#ÉLETEM

Az egykék agya máshogy működik

2017. május 18., csütörtök 07:32

Vannak előnyei és hátrányai az egyke életnek, és mindez az agy szerkezetén is meglátszik.

Egy gyermek mind fölött

Egy kínai kutatás eredményei azt mutatják, hogy az egyedüli gyerekek agyszerkezete különbözik a testvérek mellett felnőtt társaikétól. A különbség következménye pedig az, hogy az egykék kreatívabbak ugyan, de kevésbé alkalmasak a társas életre. Az 1979 és 2015 között hatályban volt „egy gyerek” népességszabályozási program miatt rengeteg egyke született az országban, nem csoda tehát, hogy pont a kínaiak foglalkoztak a kérdéssel. Az Iflscience beszámolójából kiderül, mire jöttek rá.

Az egykék mások

A jelenlegi kutatás előtt inkább a viselkedés, a kognitív funkciók, és a személyiségjegyek területén megmutatkozó különbségek felderítésére koncentráltak a kutatók, és kevésbé foglalkoztak az itt fókuszba került társas készségekkel. A kutatási eredmények persze nem feltétlenül meglepőek, az általános vélekedés eddig is az volt, hogy a nagyobb figyelemben részesülő egyedüli gyerekek több bátorítást kapnak, az osztozás és vetélkedés területén viszont kimaradnak 1-2 leckéből.

A Chongqingban található Délnyugati Egyetem által levezetett kutatás célja a viselkedés terén megmutatkozó különbségek esetleges idegrendszeri alapjainak vizsgálata volt, valamint az, hogy az eltérő családi környezet eredményez-e különbséget az agyszerkezet fejlődésének szempontjából.

shutterstock 398790181

Egykeagy

A vizsgálatban 250 egyetemi tanuló vett részt, körülbelül a felük egyke. Az agypásztázás mellett a diákok személyiségét, kreativitását, és intelligenciáját is tesztelték a kutatók. A témában korábban végzett kutatásokhoz hasonlóan ezek a tesztek is megerősítették, hogy az egykék teljesítménye felülmúlja a testvérek mellett felnövőkét kreativitás terén, de rosszabbul teljesítenek a társas készségek tekintetében. A kutatók azonban most azt is kimutatták, hogy ezek a különbségek az agy szerkezetének szempontjából is szignifikánsak.

A kreativitás terén jól teljesítő egykék esetében nagyobb volt a szürke állomány koncentrációja a parietális lebenyben, az agy képzelőerővel és rugalmassággal összefüggésbe hozható részén. A szociális készségek szempontjából rosszabbul teljesítő egykék ugyanakkor kevesebb szürke állománnyal rendelkeztek a prefrontális kéreg régiójában, márpedig ez a terület az, ami meghatározza, hogy viszonyulunk másokhoz.

Előnyök, hátrányok

Mindez azt látszik alátámasztani, hogy a különböző családi helyzetű gyerekek agyi szerkezete eltérő módon fejlődik, a különbségek tehát neurológiai okokra is visszavezethetőek. Azt eddig is tudtuk, hogy az egykék kreativitás és intelligencia szempontjából előnnyel indulnak, ugyanakkor úgy tűnik, kevesebb lehetőségük van a szociális készségeik fejlesztésére, kevésbé önállóak és gyakran önzőek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KERTÉSZ Ötletek zöldségágyások beültetéséhez

A nyár általában a pihenés időszaka, ezért a legtöbben ilyenkor már nem akarnak intenzív gondoskodást megkövetelő zöldségeket vetni. Lássuk, mint lehet tenni!

OTTHONTÉRKÉP Hagyd le a képről apu sörhasát!

A nappali ajtaján belógó hatalmas sörhas, egy csak félig látszó kutya vakarózó hátsó lába, lerágott csirkecsont a könyvespolcon – biztosan mindenki látott hasonló vicces vagy visszataszító fotókat ingatlanhirdetésekben.

MÁS TÉSZTA Búzadara dal - megyek panírozni

A nyár minden bizonnyal legújszerűbb dallamos hip-hop slágerében réteslisztről, búzadaráról és kenyérlisztről énekelnek a debreceni egyetem afrikai származású hallgatói. Ne hagyd ki!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta