#ÉLETEM

Cikiztek a fogpiszkáló lábam miatt

2010. július 12., hétfő 17:29

nemanorexias_m„Nem azért voltam sovány, mert madáradagokat ettem, hanem bármennyit ettem, meg sem látszott rajtam." A túlzott soványság mögött gyakran komoly problémák állhatnak.

Gyanakodhatunk pajzsmirigy túlműködésre, fel nem ismert 1-es típusú diabéteszre és krónikus betegségekre is. Dietetikusunk összegyűjtötte a lehetséges okokat, amiért nem mindig irigyelhetjük a modell alkatú nőket.

Az Evészavar és Diéta Mesterkurzus sorozatainkban már számos cikk foglalkozott a hőn áhított karcsúság elérésének lehetséges módjaival, vagy éppen a kóros soványság iránti vággyal, az anorexiával. Ez alkalommal azt a helyzetet járjuk körbe, ha valaki akaratán kívül fogy le, vagy csak egyszerűen képtelen hízni. Ők a szerencsés kivétel, vagy nekik is ugyanolyan problémát jelent a testtömegük, mint a teltebb alkatú társaiknak?

Ha már hízni nem tudtam, izomra vágytam

„A gimnazista osztálytársaim néha Kehes Karolának hívtak. Nem azért voltam sovány, mert madáradagokat ettem, hanem bármennyit ettem, meg sem látszott rajtam. A 165 centimhez kábé 47 kiló voltam, mellem semmi. Nem az evésre gondoltam folyamatosan, de azért volt étvágyam. Sokat cikiztek azzal, hogy fogpiszkáló lábam van. Ha már hízni nem tudtam, erősíteni akartam, hogy legalább izmosabb legyek, és attól majd testesebbnek tűnök, persze akkor is megkaptam, hogy minek sportolok, csak fogyni fogok tőle. Egyetlen megoldás volt a soványságomra: amikor terhes lettem, végre nőnek néztem ki, és a szoptatás után sem ment össze teljesen a mellem, a csípőm is kerekebb maradt. Biztosan megváltozott az anyagcserém - bármi is történt, nagyon örülök neki" - osztotta meg velünk történetét a 33 éves Karola.

Szinte mindannyian ismerünk olyan embereket, akik irigylésre méltóan karcsúak. Sőt, többnyire még jó magasak is mellé, de ez nem feltétel. A dolog persze nem ilyen egyszerű. Ami nekünk tetszik, vagy úgy gondoljuk, a férfiaknak biztosan bejön, az az illetőnek lehet, hogy éppen óriási teher. Az sem kizárt, hogy közben ő tőlünk venne át szívesen pár kilót, amit mi persze szíves örömest át is adnánk neki. Azt gondoljuk, hogy nekünk a rosszabb, mert lefogyni milyen nehéz. Ha azonban a másik oldal is szóhoz jut, hamar kiderült, hízni sem lehet ám olyan egyszerűen.

Túl sovány ez a gyermek

Már kisbabaként is az anyukák, nagymamák a kicsit húsosabb, dundi gyerekekért lelkesednek jobban, és aggódva figyelik csemetéjük minden mozdulatát: vajon eleget evett, ivott a gyerek? Nem túl sovány? Jaj, biztosan beteg, ennie kell!

Aztán jön az óvoda, suli, ahol a nyápic, nyurga, kákabelű legények, leányok ugyanolyan kevésbé népszerűek, mint a kövér pajtásaik. Lám, nem lehet elég korán kezdeni. Felmérésekből ismert, hogy bizony már az általános iskolások is fogyóznak, akkor is, ha erre okuk (vagyis felesleges kilóik) nem lenne.

A kamaszkor a nagy átalakulások ideje, eddig még nem dőlt el igazán semmi sem alak szempontjából. A vézna kislányból egyszeriben bombanő válhat, ha kicsit kikerekedik, míg a kerekebb padtársa is szépen hozzánőhet a súlyához, és a végén mindenki boldog. Persze mindezért tenni is kell, nem múlik minden csak a géneken. A felnőttkorba lépve aztán a test és a külsőségek ugyanolyan fontosak maradnak, hiszen nem csak a párkeresés, de még a munka világában is számít, ki hogyan fest. A szélsőségeket pedig sehol sem nézik jó szemmel.

Időskorban aztán már egyre inkább a hanyatlás lép előtérbe. Ilyenkor szintén nem előnyös, ha valaki túl sovány, hiszen akkor kevésbé fitt, ellenálló, így esendőbbé válik (szó szerint és átvitt értelemben is). No persze, ha pedig teltebb a kelleténél, akkor a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és egyén nyavalyák találhatják jobban. Egy szó, mint száz: az arany középút a legjobb megoldás itt is, persze megtalálni sosem könnyű.

A szépségideál

Korunk szépségideálja hosszú ideje légiesen karcsú. A zsírpárnák, babaháj nem divat. Naponta zúdulnak ránk az újabbnál újabb diéták leírásai, az egyre látványosabb fogyást ígérő kapszulák, löttyök, krémek, gépek listája szinte végtelen. Eközben nagyon keskeny az a határvonal, ami a szexisen sovány, karcsú, nőies forma és a gebe, csontkollekció, „elől deszka, hátul léc" típusok között húzódik. Mindössze pár kiló az eltérés és néhány centi, de mégis mekkora különbség!

Egy ponton túl már nem olyan nagy élvezet, ha modelleket megszégyenítően vékonyak vagyunk. Kellemetlen lehet, ha már nem találunk megfelelő méretű ruhát, mert a régi gönceink és a női részlegen minden csinos darab lötyög rajtunk, de a gyerekruhák színei, mintái, fazonja megint csak nem nekünk való. Azért egyre több boltban vehetünk XS-es ruhákat is. Bár gyanítom, ez néha csak egyfajta optikai csalás, amivel a nők hiúságát szeretnék legyezgetni a cégek: az amúgy sem vaskos S-es nők ezentúl még boldogabbak (?) lehetnek, hiszen még kisebb számozású kisebb ruhát vehetnek fel. Jó, jó, tudom, tényleg vannak olyan alacsony hölgyek is, akik éppenséggel tényleg jobban örülnek ennek, mert könnyebben találnak ruhát maguknak (mellesleg én magam is néha már ilyen méreteket hordok, bár úgy érzem, nem vagyok átlagon aluli alkat). Valahol itt kezdődhet egy anorexiás pályafutása, mert nem nehéz vérszemet kapni néhány ilyen bevásárló túrát követően.

Zavaró, ha a párunk arra panaszkodik az intim pillanatokban, hogy már nincs mit fognia rajtunk, mert minden csontunk szúrja a hozzánk tapadó testét. Egy idő után hamar ráununk, ha édesanyánk és/vagy barátnőink egyre élénkebben érdeklődnek arról, mit ettünk ma, és nem vagyunk-e éhesek. Vigyázat, egészséges alkatú barátnőnk egója is sérülhet, ha mellénk áll a tükörben, és a mi piszkafa lábaink mellett a saját izmos, arányos combjait túl drabálisnak érzi.

Lehetséges és leggyakoribb okok

Kiemelném, hogy az alábbi felsorolással senkibe - aki kicsit is magára ismer a fentieket olvasva - nem szeretnék belebeszélni semmilyen betegséget, mert a legtöbb esetben a túlzottnak tűnő karcsúság mögött semmilyen kóros állapot nem húzódik meg: a dolog lehet egyedi sajátosság (öröklött hajlam akár) vagy csak egy átmeneti állapot, ami egyből rendeződik, amint a körülmények ismét jóra fordulnak (például túl esünk a szerelmi bánaton, sikeresen letudjuk az összes vizsgánkat, stb.). Ugyanakkor, ha ez az állapot mégsem múlik el, és hiába eszünk rendszeresen és normál adagokat, akkor érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön, mi áll a háttérben.

A túlzott soványság főbb lehetséges okai:

 • Pszichés eredet: ez alatt nem az anorexiát értem itt, hiszen akkor a fogyás igenis szándékos, hanem például gyász, szakítás, depresszió vagy egyéb érzelmi viharok miatt is csökkenhet a testtömeg, hiszen a lelki állapotunk a testünkre is kihat.
 • Ehhez hasonlóan túlzott stressz eredményeként is bekövetkezhet fogyás (vizsgaidőszakban, új munkahely esetén a kezdeti drukk miatt, vagy attól való félelmünkben, hogy bármikor kirúghatnak a jelenlegiről).
 • Előfordulhat, hogy az agyban történt idegrendszeri elváltozás (sérülés) miatt az éhségközpont károsul, és az illető nem érzi, ha éhes, így nem érez késztetést, hogy egyen (bár valószínűleg ez nagyon ritka, és többnyire nem csak akkor eszünk, ha éhesek vagyunk).
 • Túlzásba vitt testedzés, amelyet az illető nem kompenzál megfelelő energia-, tápanyagbevitellel (ilyenkor sem feltétlenül a fogyás a cél, lehet, hogy csak nem figyel oda kellően - például többet eszik, de nem a megfelelő minőségű élelmiszerekkel - vagy annyira megszállottja az adott sportnak, hogy más nem is érdekli).
 • A pajzsmirigy túlműködése (hipertireózis, amely gyógyszeres kezelést igényel).
 • Felszívódási zavarok (pl. cöliákia, vagyis lisztérzékenység esetén).
 • Még fel nem ismert 1-es típusú cukorbetegség (az inzulin hiánya vagy nem megfelelő „hatásfoka" miatt a vizelettel nagy mennyiségű cukor ürül, és a beteg hiába eszik sokat, mégis fogy).
 • Mennyiségi alultápláltság (egyszerűen fogalmazva nem eszik eleget az illető, például mert nem jut elegendő mennyiségű élelemhez vagy egyszerűen elfelejt enni).
 • A legrettegettebbek a különböző daganatos betegségek (különösen akkor kell erre gyanakodni, ha a fogyás nagy mennyiségű, és gyorsan következik be).
 • Egyéb krónikus betegségek, különösen hosszabb ideig tartó kórházi bennfekvés is megnöveli a túlzott fogyás esélyét.
 • És ahogy már említettem, lehet valaki alkatilag sovány, amit a szüleitől vagy távolabbi felmenőitől örökölt.


A folytatásban arról lesz szó, hogyan tudunk egészséges mértékben hízni. Itt természetesen azt az esetet vizsgáljuk majd, amikor a fogyás, soványság hátterében nincsen ismert vagy kivizsgálatlan szervi vagy funkcionális elváltozás, amely szakszerű orvosi kezelést, és emellett további dietetikai segítséget igényelne.

Szerzőnk dietetikus.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.13 08:41:18dor_ka

  A társadalom és az embertársak a legrosszabbak. Kb. 170 centimhez 70 kiló volt a versenysúlyom, akár mennyit ettem és mozogtam, +/- 2, de ennyi (40-mas 42 ruhaméret). Arányos egyébként, jól éreztem magam, de a családom mindig piszkált, hogy milyen jóltáplált vagyok. Most fogytam 10 kilót lelki okok miatt, most meg lesoványoznak. Messze vagyok attól, kicsit jobb alakom lett, deréktó lefelé most is 40-es cuccot hordok. Akkor mi a jó?

 • 2010.07.13 08:52:30wakond

  Sosincs "jó", mármint sosem felelhetsz meg mindenkinek. (Tudom közhely: de azért az, mert igaz.)

 • 2010.07.13 09:15:53dor_ka

  Tudom :), csak arra akarok rávilágítani, hogy nem biztos, hogy mindenről véleményt kell mondani.

 • 2010.07.13 10:16:59lyesmith

  "Korunk szépségideálja hosszú ideje légiesen karcsú."

  Nem, nem az. A női/divat magazinok sulykolják azt hogy gebének kell lenni. A férfiaknak szánt magazinok címlapján előforduló hölgyek legalább 2-4 számmal teltebbek, mint az egyébként nők által nőknek írt magazinok címlaplányai. Egyszerűen azért mert a nőket a divat érdekli a divatmodellek viszont gebék. Nem azért vékonyak, mert az a szép, hanem azért mert ruhafogasra (mannequin) könnyebb ruhát szabni.

 • 2010.07.13 10:34:08flow_02

  köszönöm! végre valaki leírja, hogy mennyire rossz soványnak lenni ! legalább annyit küzdök, hogy felszedjek néhány plusz kilót, mint amennyit a fogyni vágyók a plusz kilóik leadásával... kíváncsian várom a folytatást!

 • 2010.07.13 11:19:54Mirella

  Én 175 centi magas vagyok és 42 kg... Már kicsi koromban sem voltam egy jó súlyban lévő gyerek aztán egy nyár alatt hirtelen nőttem nagyon sokat, így még az is rátett. Szüleim orvostól orvosra hordtak, de semmit sem találtak. Eszek rendesen + sok nasi, de semmi. Viszont ha lebetegszem, könnyedén le tudnék fogyni pár nap alatt....
  Nem rég ajánlották nekem, hogy szedjek tömegnövelőt, de nem hiszem hogy túl egészséges lenne.

 • 2010.07.13 12:40:26after8

  a tömegnövelő nem gond (persze nem bóvlit kell venni). viszont arra edzeni is kell, különben semmi nem megy fel.
  azért be kell valljam, hogy férfi oldalon is vannak ilyen esetek. én 176cm vagyok, és alig voltam 50 kg felett. változtattam életmódot, más kaja, edzőterem, és most 78 vagyok (kb 1 év alatt)

 • 2010.07.13 13:00:35Ceenee

  Bizony bizony, komoly ez a probléma. Eddig akárkinek mondtam ezt, mindenki jött a kaján mosolyával, hogy "jaj, bárcsak nekem lenne ilyen problémám" és hiába mondtam, hogy nem jó ez, senki sem vett komolyan.
  176 cm vagyok 55 kg. Pont az a súly sztem, ami sovány is, de nem vészes. Mégis nagyon sokan "leanorexiásoznak" pedig nem...

 • 2010.07.13 14:01:44quvi

  Én 178 vagyok 54-56 Kg-mal (napi mérés mindig örömlufiha 56 felet van, aztán két tüssz és 54), legdurvább 49 volt!!!!! Akkor ajánlották, hogy jelentkezzem statisztának vmi koncentrációtáboros filmbe. Na ezen sírtam el magam. Nem azért mert ilyen akarok lenni, nem tudok hízni, csodaszer, edzés, nyugalom és akkor voltam 60 kg, ez volt a csúcs életemben, aztán megint meló, rendszertelen evés, amennyire lehet odafigyelek, hogy rendszeres legyen, de akkor is hopp és már is kg-tól szabadulok meg. arról nem is beszélve, hogy én vagyok az első és az utolsó aki megkap egy járványt, és ez szó szerint, mert annyira szar az immunrendszerem, hogy egy télen képes vagyok többször is elkapni az influenzát az oltás ellenére. Ilyenkor aztán szépen további kg-ok ugrálnak lefelé, amit nagy keservesen felszedek hónapok alatt.
  És mindezek után én is vagy gúnyos megjegyzéseket kapok a véznaságomra, vagy sanda mosolyt, hogy bárcsak nekem kellene egyszer hízókúráznom.
  Én meg azt kívánom bár az lenne a problémám, hogy fogyni kell és nem kötelező az evés!!!!!

 • 2010.07.13 14:42:26klau

  Hát igen, ismerős a probléma. Mindig vékony voltam, kiskoromban vézna, most meg gebe. Nem én érzem így, másoktól hallom. Pedig seggem is van, elöl sem vagyok lapos, csak a végtagjaim vékonyabbak az átlagnál. A 170cm / 58 kg nekem pont kényelmes, kinézetre sem gondolom hogy beteges lennék, eszem is, másoktól mégis mindig azt hallom hogy 'Jaj te milyen sovány vagy, ki kéne vizsgáltatnod hogy mitől. Eszel rendesen??'
  Azt nem értettem sosem, hogy már az oviban megtanítják hogy ne szóljunk be másoknak a kinézetük miatt mert azt nem illik. Mégis sokan azt gondolják hogy a vékony emberekre rá kell szólni mert maguktól nem veszik észre hogy vékonyak. Kíváncsi lennék mit szólna egy túlsúlyos ha odamennék hozzá és megkérdezném hogy 'Nem ettél te túl sokat mostanában? Annyi a háj rajtad hogy rossz nézni!' Szerintem minimum felpofozna...

 • 2010.07.13 17:20:32Karc77

  Az az életmód változás-ételváltozás stb érdekelne, én 64 kilo vagyok bő 190 centi, rendszeres sport és napi 4-5-szöri étkezés mellé.

 • 2010.07.13 17:27:31fazslama

  178 cm hozzá 43 kg. Srác vagyok, 18 éves. Kiskorom óta kapom a "jótanácsokat", legtöbbször úgy megnéznek, hogy legszívesebben kirohannék a világból - ami még rosszabb, hogy nem csak a lányok :) - Volt hogy utcán sétálva, idegenek kiáltottak rám, hogy "anorexiás!" - sajnos egy intoleráns porvárosba is születtem, utálom ezt a helyet többek között az emberek miatt is -, ha bántani akartak mindig megtalálták az egyetlen pontot amivel tudtak. Emiatt volt hogy depressziós is voltam, mostanáig nehezen barátkozok, kisebbségi érzetem van amit szerencsére már megtanultam így-úgy kezelni.
  Strandra például nem járok, nem szeretem a háromnegyedes nadrágokat, rövid ujjú pólókat.

  Szeretnék hízni, minden deka elférne rajtam. Az elmúlt időben jobban odafigyelek mit eszek, iszok és ezekből mennyit viszek be naponta. Húst hússal, az édeseket inkább kerülöm mert csak eltöm. A leírt lehetséges esetek közül hármat is találtam ami ok lehet. Orvosnál már voltam emiatt, vettek vért de nem volt kiugró érték sehol.

  Jó volt látni, hogy vannak páran még velem hasonlóak, bár szerintem én vagyok a legszerencsétlenebb. Várom a folytatást...

 • 2010.07.13 19:42:10Nűnű

  Én azért általában azt tapasztalom, hogy a vékony emberek keveset esznek, a kövérek meg sokat. Persze, itt sokan állítják, hogy e igen, ők eleget esznek, de szerintem a fele biztos nem eszik annyit, amennyitől neki súlyban növekednie kéne.
  "bár az lenne a problémám, hogy fogyni kell és nem kötelező az evés!!!!! " Na, pont az ilyen emberek a vékonyak. Az evés a világ egyik legjobb dolga a szex mellett, még hogy kötelesség...
  Javaslom, üljetek le egy kövérebb ismerősötökkel (aki éppen nem fogyókúrázik) néhány napig, és nézzétek meg, hogy mit és mennyit esztek.

 • 2010.07.14 11:46:08Mirella

  Én nem esze(habzsolok) annyit, mint egy kövér ember, de azért annyit sem mint egy veréb. Magam főzök, így oda tudok figyelni arra, hogy változatos legyen és tápláló (nem saláta levél 2 almával). Gyümölcsöt is eszek, nasit is. Nem ettől leszek, 100 kg+, de a 42 kevés ehhez képest nagyon.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta