#ÉLETEM

Nagy a baj, ha a mozgástól megduzzadnak a végtagjaim?

2017. április 27., csütörtök 19:13

Az átmeneti vizenyőtől nem kell tartani, de ha a tünetek tartósak, érdemes mielőbb orvoshoz fordulni. Szakértő magyarázza el, hogyan alakul ki a nyiroködéma.

Több ismerősöm panaszkodott már, hogy egy kiadós futás vagy egész napos séta után megduzzadt a kézfeje vagy betagadt a lába. Egyikük hozzátette, évek óta szívproblémái vannak, aminek köze lehet a tünetekhez. Prof. Dr. Daróczy Judit bőrgyógyászt, vastagláb-lymphoedema-nyiroködéma specialistát kérdeztük arról, hogy mi állhat a végtagvizenyő hátterében.

shutterstock 154131419

A vérkeringés szerepe

“Mozgás vagy bármely megerőltető tevékenység következtében felélénkül a vérkeringés, hiszen a szervezetnek több energiára van szüksége. Ezt az energiát a vérerekből (ütőerekből) kiáramló plazmafolyadék a tápanyagokkal, valamint a vörösvérsejtek az oxigénnel a szövetekbe és az izmokba szállítják. Miután szervezetünk felhasználta ezeket, a tápanyagot és oxigént már nem tartalmazó vér visszajut a szívbe, ami végül a vesén keresztül, vizelet formájában távozik szervezetünkből” - mondta a Díványnak Prof. Dr. Daróczy Judit. Ezután a szív „felfrissíti” a vért, így az ismét oxigént és tápanyagokat fog tartalmazni.

Mi köze van ennek a vizenyőhöz?

Amennyiben a visszerek vagy a nyirokerek nem egészségesek (visszértágulat; korábban zajlott trombózis, műtétek után a nyirokerek sérülése, stb.), akkor nem képesek a már felesleges folyadékot megfelelően szállítani, így az a lábakban vagy kezekben, vagy akár az arc területén marad. Ezt nevezzük vizenyőnek, azaz ödémának.

“Azoknak, akiknek ismert a szívbetegsége, tulajdonképpen a vérkeringése károsodott: mivel a szívük nem tudja maradéktalanul visszaszállítani a vérerekből kikerült folyadékot, annak egy része a szövetekben marad. Ez tehát a szívbetegeknél észlelt vizenyő, vagyis a lábdagadás, kézdagadás oka” - magyarázta a szakember.

Átmeneti ödéma egyébként előfordulhat bárkinél, aki melegben vagy hirtelen megerőltető munkát végez, sokat áll, vagy éppen keveset mozog. Egy egészséges embernél ez a vizenyő kis mozgásra vagy éppen pihenésre visszafejlődik kezelés nélkül is.

Mi tegyek, ha nem akar elmúlni?

A végtagok tartós megdagadása utal arra, hogy a vérkeringés nem egészséges, de az ödéma hátterében állhat vese- vagy pajzsmirigyprobléma, cukorbetegség,  valamint reuma és immunbetegség is. Ha a végtagok megdagadása (ödéma) nem múlik el pihenésre, akkor komolyabb betegségre is lehet gyanakodni és ajánlott mielőbb orvoshoz fordulni.

shutterstock 463551623

Hogyan kezelik a nyiroködémát?

“Az ödémamentesítő kezelés egy összetett folyamat, aminek elemei a kézi nyirokdrenázs, a kompressziós pólya, a torna, a bőrápolás és a megfelelő cipő használata. A kezelés nemzetközileg kidolgozott és Magyarországon is követett irányelven alapul. Csak azok a nyirokterapeuták végezhetik szakszerűen és sikeresen, akik elsajátították a módszert és orvosi tanácsadás, illetve ellenőrzés mellett folytatják a kezelést, vagyis ismerik a pontos diagnózist és a kezelés ellenjavallatait is" - fűzte hozzá Prof. Dr. Daróczy Judit.

Fontos azonban tudni, hogy bizonyos eljárások, például a gépi kezelés súlyosbíthatja is a nyiroködémát. "A pneumatikus gépi kezelés csak akkor alkalmazható, ha az ujjbenyomatot tartó ödéma már kiürült a kézi nyirokdrenázsnak, kompressziós pólyának és tornának köszönhetően. Az összetett technika hatására a pangó folyadék bejut a nagyobb erekbe, amelyek a szívbe vezetik azt, így az ödéma kiürülhet a vesén keresztül. A helyesen alkalmazott gépi kezelés tehát javítja az előzetesen kezelt végtag állapotát. Amennyiben azonban csak a gép nyomását bocsátjuk a dagadt végtagra, akkor az ödémafolyadék nem képes megtalálni a természetes elvezetés útját. Ilyenkor az ödémafolyadék benyomódik a lábba vagy a kézbe és csak tovább romlik az ödémás állapot" - fejtette ki a szakember. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta