#ÉLETEM

A kedvenc magyar mondatom: sört kérek!

2010. július 15., csütörtök 06:28

port_mBudapesten a sodró éjszakai élet a legjobb, a non stop boltok és a klasszicista épületek. Az Arany Ászok a legjobb magyar sör, a Kőbányai se rossz, az építőmunkások söre, ami egy Sophie-val tökéletes párosítás.

A hazai fröccskultúra viszont érthetetlen - így látja hazánkat a 24 éves Joao Rocha, aki egy éve él Budapesten, és hobbija, hogy autók tetején oson éjjelente. A Magyarországon élő, külföldi fiatalok számára kardinális kérdés, mit isznak. Sorozatunk előző részében a lengyel Agnieszka Markowska emelte ki, mennyire szeret a Margit hídon borozni. De szóba kerülnek a külföldieket szívató BKV-ellenőrök is.

„Magyarország a legtávolabbi hely az otthonomtól, ahova ösztöndíjjal eljuthattam. Nem akartam Olasz-, vagy Spanyolországba menni, mert az ő kultúrájuk túlságosan hasonló az enyémhez. Annyit tudtam Magyarországról, mielőtt megérkeztem, hogy volt egy nagyon jó futballcsapata az 50-es években, és hogy senki sem érti meg a nyelvüket"- foglalta össze érkezésének az okát Joao Rocha. A 24 éves portugál pszichológus hallgató már egy éve él Budapesten.

Joao Rocha alternatív CV
Joao Rocha első szemesztere egy érdekes órával indult az ELTE pszichológia szakán. Az előadó egy Indiana Jones stílusú biokémikus volt, de Joao a házi esszé benyújtásakor Belgiumban sörözgetett, ezért hamar lemorzsolódott. Legtöbb idejét a Gödör környékén, vagy a Mumusban tölti, sörözik a haverokkal, nézi a meccseket, néha pedig táncol az utcán, vagy autók tetején osonva igyekszik haza a budapesti hajnalban. A második szemeszterre már be sem iratkozott, inkább szabadon, ha nem is Indiana Jonesos, de kalandos hónapokat tölt hazánkban, mielőtt vissza kell mennie Lisszabonba, és fel kell nőnie.

Az éjszakai élet a legjobb

Az első dolog, amit Magyarországról megemlített a találkozásunkkor - az egyik tikkasztó délután a Toldi mozi előtt ücsörögtünk -, hogy nincs tengerünk. „Nyáron itt marha meleg van, és se tenger, se óceán." Ez egyszerre luxusigény és fájó pont a magyaroknak, ezért rögtön elő is hozakodom Trianon történetével. Ismeri a történelmünknek ezt a részét, és hozzáteszi, tudja, hogy azóta a Balaton a magyar tenger, de ott még nem járt.

port1

Joao szerint Budapesten a legjobb a „fantasztikusan sodró az éjszakai élet, és az, hogy mindenhol lehet non-stop boltot találni egész éjjel. Olaszországban (ahol nemrég töltöttem egy hetet az itt megismert Erasmusos barátaimmal), mindig rohanni kell este a strandról, hogy tudjunk venni sört, mielőtt bezár a bolt, or we are fucked. A szieszta alatt megértem, hogy zárva vannak az üzletek, de akkor utána a boltosoknak legalább este 11-ig nyitva kéne tartaniuk."

A bor nem arra való, hogy vízzel keverjék

Visszatérve hazánkhoz, az éjszakai életet említve az italokról is szót ejtettünk. A hazai fröccskúltúráról Joao Rocha elmondta, a fröccsöt nem szereti, és a lényegét nem igazán érti. "A bor nem arra való, hogy vízzel keverjék. Portugáliában nem igazán isznak az emberek bort este, csak az étkezéshez, vagy ha a kedvenc regényedet olvasgatod délután a verandán, vagy...ha lány vagy... "

A magyar sört annál inkább szereti, és arra bővebben kitért. A Soproni volt az első kedvence, majd ellátogatott a Dreher gyárba és átpártolt a zöld dobozoshoz, majd jött a nagy felismerés. „Az Arany Ászok a legjobb. Lehetne ez egy rossz sör is, de ez egyszerűen csak a legjobb név bárminek, ami valaha létezhet. A Kőbányai se rossz, az építőmunkások söre, jó kis Sophie-val tökéletes párosítás. A legolcsóbb, de nem a legrosszabb, a munkás réteg mindig magával vonzza a nem a legjobb, de megbízható minőségű termékeket. A legrosszabb magyar sör egyébként a Balatoni Világos, aminek egy üvege olcsóbb, mint száz forint, olyan sör ez, mint a lengyel Karpackie."

Majdnem volt egy magyar kurzus

Interjúalanyom a magyar kultúrát nem ismerte meg mélyebben, mert mint a legtöbb Erasmus diák,  ideje nagy részét külföldi sorstársaival tölti, kevés magyarral barátkozott össze. „A magyaroknak megvan a saját életük, tanulmányaik, és munkájuk, míg én tulajdonképpen csak azért vagyok itt, hogy partizzak."

port2

Így Joao a magyar nyelvet sem ismerte meg jobban egy év alatt. „Tetszik a magyar nyelv, de... Az első szemeszterben volt az ELTE-n magyar nyelvi kurzusom, de ez nem járt sikerrel, mert a csoport 20 tagjának nem volt közös nyelve, ezért először be kellett várni, mire mindenki megtanul angolul. Ez kábé fél évbe telt, ezalatt elszállt a lelkesedés, és a kurzusnak is vége lett. Kár, ha bejött volna, biztos többet tudnék, mint most, ami nulla. Ennyit tanultam meg: Egy sört kérek... hármat. Egy belga barátomnak az a teoriája, hogy a magyar ember többször használja a hármat, mint bármelyik másik szót." Persze, mert három a magyar igazság, vetem oda ironikus büszkeséggel. „A Három a szám, amit Isten alkotott, mondja a portugál is". Valószínűleg ez a teória nem nyugszik biztos alapokon, de "jó vicc lett belőle, s ha azt halljuk az utcán, hogy három, mi is mindig büszkén visszakiálltjuk a számot" Hmm...nagy móka lehet.

Fekete Jenő nagy rajongója

A magyar filmek közül Joao néhányat fel tudott sorolni. Hallott már a Kontrollról és a Tanúról, a hazai zenei műfajokban azonban jobban otthon van. „Szeretem a Belgát, a Deák Billt, a Hobo Blues Bandet és Fekete Jenőt."  Fekete Jenő a magyar blues kincse, és a portugál fiú annyira beleszeretett a zenéjébe, hogy már sok koncertjére ellátogatott a Blues Barba, illetve a kilencvenes évek kultikus szórakozóhelyére, a Picasso Pointba. Mint elmondta, Fekete Jenő már felismeri őt, és lazán lekezel vele, mielőtt a húrok közé csap. Kedvenc budapesti helyei egyébként a Blues Baron kívül az Instant, a Szimpla, a Zöld Pardon, a Mumus, enni pedig a Wasabi, a Leonardo Pizzéria, és a Trófea étteremekben szokott.

Ha már a kultúra szóba került, Joao eszébe jut, hogy nemrég kiállításon járt a Gozsdu Udvarban az USA-Ghána meccs előtt. Alanyom minden helynek pontosan tudja a címét. Mi, magyarok valószínűleg csak megyünk a megérzésünk és emlékképeink után, ő pedig utánanéz a Google Mapen. „Egy magyar fotós végig dokumentálta indiai útját, érdekes volt" - részletezte a kiállítás témáját.

A házakban tényleg laknak emberek

A főváros építészetét is szóba hoztam, Joao Rocha pedig elmondta, a „monarchikus jegyeket" kedveli az építészetben, ez alatt minden bizonnyal a klasszicista stílust értette. „Olyan, mintha Bécsben lennék. Magas, elegáns épületek vannak itt, de mégsem olyan tiszta és steril, mint az osztrák főváros. Nincs kórház hangulata, hanem látszik, hogy ezekben a házakban tényleg laknak emberek" - lelkendezett.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.07.15 09:00:47tió

  eléggé csalja a pofont a fiatalember! Európai adófizetők pénzén, mégha az Erasmus ösztöndíj nem is sokat fedez, léhűtösködni egy évig... talán ezért vagyok EU szkeptikus

 • 2010.07.15 09:16:02TCrown

  Azt a q életbe, de szimpatikus fickó!
  "a házi esszé benyújtásakor Belgiumban sörözgetett, ezért hamar lemorzsolódott"
  "A második szemeszterre már be sem iratkozott"
  "Ennyit tanultam meg: Egy sört kérek"

  Hát, bravó. Erasmus, ja. A jövő értelmiségije. Őtven év, és újra kőkorszak jön, attól félek.

  Azt már meg sem merem kérdezni, hogy a "hobbija, hogy autók tetején oson éjjelente" az ténylegesen mit jelent? Mert ha szó szerint veendő, akkor az rongálás, vandalizmus, büntetendő cselekmény.
  Vajon Koncz Lindácska autócskáján is előadta már ezt a szuperjópofit? No és a cikkíró hölgy bugyija vajon fennmaradt a riport végére?

 • 2010.07.15 09:18:18Lapukai

  Én alig várom hogy leteljen az 1 év, és szépen hazatérjen.
  Alapvetően semmi bajom vele, csak a kedvenc szórakozása miatt írom ezt.
  Autók tetején oson.
  Fergeteges örömmel konstatáltuk tavaly ősszel, hogy az autónk tetején valaki osont a hétvége folyamán. Az eset igaz egerben történt, de soha nem értettem miért jó kárt tenni mások tulajdonában. Biztos bennem van a baj. Külföldön meg én is erős és bátor vagyok. (Nem, épp ellenkezőleg...)

 • 2010.07.15 09:31:40eternity

  Hamar kinyitná a pofonládát a kis mihaszna pöcsi.

  Arra nyilván nem számított, hogy az ELTE pszicho szaka nem gyaloggalopp, elvárják, hogy tanulj is, ne a gandzsát toljad csak.

 • 2010.07.15 09:36:36Ficere

  Hát ez egy köcsög. Jól el kéne picsázni, főleg amikor autókon mászkál....

 • 2010.07.15 10:19:58aldous

  erre a cikkre mi szükség volt lányok, de tényleg?
  egy rém kellemetlen belső feszültséggel lettem gazdagabb, minden hasznos információ nélkül, egy olyan jelenségről ami amúgy triviális (hiszen ostoba suttyó igénytelen parasztok minden nemzet fiai közt akadnak gazdagon).
  ráadásul a fickó konkrétan vandál, amin még el is röhögcséltek. ez mondjuk a ti butaságotokra vall, de sajnálnám ezt az oldalt mert emlékeim szerint pont az lenne (lett volna) a célja hogy igényesebb módon, igényesebb (női) közönségnek nyújtson értelmes időtöltést.

  szerintem fontos stációhoz érkeztetek, kicsit álljatok meg és gondoljátok ezt újra.

 • 2010.07.15 10:33:22Ficere

  A válasz: látogatottság növelése. Sad but true.

 • 2010.07.15 10:41:03Alex Malex

  Micsoda egy élettől elrugaszkodott hippokrita társaság gyűlt itten össze a kommentelők között.

  A cikk relevanciája valóban elég kicsi. De legalább igaz, legalábbis tükrözi saját egyemista pályafutásom során szerzett tapasztalataimat.

  Ezt értékelem.

 • 2010.07.15 11:22:09Lapukai

  Remélem ha majd az autódon átoson éjjel egy vidám egyetemista, akkor téged nem rossz érzés fog el, hanem a nosztalgia fuvallata.

 • 2010.07.15 11:37:07ArgonX

  Hát ebből a cikkből tényleg nem sok derült ki. Lehetett volna értelmesebb dolgokat is kérdezni. Bár az is lehet, hogy ez megtörtént, csak éppen portugál barátunk a magyar sörökön kívül valóban nincs tisztában mással :)

 • 2010.07.15 11:41:53Alex Malex

  Inkább néhány vicces kedvű világjáró egyetemista, mint kilátástalan besavanyodott, bigott, fanatikus, életidegen, kultúrálisan ellenséges vagy irigy emberek, akik a mónikasón nőttek fel. Nemkívánt törlendő:)

  Az egyetemnek vége lesz egyszer, a vizsgákat le kell tenni, az ösztöndíj elfogy.

  De a mónikasó örök :)

 • 2010.07.15 12:13:28TCrown

  Neked merre áll a kocsid, Alex Malex?
  Megéletigenelném egy kis táncikálással a tetején... De ígérd meg, hogy tetszeni fog, ok?

 • 2010.07.15 12:17:26Alex Malex

  A belvárosban. Dob utca holló utca sarok közelében.

  Tetszeni fog! Megígérem.

 • 2010.07.15 12:21:25Ficere

  Ez nem egyetemista, mert hülye mint a segg, még egy szemesztert sem bírt megcsinálni.
  Nem vicces, mert mások kocsiját tönkretenni nem az.
  Nem világjáró, mert a világjáró nem egyedül a sört ismeri meg azokról a helyekről, ahová mások (Erasmus) pénzén eljut.

  Ez egy ingyenélő, lusta, idióta köcsög. Az általad felsorolt lista pedig elég jellemző. Akarsz róla beszélni?

  Gy.k: én is voltam egyetemista, én is ittam/buliztam, egyetlen egyszer még egy szakadt ladán át is másztam, de már másnap szégyelltem a pofám miatta, és főleg nem újságcikkben híreszteltem volna. Ja, és minden bulizásom (volt hogy heti 4-5 nap) ellenére és vele együtt megcsináltam egy diplomát.

  Ha szerinted az egyetem arról szól, amit ez a fasz csinál, akkor szánalmasan el vagy tévedve. A mónikasózásod pedig egyenesen a modorosblogra való!

 • 2010.07.15 12:24:41TCrown

  Tökjó, akkor gyere, csináljuk együtt.
  Az lesz a szöveg, hogy
  "se munka, se suli,
  mindezt az erasmus fizeti"
  Nem egy nagy szám, elismerem, de részegen ordításra kiváló. Na és az "erasmus" szótagainál kell a sarkunkat úgy igazából odaverni - én a kocsid tetején, te a motoháztetőn.
  Na?

 • 2010.07.15 12:28:18Alex Malex

  Igazad van, ez egy ingyenélő lusta idióta köcsög. Egyetértünk.

  Nem arról szól az egyetem, hogy ilyennek kell lenni. Aki ilyen kiesik.

  Arról szól, hogy szabadságot, időt és bizalmat kell adni.

  Van, aki visszaél ezzel, nem csinál semmit csak bulizik.

  Ha egy ilyen se lenne, az azt jelentené, hogy nem adtuk meg a fentieket.

  Legalább 40 olyan embert ismerek a magyar és német értelmiség körében, akik néhány évig a fenti tevékenységet művelték. Ma ügyvédek, orvosok, politikusok, építészek, főkönyvelők. Lehet, hogy Te is szavasztál az egyikre:)

 • 2010.07.15 12:45:36Ficere

  Ezzel egyet is értek, ahogy mondom, nekem is erről szólt az egyetem, csak ez a cikk nem az egyetemi életről szól(na?), hanem arról, hogy mit lát és tapasztal itt a külföldi. Hogy ez az "autónsurranós", meg szartsetanulós, mindentleszarós dolog miért kellett a cikkbe (hacsak nem szándékos ellenérzéskeltésnek), azt nehéz megérteni. Aldous kommentjével értek egyet.

 • 2010.07.15 13:08:27Alex Malex

  Ha szerzel egy időgépet és ismét egyetemista korúvá teszel, megyek is.

  Mondjuk az időgép eltűnteti a kocsimat és a tiédet is.

  Kénytelenek leszünk más kocsiján surranni:)

 • 2010.07.15 14:38:08jucii

  Több külföldi hasonlóan fogja fel Budapestet, mert annyira nem törődnek az épületekkel, hogy egy hatalmas party helynek tartják ahol kb mindent szabad.
  Mellesleg külföldön általában a magyarok tudnak ritka parasztul viselkedni és akkor ez az autón surranós dolog még pite.

 • 2010.07.15 14:43:16Ficere

  Hát nem tudom, én külföldön élek (Írország), de itt messze a helyiek viselkednek a legtrógerebbül, és nem a bevándorlók, szóval ellentétes a tapasztalat.

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta