Egyen lila krumplit, mert jót tesz az egészségének

A helyes táplálkozás az egészséges élet alapja, és megfelelően színes ételek is sokat nyomnak a latban. A Lifehack szerint például a lila burgonyát is érdemes fogyasztani a benne lévő hasznos anyagok miatt.  "Érdemes az étrendünkbe minél többféle színű zöldséget és gyümölcsöt beiktatni, hiszen a bennük található színanyagoknak antioxidáns hatásuk van. Az antioxidánsok megköti a szabadgyököket, így szerepük van a sejtek védelmében, ezért segíthetnek a daganatos betegségek kialakulásának megelőzésében" - mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Egy új csodaszer, vagy csak egy finom és mutatós újdonság?

Napjainkban kezdik igazán felkapni a lila burgonyát. Legalábbis itthon, hiszen Dél-Amerikában nagyon is ismert zöldség. A feltételezések szerint 200 éves ősi perui burgonyafajták keveréke, más források Chilét említik eredeti élőhelyének, vagyis bármennyire szokatlanul is néz  ki, ez nem nem génmanipulált, hanem természetes fajta, És, ami jó hír, mivel a burgonyabogár nem kedveli, és megrágott levele is könnyebben regenerálódik, biokertbe vagy - gazdaságba tökéletes választás- írja a Wikipédia

De pontosan melyik az az anyag, ami miatt jót tesz az egészségünknek? A lilás színt az antociánok adják. Ez a vízoldékony színanyagcsoport persze számos más növényben is megtalálható, és az élelmiszer-iparban színanyagként használják. Ahogyan a legtöbb növényi pigment, ezek is nagyon erős antioxidánsok, és a kutatások szerint a rák, a szív- és érrendszeri megbetegdések elleni küzdelemben is szerepet játszhatnak, de a túlsúllyal és a vele együtt járó egészségügyi problémáknál is segíthetnek, sőt, egyes vizsgálatok szerint a kognitív és motoros funkciókra, valamint a memóriára is jó hatással vannak, sőt, a látásunkat is javíthatják, és vannak, akik gyulladáscsökkentő is tulajdonítanak neki. 

shutterstock 312659273

És ez nem minden, a lila krumpli bővelkedik az úgynevezett rezisztens keményítőben, ami pedig a belek egészsége szempontjából fontos. Ez gyakorlatilag abban különbözik a „normál” keményítőtől, hogy ellenáll a vékonybél enzimjeinek, így a rövid szénláncú zsírsavakká való bontása a vastagbélben megy végbe. "A keményítők egyik csoportját alkotják a rezisztens keményítők, amelyek az élelmi rostokhoz hasonlóan emésztetlenül kerülnek a vastagbélbe, ahol a baktériumok elbontják ezeket. Közben rövid szénláncú zsírsavak keletkeznek, amelyeknek szerepe van a bélfal védelmében, ill. további táplálékul szolgálnak a bélben található baktériumok számára. A daganatos sejtekre gyakorolt hatásai mindenképp további kutatásokat igényel" - tette hozzá a szakértő. 

shutterstock 474902491

A lila krumpli nem cékla!

Amikor az ember céklával dolgozik, esetleg vöröshagymával, akkor azzal is számol, hogy a kezéről a színt csak a körömkefe – vagy még az sem – hozza majd le. Jó hír, hogy a lila krumpli a bőrt nem színezi, vagyis nyugodtan fogdoshatja pucolás után is. Az ételeknek azonban igazán egyedi színe lesz, ezzel számoljon, mielőtt a vendégeknek lila burgonyából készíti a köretet, vagy azt használja fel a levesben, hiszen a lila szín az európai konyhában nem kifejezetten gyakori – leszámítva talán a lilakáposztát.

És még sokan mások

Természetesen nemcsak a lila zöldségeket érdemes beiktatni az étkezésünkbe, hanem a szivárvány összes színét érdemes fogyasztani, ahogyan azt már cikkünk elején is pedzegettük. 

A színek és hatásuk

  • A pirosakban magas a likopin tartalom, ami erős antioxidáns, vagyis képes a szabad gyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától, egy harvardi kutatás szerint  a férfiaknál, akik hetente legalább tíz alkalommal ettek olyan ételt, amely paradicsomot vagy paradicsomszószt tartalmazott, 45 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki prosztatarák.
  •  A narancssárga színű ételek alfa- és béta-karotint tartalmaznak. Utóbbi, ami a szervezet egyébként A-vitamint állít elő, pedig nagyon fontos a szem  és a bőr egészsége szempontjából is. 
  • A sárga színűekben kriptoxantin található, amit a szervezet retinollá alakít (ez A-vitamin előanyaga), ezen kívül antioxidáns is, a zöldessárgákban pedig lutein és a zeaxantin, amik szintén segítenek a szem egészségének megőrzésében.
  •  A zöld ételekben klorofill van, amely segít méregteleníteni, hiszen serkenti a máj működését. 
  •  A kékekben, lilákban és vörösökben a már említett antociánok tartalma a magas.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek