A súlyfölösleg leadása visszafordíthatja a cukorbetegséget

Viszonylag sokat kell fogyni, és utána sem árt vigyázni, nehogy visszakússzanak a kilók, de összességében meglehetősen egyszerű folyamatról van szó.

Roy Taylor, a Newcastle-i Egyetem kutatója nagyjából 40 éve foglalkozik a 2-es típusú cukorbetegséggel, amit eddig gyógyíthatatlannak kondícióként könyvelt el az orvosok többsége. Mivel a meglehetősen drasztikus, legalább nagyjából 15 kilós fogyást eredményező étrenddel maguktól értelemszerűen kevesen próbálkoztak meg, a viszonylag egyszerű, a hasnyálmirigy zsírtalanítását megkísérlő gyógymód hatásmechanizmusára is csak most derült fény – írja a Science Daily.

Taylor szerint pedig – elvben legalábbis – tényleg egyszerű folyamatról van szó. A túlzott kalóriabevitel következtében a májban felhalmozódó zsír miatt ugyanis egyre kevésbé reagál a máj az inzulin által kontrollált folyamatokra, és egyre több glükózt kezd termelni, valamint ezzel párhuzamosan a zsírfelesleget is elkezdi a többi szerv irányába továbbítani. A hasnyálmirigyben ez a zsírlerakódás az inzulin termelésért felelős sejtek „meghibásodásához” vezet. Egy már 2011-ben letesztelt, 8 hétig tartó, meglehetősen nagymértékű energiamegszorítással járó kúra nagyjából egy hét alatt képes redukálni a májban felhalmozódott zsírfölösleget, és helyreállítani a máj inzulinérzékenységét, 8 hét után pedig a hasnyálmirigy zsírtartalma is eléggé lecsökken ahhoz, hogy helyreálljon a normális inzulinkiválasztás.

shutterstock 236665135

Ez egyébként kevesebb, mint 1 g zsírtól való megszabadulást jelent a hasnyálmirigy esetében, mindez azonban akár 10 évvel a betegség kialakulása után is elég lehet ahhoz a kutatók szerint, hogy tartósan helyreálljon a szervezet inzulintermelése, és elhagyhatóvá váljon a gyógyszeres kezelés. Roy Taylor szerint jelenleg csak a diétázás és az azt követő, szintén nagy odafigyelést igénylő, a mérsékelt kalóriamegvonásra és a mindennapos testmozgásra építő életmódváltással érhető el a hasnyálmirigy zsírtartalmának kordában tartása. A májban felhalmozódott zsír által kiváltott folyamatok megértése és a diéta személyre szabott alkalmazása hamarosan állandó részét képezheti a napi betegellátásnak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek