#ÉLETEM

A női identitás része a rúzs és a mosógép

2010. április 9., péntek 12:25

robot_mNem a vasaló aranyozza be a női létet, nem a mosógép tesz boldoggá - a Nagyszerű innovációk nőknek című kiállítás ellen feminista tiltakozó akciót szerveztek a hét elején. Néhány nappal később reagált a kiállítás kurátora, aki nem is érti a tiltakozást.

Az Erzsébet téri Gödörnél található Ariel public art alkotások ellen szerveztek feminista tiltakozó akiót a hét elején a Közép-Európai Egyetem diákjai. Az Ariel által támogatott kiállítás a huszadik század nőknek szóló innovációit mutatja be többek között egy óriási rúzs, nejlonharisnyba bújtatott láb, vagy egy mosógép által.

A tiltakozók szerint a kiállítás szexista

A tiltakozás szervezői szerint a kiállítás a nemi sztereotípiákra támaszkodik és hamis feltételezéseket mutat be a nők életéről azáltal, hogy a mosógépet, porszívót, és vasalót olyan termékekként azonosítja, melyek jobbá teszik a nők életét. A szervezők úgy vélik, a kiállítás egyenlőségjelet tesz a nők és a házimunka, valamint a szépségápolás közé. A tiltakozók bővebben nyilatkoznak az Indexvideó összeállításában.

Az akció szervezői a demonstrációt követően szerettek volna egy beszélgetést rendezni, amelyre meghívták a kiállítást tervező Saatchi & Saatchi reklámügynökség kreatívjait, illetve a kiállítás kurátorát is - ám ők nem fogadták el a meghívást.

Ezek a modern női identitás részei

Megkerestük tehát a kiállítás kurátorát, Halasi Rita Máriát, aki a következőképpen reagált a tiltakozó akcióra: „A Nagyszerű innovációk nőknek című kiállítás célja olyan, a XX. században született tárgyak innovációs tartalmának megmutatása, amelyek a női mindennapok és a modern női identitás összetevőivé váltak az elmúlt évtizedek során". Halasi Rita Mária szerint az innovációs tartalom kifejezés technikai újítást, anyagfejlesztést és újszerű formai megoldást jelent. Tehát a kiállítás szervezőinek nem állt szándékában a XX. század női tudósainak bemutatása, sem a polgárjogi mozgalmak történetének feldolgozása.

A kurátor szerint a kiállítás hétköznapi tárgyakra és találmányokra koncentrál a szépségipar, a divattörténet és a technikatörténet területéről: egyként és arányosan válogatva. „De a kilenc óriásszobor és a hozzájuk kapcsolódó informatív tárgytörténeti leírások mellett a mosógépbe épített érintőképernyőn további 12, a nők életében fontos szereppel bíró, XX. századi találmány történetével is megismerteti a közönséget, tehát választott céljának megfelelően egyfajta teljességre is törekszik" - mondta Halasi Rita Mária.

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.04.09 15:39:20valakimas

  Na, ez a képmutatás, vagy a nemi identitászavar (de valószínűbb a nemi élet-zavar) előrehaladott állapota.
  A férfiak nem tüntetnek véletlenül a barkácsáruházak előtt tömegesen, hogy a dekopírfűrészt meg a felsőmarót ne azonosítsák a marketingesek a férfi szereppel ?
  Hova jutottunk. Ezek szerint, ha barátnőmnek veszek egy jó vasalót, azzal megalázom ?
  Elmennek ezek a....

 • 2010.04.09 16:09:12hatvalami

  ha én együtt élek a barátommal akkor ne vegyen NEKEM vasalót. vegyÜNK a háztartásba. hogy legyen. mert kell.

  ha nem élünk együtt akkor meg lehet, hogy kicsit hülyén néznék hogy minek vesz nekem vasalót. feltéve, hogy nem éppen arra van szükségem, mert elromlott az előző vagy ilyesmi.

 • 2010.04.12 10:07:17valakimas

  Látod, ez az. El sem tudod képzelni, hogy azért, mert látom, hogy mennyivel kevesebb erőfeszítést és időt kell erre a munkára pazarolnia eg yjobb eszközzel. Szerintem ezt hivják szeretetnek. Hogy gondolok ilyesmikre is. Ő örült neki és örül, ahpnyszor csak kézbe veszi - talált, sülyedt.

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta