#ÉLETEM

Az a csoda, hogy a mellem megmaradt

2009. október 5., hétfő 14:25

Ildikó a kemoterápiás kezelései közt a Tátrába kirándult, mert nem akarta elhagyni magát. Anikó édesanyja még jóval a rákmegelőző kampányok ideje előtt fedezett fel egy csomót a mellében, de nem hitte volna, hogy az élete a tét. Két nő történetét ismertük meg az Egészség hídja rendezvényén.

cikk-tipus-riport

"Zuhanyzás közben vettem észre, hogy csomó van a mellemben. Másnap felkerestem az orvosomat, és néhány vizsgálat során kiderült, emlőrákom van. Mintha leforráztak volna, de próbáltam nem a halálra készülni. Meg kellett műteni, de mivel nem volt nagy a daganat, ezért a nyirokcsomók eltávolításával megúsztam. Az a csoda, hogy a mellem megmaradt”- mondta a hatvanas évei végén járó Ildikó az MTA folyosóján, ahol az Egészség Hídja minden októberben szokásos, Lánchídi sétája előtt egy tudományos szimpóziumot szervezett civil érdeklődőknek, valamint a sajtónak.

hid1panorama

Idén kis számú érdeklődőt vonzott az épületben zajló esemény, ahol négy orvos tartott gondolatébresztőnek szánt előadást a rákgyógyászatról. A beszédek egy része laikusok és latin nyelvben járatlanok számára kevéssé volt követhető. Szó esett például az emlőrákok fajtáiról, a rákos sejtekben történő folyamatokról és ezek leletezésén alapuló kezelésekről, ezeket azonban tudományos szaklapok jobban tudják idézni. Itt inkább két nő történetét mutatom be, akik a szimpóziumra nézőként érkeztek.

A kezelések után alig bírtam felkelni

Ildikó olyan természetesen beszélt a betegségéről, mintha csak a pollenszezont vetettem volna fel, kettőnk közül én voltam inkább zavarban, amikor arra gondoltam, talán tolakodóak a kérdéseim - és visszhangoznak is kissé a neoreneszánsz épületben. “Hat kemoterápiás kezelést kaptam. A kezelések után egy napig alig bírtam felkelni, de aztán úgy éreztem, össze kell szednem magam. Kértem a családomat is, hogy ne hagyjanak letörni, szervezzenek programokat nekem. Ez egyébként veszélyes vállalkozás, mert a kemó miatt az immunrendszer le van nullázva. Rendszeresen kirándultam a kezelések ideje alatt, a Tátrába lanofkával mentünk fel, és lesétáltunk.” Amikor a betegségét diagnosztizálták, Ildikó nem érezte, hogy drasztikus életmód-váltásra van szüksége, mint elmondta, sosem ivott, és nem is dohányzott, és mivel nyugdíjas volt már, a stressz sem tartozott hozzá a mindennapjaihoz.

A kemoterápiát sugárterápia követte, azt jobban bírtam. A kezeléseim mellett szedtem táplálékkiegészítőket, főleg lugosító anyagokat, C-vitamint, és azt tanácsolták, hagyjam el az édességeket, és a finomított cukrot, mert azzal táplálni lehet a ráksejteket. Rászoktam a  sárgarépalére, azóta is iszom. Megküzdöttem a betegséggel, öt éve tünetmentes vagyok.

A radiológus szívós ráhangoltsága

Az MTA szimpóziumának első részében az emlőrák diagnosztika történetéről és a szervezett rákszűrés buktatóiról beszélt Dr. Döbrőssy Lajos. Elmondta, a 80-as években gyűltek össze a szakmai tapasztalatok ahhoz, hogy kidolgozhatóvá váljon a közpénzből finanszírozott, szűrési nyilvántartás alapján, meghívásos gyakorlaton alapuló rákszűrési rendszer.  Itthon a 2000-es évektől kezdve működik folyamatosan. A buktatókra térve a professzor azt hangsúlyozta, hogy a rendelőkben végezhető alkalmi, vagy úgynevezett butik szűrésekkel nem válthatók ki a szervezett szűrések, ahol is “egy járatos radiológus szívós ráhangoltsága szükséges ahhoz, hogy a legkisebb elváltozást is felfedezzék.

Az előadások egy pontján a közönségben ülő Dr. Simon Tamás onkológus  kért szót, hogy egy szlogent tudatosítson. “Ha hívunk, jöjj, mert késve késő lesz”- mondta kérve közönséget, hangosan ismételje el utána. A második interjúalanyom, az ötvenes éveiben járó Anikó a rákmegelőző kampányok és szlogenek előtti időkről beszélt.

Nem mondták, hogy a nők végezzenek önvizsgálatot

Édesanyámat 91-ben veszítettük el. Abban az időben az orvosok még nem annyira hangsúlyozták, hogy havonta fontos lenne, hogy végigtapogassák a mellüket a nők, így aztán anyu későn fedezte fel, hogy baj van. És amikor felfedezte, akkor sem gondolta volna, hogy az élete a tét, amíg az igen hosszadalmas diagnózis meg nem született, addig kötötte az ebet a karóhoz, hogy neki bizony csontritkulása van. Sajnos nem: masztektomiát kellett végrehajtani, ami a teljes emlő és a mellbimbó eltávolítását jelenti. A műtétet kemoterápia követte, de időközben kiderült, hogy sajnos a rák áttéteket képzett,  és nem lehetett már gyógyítani.

Anikó elmondta, a család csak a hagyományos sebészeti és rákgyógyászati eljárásokban bízott, a természetgyógyászatot és más lehetőségeket kizárták, mert abban az időben nem volt túl jó hírük. “Azóta folyamatosan figyelem, hogyan fejlődik az onkológia, és hogy mennyit sikerül elérni a felvilágosító kampányokkal. Tartozom ennyivel anyu emléke miatt, és persze azért is, hogy meg tudjak tenni mindent, hogy én és a lányom is elkerüljük a betegséget.

szinpadi

Évente 8.6 milliárd forint

A magyar statisztikák szerint a mammográfiai szűrővizsgálatokra meghívott nők 50 százaléka jelenik meg a szűrőközpontokban. Ami a betegség előfordulásának a gyakoriságát illeti, 2002-ben a rákfajták közt a nőket illetően az első helyen szerepelt, a 2004-ben már csak a harmadik helyen, amikor is 2286 nő halt meg emlőrákban. A csökkenő tendencia azonban nemcsak annak köszönhető, hogy több esetben fedezték fel időben az emlő rákos elváltozását, amikor még jó eséllyel gyógyítható, hanem annak, hogy más betegségek, mint például a tüdőrák gyakoribbak lettek. Szintén a statisztikákból derült ki, amelyre Dr. Boncz Imre tért rá, hogy az OEP éves szinten 8.6 milliárd forintot költ az emlőrákbetegek gyógyítására, a legtöbb pénzt, az összeg 53 százalékát  a kórházban történő kezelésekre fordítják, a 10 százalékát járóbeteg kezelésre. Dr Boncz Pénzt és életet című előadásában a legközelebbi célok közt említette egyebek mellett az egyénre szabott, korszerű terápiákat, és a kezelésekre szorulók méltányos elbírálását.

 

cikk-tipus-linkek

Vizsgáld meg a melled figyelmesen – havonta és rendszeresen, s ha bármi rendellenességet veszel észre, netán csomót tapintasz, irány a szakrendelő! Mert az idejében felismert mellrák leküzdhető. | Dobó és Oroszlán tapogat

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta