#ÉLETEM

Fogalmunk sincs, hogy lehet izgalmas a szex egy hosszú távú kapcsolatban

2016. március 15., kedd 21:32

Manapság elvileg sokkal többet tudunk és sokkal nyíltabban is beszélünk a szexről, mint bármikor az elmúlt évszázadokban. A pornó bármilyen mennyiségben, két kattintással elérhető, a női orgazmus nemcsak jog lett, de elvárás is, és egyre többen vannak, akik tudják, hogy az utóbbihoz a csikló a fő kulcs. Manapság nem lepődünk meg azon, hogy van, aki az elfenekelésre gerjed, és van, akit a szexi cipők izgatnak fel. A tudásunk tehát egyre bővül a szexről, egyre több dolog iránt vagyunk nyitottak, de legalábbis egyre több szexuális különcséget vagyunk képesek elfogadni. De vajon ez azt jelenti, hogy egyre jobb is a szexuális életünk? Vajon szexuálisan boldogabbak és elégedettebbek vagyunk, mint régen? Dr. Hevesi Kriszta pszichológussal beszélgettünk.  

A fiataloknak azt felejtjük el megtanítani, ami a szexben a legfontosabb

“Miről szól ma a fiatalok szexuális felvilágosítása?” – kezdi dr. Hevesi Kriszta –  “A riogatásról. Elfelejtjük megtanítani nekik a szeretkezés érzelmi, örömszerzési, technikai oldalát, ehelyett beszélünk a szexuális úton terjedő betegségekről, terhességről, meg arról, hogyan halhatnak meg AIDS-ben. Ami ma zajlik, az szexnegatív nevelés.” Feltételezzük, hogy ma a fiatalok mindent tudnak a szexről, és azt hisszük – szülőként, pedagógusként –, hogy nem felelősségünk megtanítani őket arra, hogy milyen szerepe van a szexualitásnak a hosszú távú, kiegyensúlyozott párkapcsolatokban, az egyéni boldogságban.  

151049186
Fotó: Bsip

“A régi korokban az új generációnak bemutatták a szerelem művészetét, az erotikát, megtanították őket arra, hogy a szexualitás a párok közötti ragasztószalag. Az idősebb generáció feladata mindig az volt, hogy átadja a tudást a fiataloknak, és bár ezt számos területen gyakoroljuk, de a szexualitásban, erotikában prűdek vagyunk: hallgatunk ezekről.”

Pedig nem volt ez mindig így. A pszichológus példaként hozza fel az ókori görögök és rómaiak kultúráját, az indiaik szerelmi művészetét, a tantra tanításait. “Már a perzsa birodalomban felismerték a hasonlóságokat a férfi és a nő szexuális működése között, és Galénosz is foglalkozott a női orgazmus fontosságával. Az ókori kínaik pikáns metaforákkal készítették fel a fiatalokat a szexuális életre, képeken konkrét pózokat mutattak a pároknak, igyekeztek megóvni őket attól, hogy megunják egymást.” Régóta tudjuk tehát, hogy a párkapcsolati intimitás szempontjából mennyire fontos, hogy magas, művészi szinten kezeljük és műveljük a szexualitást, de manapság ezt mi magunk is elfelejtjük, ahogy elfelejtjük ezt megtanítani a fiataloknak is.  

Arról, hogy a régi korokban, az antik világban milyen szerepet töltött be a szexualitás, és milyen formában tolmácsolták azt az embereknek, dr. Hevesi Kriszta a Kapszlin, azaz a a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézetének szakmai napjain beszél majd március 20-án. A háromnapos rendezvény programját egyébként itt nézheti át, klassz előadások lesznek, szóval érdemes elmenni. 

Hiába nagyobb a tudás, nem jobb a szex

“Annak, hogy manapság a fiatalok a pornófilmekből merítik az ismereteiket a szexualitásról, számos negatív következménye van. Kutatási eredményeimből kiderül, hogy az elmúlt tíz évben egyre kevesebb a hosszú távú és az alkalmi párkapcsolat is, rövidebb ideig tart az előjáték, az aktus, és csökkent a szexuális elégedettség. A szexualitással kapcsolatos megnövekedett információmennyiség tehát nem segíti a közös boldogság elérését, az elméleti szabadságból adódó felszabadultság nem jár együtt boldogabb párkapcsolatokkal.” A kutatások és a szexuálpszichológusok gyakorlati tapasztalata szerint tehát hiába látunk többet a szexualitás világából, az elmúlt évszázadokhoz képest hiába csökkent a prüdéria, hiába nézhetünk szabadon szexelő embereket, ettől nem lett nekünk sem jobb, sem könnyebb. Sőt. 

shutterstock 220201162

“A könnyen elérhető online szexuális tartalom, a közösségi oldalak, a pornó olyan, mint a viperaméreg. Kis mennyiségben orvosság, nagyban méreg. A férfiak szexualitásában a vizuális ingerek dominánsak, és a munkámban gyakran azt tapasztalom, hogy az online tömegesen elérhető alulöltözött nők és szétretusált képek számukra a potenciális partnerek tucatjait jelentik, így nehezebben kötik le magukat, könnyebben áldozzák be párkapcsolataikat. Pedig ez az egész csak egy vizuális csapda: elfelejtjük, hogy akiket a neten látunk ugyanazok a befáradt arcok, akik az utcán elsétálnak mellettünk, csak optikai tuninggal. Mindeközben a nők - hogy a férfiaknak megfeleljenek - a szexben gyakran az internetes pornóban látott koreográfiákat ismételgetik lelketlenül, érzelemmentesen. Ez azonban a férfiaknak nem nyújt érzelmi kielégülést, elégedettséget.”

Dr. Hevesi Kriszta szerint fontos tudatosítanunk ezeket a problémákat, és arra kell törekednünk, hogy a megnövekedett tudásunkat a boldogabb párkapcsolatok elérésére fordítsuk: "meg kell tanítanunk a gyermekeinknek: szex a szerelemben, és nem csupán nélküle."

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta