#ÉLETEM

Nahát, a tudomány szerint a gének felelősek az öregedésért

2016. május 3., kedd 12:40

A génlottó nyerteseinek nem kell rengeteg pénzt elszórni különböző fiatalító és ránctalanító krémekre, akkor is letagadhatnak néhány évet a korukból. A holland Erasmus Egyetem kutatói sok szerint erre a magyarázat az MC1R génben keresendő, ami miatt a szerencsések több évet is letagadhatnak a korukból. 

A kutatók a kísérlet első felében 2693 ember smink nélküli fotóját mutatták meg a résztvevőknek, hogy tippeljék meg az életkort. Aztán összevetették ennek a 2693 embernek a DNS-ét, hogy hasonlóságokat keressenek azok között, akiket többen is fiatalabbnak saccoltak a valós koruknál.

Minden jel szerint az MC1R gén a felelős mindezért, aminek bizonyos variációi átlagosan két évvel fiatalabbnak mutatják azokat, akikben megtalálhatóak, ugyanakkor egyelőre még nem jöttek rá, pontosan hogyan befolyásolja a gén a bőr öregedését. A féltelezésük szerint a MC1R bizonyos változatai a DNS-ek szintjén gátolhatják a bőr regenerálódását napozás, vagy szabadban töltött idő után.

Hogy mi?

A MC1R gén a melanintermelést szabályozza, vagyis ez befolyásolja, hogyan védekezik a bőr genetikailag kódoltan az UV-sugárzás ellen, de ez felelős például azért is, hogy kinek lesz vörös a haja.

Ugyanakkor a tudósok szerint nem lehet erre az egy génre fogni mindent, ráadásul a kutatásban kizárólag európai emberek vettek részt. Mindenesetre jó ötlet fényvédő krémet használni ha a szabadba megy, amitől a meglévő ráncai ugyan nem múlnak el, de talán valóban segít, hogy megjelenjen néhány új.  

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta