#ÉLETEM

Így változik meg az élete, ha lejön a cukorról

2016. augusztus 19., péntek 12:16

A finomított cukornak elég rossz a PR-ja, az Elite Daily videója szerint túlzott fogyasztása például depresszióhoz, szorongáshoz és rákos, valamint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Ha ez nem győzte meg, akkor itt van még pár érv, amit érdemes fontolóra venni:

  • Jobban tud majd aludni. Ha ugyanis lefekvés előtt valami édeset eszik, megemelkedik a vércukorszint, felpörög, és nem tud majd olyan könnyen álomba szenderülni.  
  • A cukorkómát is kihúzhatja a listáról. A cukor állítólag megzavarja az agysejtek kommunikációját, és ha búcsút int neki, akkor javul majd a memóriája és a tanulás is jobban megy. 
  • Eltűnnek a pattanásai. A cukor gyulladáskeltő anyag, és szépen kivirágzik tőle az ember arca. Ha viszont nincs utánpótlás, akkor a ragyáknak is annyi. Legalábbis azoknak, amik a túlzott édességfogyasztás miatt keletkeztek. 
  • Nem lesznek durva hangulatváltozásai. Ha gyors enegrialöketre van szüksége, akkor a cukor jó megoldás lehet, de ha vége a pörgésnek, kimerült és nyűgös lesz.
  • Meg hát persze fogyni fog, hiszen kevesebb kalóriát visz majd be a szervezetébe. A legjobb, ha az étrendváltást testmozgással párosítja, és ne feledje, vannak jó szénhidrátok is

Ide kattintva elolvashatja, hogyan veheti fel a harcot a cukorfüggőséggel szemben. A hajtás után pedig bővebben olvashat arról, hogy mik is azok a szénhidrátok, mert hogy ugye a cukor is ide tartozik.

Tudja, mi a közös a fehér kenyérben és a szénsavas üdítőben? Vitamin, zsír- és egyéb tápanyagtartalmuk eltér ugyan, szénhidrátból viszont nagyjából ugyanannyi van bennük. Arra a kérdésre pedig, hogy ez pontosan mit is jelent étrendünk és egészségünk szempontjából, egy érdekes TED Ed videóban találtuk meg a választ. 

Az alapok

A szénhidrátok a tápanyagok azon csoportja, amibe egyrészt a cukrok, másrészt olyan molekulák tartoznak, amelyeket a szervezet lebont, hogy cukrot csinálhasson belőlük. Szerkezetük alapján megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat:

  • a glükóz, a fruktóz és a galaktóz is egyszerű szénhidrátok (monoszacharidok)
  • az előbbiek összekapcsolódásól jönnek létre a diszacharidok, vagyis a kettős szénhidrátok, mint a laktóz, a maltóz vagy a szacharóz.
  • az összetett szénhidrátok három vagy annál több monoszacharidból állnak. Ha ez a szám 3 és 10 között van, akkor oligoszacharidokról beszélünk, míg a tíznél több cukormolekulából létrejövő szénhidrátokat poliszacharidoknak nevezzük.

Emésztés során utóbbiak egyszerű monoszacharidokká bomlanak le, amiket sejtjeink energiaként hasznosítana, és amikor bármilyen, szénhidrátban gazdag ételt fogyasztunk, a vérünkben található cukor szintje (kb. egy teáskanálnyi mennyiség) megemelkedik.

Az emésztőszerveink azonban nem egyformán reagálnak a szénhidrátokra - legjobb példa erre a keményítő és a rostok emészthetősége közötti különbség. Mindkettő növényi eredetű poliszacharid, ám a monoszacharidok másként kapcsolódnak össze bennük. 

A keményítőkben a glükózmolekulák alfa-kötéssel kapcsolódnak egymáshoz, és ezeket az emésztőenzimek gond nélkül lebontják, vagyis gyorsan felszívódnak, míg a rostokat a rájuk jellemző béta-kötés miatt nem tudjuk megemészteni. A rostok egyébként képesek befogni néhány keményítőmolekulát, így azok is megemészthetetlen szénhidrátokká válnak.

A magas keményítőtartalmú ételeket - mint a péksütemények vagy a fehér kenyér – tehát könnyen és gyorsan megemésztjük, ami után nagy mennyiségű glükóz termelődik, majd a véráramba kerül. Ezeknek az ételeknek hasonlóan magas a glikémiás indexe, ami azt jelzi, hogy hirtelen és nagy mértékben megemelik a vércukorszintünket. Ezzel szemben, amikor rostokban gazdag élelmiszereket (gyümölcsöt, zöldséget vagy teljes kiőrlésű gabonát) eszünk, a béta-kötések lelassítják a glükóztermelést, illetve a glükóz vérbe jutásának mértékét, vagyis ezeknek az ételeknek alacsonyabb a glikémiás indexe és tovább tartó teltségérzetet biztosítanak. Ez az érték a húsok, a sajtok és a tojás esetében a legalacsonyabb.

3

Amikor a sejtek ellenállnak az inzulinnak

Amikor a cukor az emésztőszervekből a véráramba jut, szervezetünk akcióba lép, hogy a szövetekhez juttassa azt, ahol energiaként hasznosul. Az egyik legfőbb eszköz a cukor „feldolgozására" a hasnyálmirigy által termelt inzulin hormon. Étkezéskor vércukorszintünk megemelkedik, az inzulin a véráramba jut és arra készteti az izom- és zsírsejteket, hogy felvegyék a glükózt és megkezdődik a cukor energiává alakítása.

A magas glikémiás indexű ételek hosszú távú és nagy mennyiségű fogyasztása miatt azonban a sejtek ellenállhatnak az inzulin hatásának. Az inzulinrezisztencia veszélye, hogy a hasnyálmirigy egyre több inzulint termel, egyre magasabb egyensúlyi állapot alakul ki, a vércukor csökkentéséhez pedig egyre több inzulin kell. Ettől egy idő múlva a hasnyálmirigy kimerül, miközben a vércukor tovább emelkedik, ami úgynevezett metabolikus szindrómához vezet. A metabolikus szindróma több tünet - magas vérnyomás, magas vércukorszint, hasi zsír lerakódása - megjelenésével jár és olyan komoly egészségügyi problémákat válthat ki, mint az érrendszeri megbetegedések vagy a kettes típusú diabétesz.

Nem hiába hangoztatják a táplálkozás szakértők, mennyire fontos a rostokban gazdag ételek fogyasztása, valamint a péksütemények, a cukros üdítők és más egyszerű cukrokat tartalmazó élelmiszerek elhagyása, ez a szénhidrát-anyagcsere betegség ugyanis egyre nagyobb mértékben terjed a fejlett és fejlődő országokban. Érti már, mi a baj bizonyos szénhidrátokkal és a magyarok étkezési szokásaival?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta