Dráguló élelmiszerárak jellemezték 2023-at, azonban az előrejelzések szerint jövőre sem lélegezhetünk fel. Az El Niño hatásai még jövőre is kitartanak a mezőgazdasági terményeket tekintve. Mutatjuk, miért fizetünk még többet jövőre.
Decemberben tetőzött a vissza-visszatérő éghajlati jelenség hatása, a légköri áramlatnak azonban nem csak az időjárás változásait köszönhetjük. Az El Niñótól való félelem ugyanis a mezőgazdaságra is negatívan hat.
Drágul a cukor, ha jön az El Niño
Az Economx nemrég a narancslé árának drágulása kapcsán írt az El Niño-hatásról. A karácsony előtt ugyanis sokan szembesülhettek a kasszák előtt azzal, hogy a gyümölcslevek ára bizony jócskán megemelkedett az utóbbi hetekben.
Carlos Mera, a Rabobank mezőgazdasági nyersanyagokkal foglalkozó vezetője a CNBC-nek tett nyilatkozatában elmondta, bátran kijelenthetjük, hogy az El Niño bizony édesszájú. A cukor ára világszinten hatalmasat ugrott. Az El Niñóhoz kapcsolódó szárazság Délkelet-Ázsia jelentős részén, Indiában, Ausztráliában és Afrika egyes vidékein már meg is jelent, ennek köszönhető a cukor árának drasztikus növekedése a holland elemző szerint.
A csokoládé is egyre többe kerül
A cukor árának emelkedésével sokak kedvencéért, a csokoládéért is egyre többet kell fizetnünk, az élvezeti cikkek áremelkedése pedig nem áll meg, várhatóan jövőre a kávét sem kíméli az infláció.
Közel fél évszázados csúcson a finom falatokhoz szükséges nyersanyag ára, az idei heves esőzések és a gombás betegségek is sújtják a csokiágazatot, a kávé világpiaci ára pedig már decemberre 15 éves rekordot döntött meg.
A Rabobank vezetője azonban bizakodó, hiszen az El Niño sem tart örökké. Carlos Mera arra számít, hogy hamarosan csökken majd a globális infláció is.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés