#ÉLETEM

A „g” betű a szexről, az „o” az énképről árulkodik

2010. június 10., csütörtök 09:25

grafo_mAhogy szexualitásunkról a „g", párkapcsolatunkról a „gy" betűnk árulkodik, úgy az „a" a munkához való viszonyunkat tükrözi. Jól kerekítsük ki, talán ez lehet a belépőnk egy állásinterjúra. Összegyűjtöttük, mely betűk mit árulnak el rólunk.

 

Már szinte természetes jelenség, hogy a cégek grafológust alkalmaznak a meghirdetett állásra pályázók kiszűrésére. Újabban azonban nem a szokásos első vagy második interjú során kérnek a jelentkezőtől írásmintát, hanem magát az önéletrajzot kérik be kézzel írott változatban. Az első interjú lehetősége pedig ennek értékelésétől függ.

Felvetődött a kérdés, hogy az elemzés során vajon nem kerül-e ki rólunk túl sok intim információ. A cikkünkhöz megszólaltatott, a témában jártas íráselemző szerint a válasz elvileg: nem, hiszen a grafológus a munkáltató előtt sem szexuális identitásról, sem magánéleti, érzelmi vagy egészségügyi állapotról nem beszélhet, s nyilván ezt nem is teszi. Többnyire inkább arra szolgál az íráselemzés, hogy az erősségeket, a pozitív tulajdonságokat és az álláshoz szükséges kompetenciákat felmérje. Utóbbi különösen akkor fontos, ha erről nem is beszél maga az álláskereső jelölt, mert nem találja fontosnak.

A lelked az írásodban

Nyilván írásképünkön meglátszik, hogy manapság egyre ritkábban írunk kézzel, nem gyakoroljuk a betűk formálását, s elszoktunk attól, hogy tollat tartsunk kezünkben. Ahogy az is, hogy melyik kezünkkel írunk, van e sérülés a kezünkön, vagy hogy melyik országban tanultunk meg írni.

Sőt, az aktuális pszichés állapotunk, és minden minket érő esemény kivetődik a kézírásunkra, így a tartós munkanélküliség is. Ez is magyarázata a többfajta írásmódunknak. Egy sok írásmintát látott, szakavatott szem, jól el tudja különíteni a pillanatnyi hangulati befolyásoltságot, a tényleges írásszokástól. Ha azonban egy, a témában inkább csak hobbiszinten járatos ember tipologizál, nem árt tudnunk, hogy milyen sémák mentén, és pontosan mit is vizsgál. Sokszor talán ezen múlik, hogy a beküldött, kézzel írott önéletrajzunkra, másnap csörög-e a telefonunk.

Agyból írunk

A grafológusok legalábbis azt mondják, hogy a kézírás agyból jön, tehát képtelenség odafigyelni hosszabb távon az ideálisnak titulált paraméterek alkalmazására. Azonban tartós figyelemmel és tudatosan, mégiscsak befolyásolhatjuk az eredményt. Míg az íráselemző legalább 140 jellemzőt vizsgál a szövegben, addig az emberi psziché csak 7-9 jegyet tud egy A/4-es papíron tudatosan megváltoztatni, s azt következetesen végigvinni. Azért mi összeszedtünk néhányat, amit érdemes kiaknázni.

Miről árulkodnak betűink?

Legfőképp bizonytalanságunkról. Ennek legszembetűnőbb jele, amikor a papírt teljesen teleírjuk, még a margókat sem vesszük figyelembe. A betűk mérete, a sorok iránya és azok egymástól való távolsága pedig állandóan változik. Pontosan olyan kuszán és bizonytalanul, ahogy a lelkiállapot is. Ez különösen a tartósan munkanélkülieknél figyelhető meg. Ha balra dőlnek a betűk, az mindig a múltba való visszatekintgetésről, esetleg a múlt lezáratlanságáról szól, míg a jobbra dőlő szavak azt fejezik ki, hogy a jövőtől várjuk a sürgető megoldást egy problémánkra.

Mielőtt megnézünk néhány beszédes betűt, érdemes tudni, hogy a grafológia három zónába osztja a betűk írását. A felső a szellemiségről , a középső mindennapjainkról, és az alsó zóna ösztöneink kifejezéséről mesélnek. Attól függően, kinek melyik zónája a hangsúlyosabb, ezek mentén sorolhatók különböző kategóriákba.

Ha kövér a-t írsz, tied az állás

„a": énkép betűje, a munkához való viszonyunkról árulkodik. A kicsi, szűk „a" betű szorongást, pesszimizmust, kétségbeesettséget tükröz. A kövér, horpadásmentes „a" mutatja önbizalmunkat és az újra való nyitottságunkat.

„e": nyelvünk leggyakrabban használt betűje, s egyben szellemi önértékelésünk indexe. Megmutatja, hogy tisztában vagyunk-e szellemi értékeinkkel, nem becsüljük-e túl, vagy alul magunkat. Ha utóbbi áll fenn, akkor az „e" lapos, a felső félkör szinte teljesen hiányzik.

g": nemcsak önértékelésünk, de szexualitásunk betűje is. Ha a betű hurok nélkül,  vonalban fejeződik be, meg nem élt, elfojtott szexualitásról vall. A kampóban, horogban végződő szár ennek ellenkezőjéről, a nagy szexuális étvágyról árulkodik. A szerelmi harmóniára való igényt és készséget jelzi, ha a betű egy 8-ra hasonlít.

„gy": kétjegyű betűként a párkapcsolatról való gondolatainkat tükrözi, ahol a „g" az író, míg „y" a társa. Ha távol vannak egymástól a betűk, lelki, szexuális eltávolodásra utalhat, ha a „g" mellett az „y" sokkal alacsonyabban van, az a társ lenézését jelenheti. Ha az "y" 3-os hasonlít, akkor fennáll a titkos harmadik lehetősége.

„k": a munka és a kreativitás betűje. Arról beszél, hogy a munkavégzés területén tervező, vagy inkább kivitelező típusú ember. Ha a betű középső zónájában nagy hurok van, s a felsőben csak jóval kisebb, akkor az illető igényli a vezetést, kevés fantáziával bír. Ha a felső hurok nagyobb a középsőhöz képest, az kreativitásra és nagy ötletekre vall, de nem biztos, hogy meg is valósítja azokat.

„l": az ismeretek és tudás betűje. Arról informál, hogy mennyire szeretünk tanulni, új ismerteket szerezni. Nemcsak tudásunk szélességét és mélységét, de biztonságát jelzi. Pedagógus betűnek is nevezik, mert megmutatja, hogy tudásunkat képesek vagyunk e másoknak átadni. A nagy, felfújt hurok tudálékos emberre vall, a hurok nélküli hosszú vonalú „l" arra utal, hogy az író fél kimutatni környezetének a tudását.

„o": szintén önértékelő, én-kép betűnk. Megmutatja, hogy mások, mennyire látnak minket teljes, harmonikus embernek. A telt, kerek „o" a jó közérzetet tükrözi, a deformált, törött, vagy szögletes „o" pszichés sérüléseket jelez.

„r": az egyensúly, siker betűje. A karrier utáni vágyat, vagy épp annak hiányát mutatja. A karrierista, ambiciózus típus a betű végvonalát jó hosszan elnyújtja.

„s": az én, mint munkaerő betűje. A széles "s" betű jó munkabírást, akár munkamániát is jelezhet, a keskeny pedig alacsonyabb terhelhetőséget, kisebb munkateljesítményt.

„t" és áthúzása: a vezetői képességről, a másokon való uralkodás mértékéről beszél. Ha hiányzik az áthúzás: határozatlan, másokat lebecsülő és gyenge jellemre utal. Ez nemcsak akarati, de fizikai gyengeséget is jelenthet. A kimerült emberek például nem húzzák át a „t" betűt.
A betű alsó harmadában lévő áthúzás, önállótlan, irányítást igénylő személyiségről vall, aki túlzottan alulbecsüli saját képességeit. A magas áthúzás pedig az önmagával maximálisan elégedett, büszke, fölényes, mások véleményét semmibe vevő ember sajátossága.

 

 

 

 

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.06.10 12:09:27eternity

  Hááát... némileg szkeptikus vagyok.
  Gyorsan írtam pár mondatot, mielőtt elolvastam a cikket. Az én írásomban minden betűből van ilyen is, olyan is - elég kiegyenlítetten -, leginkább attól függően, hogy a szóban hol fordul elő, illetve hogy mennyire gyakran használt (írt) szó az.
  Szóval, ilyenkor mi van?

 • 2010.06.10 12:50:21Okoska

  Csupán két észrevételem lenne:
  - Inkább a felső zóna árulkodik a szellemiségről és az alsó az ösztönökről.
  - A "g" betűről nem sok szó esett, pedig szerintem sokan főleg ezért olvastuk el a cikket. :)
  Egyébként tetszett. :)

 • 2010.06.10 13:44:04kacsanyuszi

  Valóban a felső zóna a szellemiség és az alsó zóna az ösztönök területe, az "e" pedig inkább a gyermeki én szimbóluma, de a legfontosabb, hogy ha valaki megpróbálja mesterségesen megváltoztatni az írását, arra a grafológus seperc alatt rájön, mivel senki sem tudja egy oldalon keresztül teljes mértékben megváltoztatni úgy ahogy azt az elején elképzelte.
  Ez a módszert írásterápiának hívják és ragyogóan lehet használni önfejlesztésre - ha tisztában vagy azzal, hogy melyik területet szeretnéd fejleszteni, akkor az ahhoz kapcsolódó betűt kezd el tudatosan máshogy írni, fejlesztgetni, míg nem automatikussá kezd válni.
  Szerintem nem szerencsés pont állásinterjúra beadni egy ilyen rögtönzötten megváltoztatott írást - egyrészt elég bizarr látványt nyújt grafológiai szemmel, másrészt előbb utóbb-úgyis kiderül, ha valaki szorongó vagy kevés az önbizalma.
  Judit

 • 2010.06.10 13:44:15krokodilus

  Múltkor volt szó egy cikkben, ha a g betűnek szép nagy alsó hurkot rajzol az egyén, szereti a szexet. NNNNa, írj gyorsan párat!!!!! :)

 • 2010.06.10 14:46:04bartoki

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Grafológia

  "A grafológiát általában áltudománynak tekintik, mert tudományosan megalapozott kutatások nem igazolták a grafológia kijentéseit."

  http://en.wikipedia.org/wiki/Graphology

  "Although graphology had some support in the scientific community before the mid-twentieth century, the results of most recent surveys on the ability for graphology to assess personality and job performance have been negative."

  "In a 1987 study, graphologists were unable to predict scores on the Eysenck personality questionnaire using writing samples from the same people. In a 1988 study, graphologists were unable to predict scores on the Myers-Briggs test using writing samples from the same people. A 1982 meta-analysis drawn from over 200 studies concludes that graphologists were generally unable to predict any kind of personality trait on any personality test."

  "Measures of job performance appear similarly unrelated to the handwriting metrics of graphologists. Professional graphologists using handwriting analysis were just as ineffective as lay people at predicting performance in a 1989 study. A broad literature screen done by King and Koehler confirmed dozens of studies showing the mechanical aspects of graphology (slant, slope, etc.) are essentially worthless predictors of job performance."

  "Also, the British Psychological Society ranks graphology alongside astrology - giving them both "zero validity"."

  "Overall, despite a few studies that support handwriting analysis, such as Crumbaugh & Stockholm, the large majority of studies such as Ben-Shakar, Bar-Hillel, Blum, Ben-Abba, & Flug and many others indicate evidence against its predictive validity."

 • 2010.06.10 14:56:19sztr

  A cikk hemzseg a tartalmi hibáktól. Kíváncsi lennék, elolvasta-e egy grafológus publikálás előtt.
  Az írásszakértő és a grafológus nem szinonímák, hanem két különböző szakma, teljesen mással foglalkoznak!
  Tovább nem sorolom, mert hosszú lenne. Az alsó, felső zóna képzavart már fentebb említettétek.

  Siralmas, és elkeserítő, hogy az emberek ilyen cikkek alapján "ismerik meg" a grafológiát, ami igenis megalapozott, és bizonyított.

  üdvözletem:
  egy mentálhigiénés szakgrafológus

 • 2010.06.10 15:06:58algi

  Az az érdekes a grafológiában, hogy - az asztrológiával ellentétben - azt állítják a művelői, hogy ugyanarra jó, mint a tudományoz párja, az írásszakértés. Míg az asztrológia esetében azt állítják, a jövőt jósolja meg, szemben a csillagászat nem jó semmi ilyesmire. Ellenben a grafológia és az írásszakértés is az ember személyiségének és lelkiállapotának megismerésére való.

  Csakhogy az a különbség, hogy az írásszakértelem tudomány, amelyet ténylegesen alkalmaznak, ezzel szemben a grafológia a fenti cikkben felsorolt babonahalmaz. A különböző betűknek nincsenek különböző jelentéseik, valójában az íráskép egészét kell figyelni. Természetesen a párkapcsolatra és a szerelmi életre csak közvetve lehet következtetni az illető lelkiállapotán keresztül. Mert pl. az oké, hogy valaki apróbb betűkkel vagy ferde sorokban vagy mindig a vonalon belül maradva ír, annak van jelentése. De az, hogy kinek merre kunkorodik a G-pontja, az egy teljesen tudatos döntéssel megváltoztatható - miközben a szexualitása az embernek etőtl még nem fog megváltozni.

  Az külön vicces, hogy a reklámban szereplő g és gy betűk szóba se kerülnek a cikkben.

 • 2010.06.10 16:13:09elche

  Nem hiszek benne. Főleg azért nem, mert- nem írok kézzel. Megtanultam valamikor az írást, de manapság egy-egy gyors firkantás erejéig használom csak a kézírást, esetleg borítékot címkézni ha lusta vagyok a nyomtatáshoz. A grafológia, mint tudomány szépen ki is fog veszni, hiszen nem lesz mit vizsgálnia. Mindenkiről kiderül majd, hogy képtelen hosszú távon odafigyelni, mert írásképe a szöveg végére szétesik. Hát persze; megunja, elfárad benne hiszen sose ír kézzel.
  Így aztán nem is rúgok többet a döglődőbe.
  Annak a cégnek pedig, aki grafológus véleménye alapján alkalmaz bárkit, toll a fülébe. Egyébként meg, mi a francot akarunk kideríteni az emberekről? Mindenki keveset akar dolgozni és sokat szeretne keresni.

 • 2010.06.10 19:42:39Darvon

  Nem muszáj szeretni a Wikipédiát, de most mégis azt idézem: "Graphology is now generally considered a pseudoscience.[3][4][5][6]" ( http://en.wikipedia.org/wiki/Graphology )
  Tehát hasonló áltudományról van szó, mint pl az asztrológia. Ügyesem megfogalmazott trrimiális kijelentések halmaza.
  Persze akinek jót tesz, higgyen benne...

 • 2010.06.10 19:50:34szekeres

  A cikk szerzője vagyok. Ezúton szeretném megköszönni észrevételeteket, miszerint a betűk zónára osztását tévesen adtam meg.
  Valóban betűink felső harmada mesél a szellemiségről , a középső mindennapjainkról, és az alsó zóna tükrözi mennyire élünk ösztönösen.
  A hibáért elnézést kérek, kijavítottam a cikkben.

 • 2010.06.11 08:26:55kacsanyuszi

  Aki nem hiszi járjon utánna személyesen és kérlek csak utána vessétek a köveket a grafológiára.
  A tudattalan sokkal nagyobb úr, mint gondolnátok. Az írást az agyunk irányítja, így attól mert valaki nem ír gyakran, még bőven hagy lenyomatot magáról egy írás alkalmával. Ahogy gesztusaink is árulkodnak rólunk, úgy az írásunkban is megjelenik, hogy kik vagyunk. Nincs két egyforma írás, ahogy két egyforma személyiség sem. Szerintem próbáljátok ki, biztos vagyok benne, megváltozik a véleményetek! :)

 • 2010.06.11 09:31:41TBal

  Ha van is összefüggés a személyiség és az íráskép között, az tuti nem olyan primitív, mint hogy:

  „gy": kétjegyű betűként a párkapcsolatról való gondolatainkat tükrözi, ahol a „g" az író, míg „y" a társa. Ha távol vannak egymástól a betűk, lelki, szexuális eltávolodásra utalhat, ha a „g" mellett az „y" sokkal alacsonyabban van, az a társ lenézését jelenheti. Ha az "y" 3-os hasonlít, akkor fennáll a titkos harmadik lehetősége.

  Ja, és ha az y 8-asra hasonlít, akkor az illető 8 személyes orgiák híve, ugye? :)
  Inkább hiszek olyannak, aki ránéz az írásképre és megérez valamit, magyarázat nélkül, mint aki ilyen primitív logikával próbál kihámozni valamit.

 • 2010.06.11 10:06:27sztr

  Az írásszakékrtés a kézírás eredetét vizsgálja, azaz, hogy az adott írás kitől származik? Összehasonlít írásjegyeket, mozdulatokat, és következtet az írás körülményeire. Ő deríti ki, hogy pl. eg yadott aláírás hamis-e vagy sem.

  A grafológus a kézírásból az író személy személyiségének jellemzőire, tulajdonságaira világít rá.

  Érthető, hogy mi akülönbség a kettő között?

  Amúgy remekül meglátszik az írásodon ki vagy! Még ha nem is írsz gyakran, akkor is :)
  Tévedés, hogy ki fog halni a grafológia. Ugyan úgy nem fog kihalni, mint a nyomtatott könyv, sajtó.

  Mellékesen: egy grafológus közel 200 írásjelet vizsgál egyszerre, külön-külön és összefüggéseiben is.
  Ha tényleg nem akarsz nagy baromságokat írni, járd előtte kicsit körbe a témát.

 • 2010.06.11 10:24:55Geli

  úúristen ennyi f@szságot... van aki ezt elhiszi?? minek tanultam én 9évet villamosmérnöknek és mérnök informatikusnak, mikor csak 2 hét sámánképzőt kellett volna elvégeznem, és vígan megélnék a sok gyökérből.

 • 2010.06.11 10:31:00kacsanyuszi

  Előtted a lehetőség Geli! Úgy érzem, már csak az önismeret miatt is érdemes lenne belevetned magad ebbe a tudományba :)

 • 2010.06.11 11:02:47lol

  A kedves szerző szisztematikusan (és talán tudatosan) összekeveri az írásszakértő munkáját a grafológus agymenéseivel. Míg az előbbi szakma a kézírásokat összehasonlítva elég jó valószínűséggel megállapítja, hogy az adott írásminták ugyanattól a személytől származnak-e, addig a grafológus az írásjegek alapján az illető személyiségéről, sorsáról próbál vadabbnál vadabb állításokat megfogalmazni. A grafológus állításainak valóságtartalma nagyjából a véletlen találgatás sikerességéhez hasonlítható, így talán nem véletlen, hogy az igazságügyi írásszakértővel ellentétben nem létezik igazságügyi grafológus-szakértő.

  "Már szinte természetes jelenség, hogy a cégek írásszakértőt alkalmaznak a meghirdetett állásra pályázók kiszűrésére."
  Szerencsére a fenti állítás nem igaz, sőt egyre inkább csökken a babonás cégvezetők száma. Aki pedig úgy érzi, hogy bármiféle hátrány érte az állásinterjú során a grafológus/asztrológus/stb véleménye miatt (és ezt bizonyítani is tudja) az bátran forduljon munkaügyi bírósághoz. A siker garantált és még a bírónak is szerezhet egy vidám napot.

  "Valóban betűink felső harmada mesél a szellemiségről , a középső mindennapjainkról, és az alsó zóna tükrözi mennyire élünk ösztönösen."
  Az ilyen kijelentések miatt nehéz eldönteni, hogy sírjak vagy röhögjek a cikken.

 • 2010.06.11 13:37:39direkt

  lol

 • 2010.06.16 18:53:18kicsicsillag

  Elővettem egy papírt amin a kézírásom van és összehasonlítottam a betűket a cikkben leírtakkal. Ezek szerint én abszolút nem tudom, hogy milyen vagyok, mert szinte semmi nem illett rám azokból a személyiségjegyekből, amire a betűim alapján lehetne következtetni.

 • 2010.07.02 11:14:52Mogyoró

  A grafológia tapasztalati tudomány és nem hit kérdése. Ilyesformán kétségbe lehetne vonni a pszichológiai tesztek létjogosultságát is... sőt,hogy egyszerűbb példánál maradjak a főzés is egy tapasztalati tudomány és működik,nem?

  A kézírás vizsgálata során rengeteg mérést el kell végeznünk. Egy írásjelen többet is. Azok a grafológiáról szóló írások,melyek megjelennek különböző médiákban,azok nem térnek ki ezekre a dolgokra. Sok esetben csak a figyelemfelkeltés a célja,hogy olvassák az ujságot. Például a laikus nem tud mihez viszonyítani, ha ránéz az írására, ezért téves következtetésre juthat.
  Ezenkívül fontos,hogy egy betűt sem lehet kiemelni a környezetéből, és az alapján rámondani valakire bármit is. Prsze van általános jelentése egy -egy betűnek,de ezt sok minden módosíthatja.
  Üdv:
  egy grafológus


 • 2010.07.07 12:59:50boci1234

  És most akkor ha oda megy vki egy sráchoz vagy lányhoz megkéri arra hogy írja le a "g" betűt, és ha kicsi a hurka akkor otthagyja?! :D:D

 • 2010.07.07 13:05:28lol

  Dehogy hagyja ott, hisz' tudjuk, hogy nem a hurka mérete számít.

 • 2010.07.08 18:10:59Pásztor György

  Azt hiszitek, hogy pár sor elolvasásától rálátásotok lesz például a grafológiára? Szerintem az ilyenekre mondta Hofi Géza, hogy "közművelt barom". Gondoljátok, hogy egy cikk után már véleményt tudtok formálni? Miközben pszichológusok és grafológusok együtt munkálkodnak azon, hogy a két tudományágat egymáshoz illesszék. Fentebb van egy hivatkozás a Wikipédiára. Ott nevezetesen ez olvasható:

  "Az azóta eltelt időben sok elkötelezett ember aprólékos és szorgalmas kutató munkájának köszönhetően az alábbi vélekedés erősen megváltozott: "A grafológiát általában áltudománynak tekintik, mert tudományosan megalapozott kutatások nem igazolták a grafológia kijentéseit.[3]"

  Korunkra világszerte tudományként tekintenek a grafológiára, melyet Magyarországon 2003. őszén a világon elsőként nyilvánított államilag elismert szakmává az Oktatási Minisztérium."

  Tehát ez a hozzászóló a szövegből csak egy mondatot emelt ki, ami pont ellenkezőjére változtatja az értelmét.
  Sőt! Én még ilyet is találtam:
  "A grafológia tudományos megalapozottságát alátámasztják az olyan vizsgálatok, amelyek másféle személyiségvizsgálati módszer és az íráselemzés összehasonlításával azonos eredményeket mutatnak fel."
  Milyen érdekes, hogy mások nem találnak ilyet...

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta