#ÉLETEM

A H1N1 december-januárban erősödik

2009. december 20., vasárnap 21:31

h1n1-kicsiA halálesetek száma a H1N1 influenza járvány esetében emelkedő szakaszba lépett, a járvány nagyobb, erőteljesebb része még előttünk áll - írta Dr. Réthy Lajos Attila és Dr. Mészner Zsófia az új influenzáról kiadott könyvében. A gyermekgyógyászok nyíltan kampányolnak a védőoltás mellett.

cikk-tipus-altalanos

“Az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az igazoltan A(H1N1) fertőzésben meghaltak aránya Európában. A szeptember-októberben mért heti 15-20 halálesetet követően a 43. héten már 49-en haltak meg a betegségben, majd a 45. héten már 49-en, míg a 47. héten már 169-en - mindössze egy hét leforgása alatt. A tendencia alapján a halálesetek száma  erőteljesen emelkedő szakaszba lépett, és ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni, mivel a járvány nagyobb, erőteljesebb részét december-januárra várják”- írta Dr. Réthy Lajos Attila és Dr. Mészner Zsófia: A(H1N1) influenza - Betegség vagy védőoltás? című könyvében. 

A SpringMed Kiadó gondozásában megjelent könyv gyermekgyógyász szerzői nyíltan kampányolnak a védőoltás mellett. Kifejtik, hogy az Egyesült Államokban a betegségen átesett embereken végzett friss felmérések szerint ugyanúgy megbetegedtek olyanok is, akik rendszeren szedtek C-vitamint, mint akik nem. A szerzők szerint ez igazolja, hogy az immunrendszer megerősítése vitaminkészítményekkel sem nyújt elegendő védelmet. 

A gyermekgyógyászok a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebb emberekre is kitértek. Eszerint a kétévesnél fiatalabb gyerekek - főleg a hat hónaposnál fiatalabb babák, a várandós nők, a szív- és érrendszeri, illetve a tüdő krónikus betegségeiben szenvedők, a máj és vesebetegek, a sérült immunitásúak, illetve a cukorbetegek és túlsúlyos emberek a leginkább fogékonyak erre a betegségre. 

A könyv nagy részében a szerzők a védőoltásról értekeznek, amelynek az összetételét is közölték. Kiemelték, hogy a hazánkban kifejlesztett pandémiás vakcina egyike az Európában elismerten és hatékonyan használt szereknek. Ez élő kórokozót nem tartalmaz, az oltóanyagban lévő kevés vírus nem tud szaporodni, influenzát nem okoz. Kitértek a pandémiás vakcinával kapcsolatos gyakori kérdésekre is. Meggyőződésük, hogy a vakcina nem terheli az immunrendszert, autoimmun betegséget nem okozhat, az oltás kockázata kisebb, mint a fertőző betegségek kockázata. 


cikk-tipus-linkek

• H1N1 story – Oltassunk vagy ne?
• Indul az influenza-turizmus
• Elkaptuk az influenzát – de melyiket?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta