#ÉLETEM

Nem is annyira rossz dolgozó nőknek lenni Magyarországon

2016. március 4., péntek 15:23

A nemzetközi nőnap közeledtével az az Economist közzétette az úgynevezett üvegplafonindexet, ami azt mutatja meg, hogy az egyes országokban mennyivel rosszabb vagy jobb a nők helyzete a munkában. Összességében elmondható, hogy bár Magyarországot illetően nem annyira rossz a helyzet, de még mindig vannak olyan területek (például képviselők aránya a parlamentben), amin lehetne javítani.

Mit kell tudni az indexről?

A 2015-ös (vagy a legfrissebb rendelkezésre álló) adatok közül idén is figyelembe vették többek között a felsőoktatással, a munkaerőpiaci részvétellel, a fizetéssel, a gyerekvállalás költségeivel, az anyasági jogokkal/ellátásokkal, illetve a felsővezetői pozíciókkal kapcsolatosakat is. Újítás az előző évekhez képest az, hogy már az apasági jogokat is figyelembe vették. Talán nem meglepő, hogy kutatások azt bizonyították, hogy amikor a friss apa megy el szülési szabadságra, akkor az anyák visszatérnek a munkaerőpiacra, magasabb lesz a foglalkoztatottsági arányuk és sokkal kisebb a különbség a két nem fizetése között.

GettyImages-508454775
Fotó: Europress / Getty

Ezeket figyelembe véve (és súlyozva) számolták ki az országok értékét - szintén nem meglepő talán, hogy a legjobban az északiak teljesítettek: például az indexet újonnan bevezető Izland, vagy Norvégia, Svédország és Finnország. Utóbbi helyen a nők nagyobb arányban (49%) rendelkeznek diplomával, mint a férfiak (35%), Norvégiában pedig bőven az OECD-átlag (15,5%) alatti a fizetések közötti különbség (6,3%). 

Mi a helyzet itthon?

Magyarország ötödik helyet ért el az összesített listán - ehhez hozzájárult az, hogy a fizetések közötti különbség mindössze 3,8% és csak minden tizedik ember nő a parlamentben. Az Economist kiemeli, hogy Magyarországon járnak a legjobban az anyák - már ami a juttatásokat illeti.

Érdekességképp megnéztük azt, hogy hova sorolnak be minket akkor, ha a különböző szempontokat nem egyenlően súlyozzuk, hanem felhúzzuk őket 100%-ra, a többit pedig 0-ra állítjuk. Kizárólag a diplomaszerzést tekintve épphogy kicsúsztunk a TOP10-es élmezőnyből, a munkaerőpiaci részvételt tekintve viszont sajnos lecsúsznánk az alsó harmadba. Ha csak a fizetéskülönbségeket néznénk, akkor bizony Magyarországon lenne a kánaán a 3,8 százalékkal az első helyen szereplünk, azaz nálunk a legkisebb, és a női vezetők tekintetében is az ötödikek vagyunk az OECD-országok közül.

Bár sokszor nem úgy tűnik, de a gyereknevelés költségei is elég alacsonyak voltak a dobogóhoz, az apasági ellátásokkal szemben pedig a kismamák juttatásainak tekintetében szintén verjük a mezőnyt. Ha már minden ennyire szuper, nekiállhatunk azon dolgozni, hogy ne csak minden tizedik képviselő legyen nő az országházban.

adatok
Fotó: economist.com

Nincs kolbászból a kerítés

A legrosszabb egyébként Japánban, Törökországban és Dél-Koreában a helyzet, ahol a férfiaknak sokkal nagyobb valószínűséggel (és eséllyel) szereznek diplomát, dolgoznak és kerülnek vezetői pozícióba. A fizetésbeli különbségek is szélesek a két nem között, az anyasági ellátások pedig csak azért jók, mert így szeretnék megállítani az ország elöregedését. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta