#ÉLETEM

Az egykék agya máshogy működik

2017. május 18., csütörtök 07:32

Vannak előnyei és hátrányai az egyke életnek, és mindez az agy szerkezetén is meglátszik.

Egy gyermek mind fölött

Egy kínai kutatás eredményei azt mutatják, hogy az egyedüli gyerekek agyszerkezete különbözik a testvérek mellett felnőtt társaikétól. A különbség következménye pedig az, hogy az egykék kreatívabbak ugyan, de kevésbé alkalmasak a társas életre. Az 1979 és 2015 között hatályban volt „egy gyerek” népességszabályozási program miatt rengeteg egyke született az országban, nem csoda tehát, hogy pont a kínaiak foglalkoztak a kérdéssel. Az Iflscience beszámolójából kiderül, mire jöttek rá.

Az egykék mások

A jelenlegi kutatás előtt inkább a viselkedés, a kognitív funkciók, és a személyiségjegyek területén megmutatkozó különbségek felderítésére koncentráltak a kutatók, és kevésbé foglalkoztak az itt fókuszba került társas készségekkel. A kutatási eredmények persze nem feltétlenül meglepőek, az általános vélekedés eddig is az volt, hogy a nagyobb figyelemben részesülő egyedüli gyerekek több bátorítást kapnak, az osztozás és vetélkedés területén viszont kimaradnak 1-2 leckéből.

A Chongqingban található Délnyugati Egyetem által levezetett kutatás célja a viselkedés terén megmutatkozó különbségek esetleges idegrendszeri alapjainak vizsgálata volt, valamint az, hogy az eltérő családi környezet eredményez-e különbséget az agyszerkezet fejlődésének szempontjából.

shutterstock 398790181

Egykeagy

A vizsgálatban 250 egyetemi tanuló vett részt, körülbelül a felük egyke. Az agypásztázás mellett a diákok személyiségét, kreativitását, és intelligenciáját is tesztelték a kutatók. A témában korábban végzett kutatásokhoz hasonlóan ezek a tesztek is megerősítették, hogy az egykék teljesítménye felülmúlja a testvérek mellett felnövőkét kreativitás terén, de rosszabbul teljesítenek a társas készségek tekintetében. A kutatók azonban most azt is kimutatták, hogy ezek a különbségek az agy szerkezetének szempontjából is szignifikánsak.

A kreativitás terén jól teljesítő egykék esetében nagyobb volt a szürke állomány koncentrációja a parietális lebenyben, az agy képzelőerővel és rugalmassággal összefüggésbe hozható részén. A szociális készségek szempontjából rosszabbul teljesítő egykék ugyanakkor kevesebb szürke állománnyal rendelkeztek a prefrontális kéreg régiójában, márpedig ez a terület az, ami meghatározza, hogy viszonyulunk másokhoz.

Előnyök, hátrányok

Mindez azt látszik alátámasztani, hogy a különböző családi helyzetű gyerekek agyi szerkezete eltérő módon fejlődik, a különbségek tehát neurológiai okokra is visszavezethetőek. Azt eddig is tudtuk, hogy az egykék kreativitás és intelligencia szempontjából előnnyel indulnak, ugyanakkor úgy tűnik, kevesebb lehetőségük van a szociális készségeik fejlesztésére, kevésbé önállóak és gyakran önzőek.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta