#ÉLETEM

Úgy érzi magányos, akit szeret? Igaza van.

2016. április 28., csütörtök 17:31

A magány nemcsak fájdalmas és szomorú dolog, de hosszú távon az egészségünkre is káros. Ráadásul az elmúlt években egyre többen, egyre hosszabb ideig érezzük magunkat magányosnak, vagyis egyre több ember érzi úgy, hogy a szociális kapcsolatai minősége és/vagy mennyisége eltér attól, amire valójában vágyna. Ez pedig annyi káros következménnyel jár az egészségünkre, az életmódunkra, a kognitív működésünkre, az érzelmeinkre és az életkilátásaikra nézve, hogy a kutatások szerint a magányosságra konkrétan betegségként kellene tekintenünk. A betegségekkel szemben pedig a legjobb fegyverünk a megelőzés, amihez nem árt, ha egyáltalán képesek vagyunk felismerni a környezetünkben a magányosság tüneteit. De vajon képesek vagyunk erre? Egy friss kutatás szerint igen. Köszi,Research Digest !

A Journal of Research in Personality-ben megjelent vizsgálatban 463 fiatal felnőtt töltött ki egy rövid magányosság kérdőívet, majd a kutatók arra kérték a résztvevők partnerét, valamelyik szülőjét és legjobb barátját, hogy tippeljék meg hogyan válaszolhatott a fiatal a kérdésekre. A kutatást vezető Maike Luhmann és kollégái hasonló módszerrel a vélt és valós élettel való elégedettséget is tesztelték.

shutterstock 165362702

Az eredmények szerint pedig magas volt a korreláció az emberek önbevallása és a hozzájuk közel állók ítéletei között, vagyis a résztvevők szerettei elég jól képben voltak azzal, mennyire magányos a másik. (Meg azzal is, mennyire elégedett az életével.) A tippelők közül egyébként a partnerek becsülték meg legjobban a másik magányosságszintjét, úgy tűnik, hogy ők azok, akik hozzáférnek a legtöbb érzelmi információhoz, míg a szülők és a barátok annak csak bizonyos szeleteivel találkoznak.

A vizsgálatból nem derült ki, hogy szeretteink pontosan miből (a viselkedésünkből? az életünk helyzeti jellemzőiből?) tudják, mennyire vagyunk magányosak, és persze az eredmények sem általánosíthatóak más korcsoportra vagy kultúrára, mégis hasznos lehet észben tartanunk, hogy ha magányosnak érezzük szeretteinket, akkor nagy eséllyel igazunk van. Ha pedig igazunk van, akkor jobb, ha nem várjuk némán, vállvonogatva, hogy majd biztos megoldja a gondját, hanem amennyire tudunk, a segítségére sietük. Az ugyanis, hogy segítünk másokon életet menthet. A miénket is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta