol nem lehet nem enni. Mert gyönyörű, mert jó, mert egyszerűen nincs más lehetőségünk.

Sokan élnek a hétköznapi táplálkozás és a hétvégi evés kettősében. Vannak, akik tudatosan, mások öntudatlanul alakítják így. A megelőző napok az előrekoplalás jegyében telnek, a vasárnapi ebédet pedig a „nem baj, majd holnap, holnapután nem eszem semmit” gondolata lengi át.

Azt itt nem is részletezem, mennyire rossz ez a hozzáállás, még akkor is, ha tudatosan eszünk „félre”. Ha folyamatosan arra programozzuk magunkat, most biztosan felszedek pár kilót, most biztosan visszahízom azt, amit hét közben lefogytam, akkor nagy eséllyel így is lesz. Az agyunk csak teljesíti kérésünket. Legalábbis megpróbálja.

A különféle helyeken felbukkanó sült kacsa

Szerencsére ennek fizikai akadályai vannak. Nem lehet hízni egy nagy ebédtől, de még egy azt követő vacsorától sem – egyáltalán nem az alkalmi túlevéstől hízunk el.

A hízás hosszú ideig tartó folyamat, amelyet a testünk ellen folytatott, kőkemény harccal érhetünk csak el. Nagyi hétvégi menüjével testünk nagyjából tizenkét órát foglalatoskodik, eközben különböző helyeken, különböző állapotaiban, különböző időket tölt el a sült kacsa. Ahhoz, hogy ebből illúzióromboló elnevezésű tápanyag keletkezzen, rengeteg segédanyagra van szükség. Olyan ez, mint egy futószalag adott mennyiségű munkással. Hiába halad sokkal több dolog ott a kelleténél, ha nincs elég abból, ami felhasználható formájúvá alakítja. Ezért nem hízhatunk tízezer kalória elfogyasztása után egy kilót.

Ilyenkor egyél nyugodtan, hagyd a negatív gondolatokat, és igyál még egy pohár bort…

 

evribadigard_fejlec

Több mint testőr. Karatemester és életmód-tanácsadó. Megvéd a gyanús módszerektől. Megvéd a szenvedéstől és a kilóktól. Konkrét kérdésed van? Az alábbi linkre kattintva felteheted Tarjáni Gyulának.

Kérdések és válaszok


A sorozat korábbi cikkei:

Csak hasra és popsira?

Aludj, hogy el ne hízz!

Akik a víztől is fogynak!

A diéta keresztjén

Becsengeted a szakácsot?

Félsz a nagy izmoktól?

Érezz rá, mi a jó neked!

Megfeszülve nem megy

Mérlegen a tudat

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta