#ÉLETEM

Bizonyított, hogy bukunk a narcisztikusokra!

2016. február 15., hétfő 11:15

Önmaga iránti szélsőséges érdeklődés, empátia- és bűntudathiány, elfogadásra és nyitottságra való képtelenség, esetenként irigység és arrogancia – ezek a narcisztikus lelki beállítódás tipikus jellemzői. Már ebből a tulajdonságkupacból is tisztán látható, hogy egy narcisztikus emberrel az átlagosnál jóval nehezebb együtt élni. Erről olvasóink is beszámolnak például itt és itt is. De vajon ha ilyen nehéz a narcisztikusokkal egy kapcsolat, hogy az ördögbe találnak maguknak párt? Egyáltalán ki vonzódik hozzájuk? Egy friss kutatás szerint a többség.  

A European Journal of Personality-ben nemrég megjelent vizsgálatban a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a sötét triádnak nevezett vonások – pszichopátia, narcizmus, machiavellizmus – randihelyzetben mit váltanak ki az ellenkező nemből. Ahhoz, hogy ezt kiderítsék, 90 emberrel töltettek ki egy rakás kérdőívet, majd ültették be őket egy rapid randis helyzetbe. A személyes találkozást követően a résztvevők egy gyors kérdőívben jelezték, hogy beszélgetőtársuk mennyire volt vonzó barátnak, egyéjszakás kalandnak, tartós szexpartnernek vagy társnak, hosszú távon is. 

Az eredményekből kiderült, hogy a narcizmus skálán magas pontszámot elért nőket és férfiakat is kifejezetten vonzónak találták a potenciális partnerek, nemcsak a rövid, de a hosszú távú kapcsolatokra is. Barátkozni viszont sem a nők, sem a férfiak nem nagyon akartak a narcisztikusokkal. A férfiaknak egyébként egy futó kaland erejéig a pszichopátiás vonások is bejöttek, fordítva azonban nem volt ilyen összefüggés.

shutterstock 137338826

A kérdőívek elemzése alapján a kutatók megállapították, hogy nem maga a narcizmus az, ami vonzó, hanem az azzal társuló egyéb tulajdonságok, így a férfiak esetében az extraverzió, míg a nőknél a vonzó megjelenés. A kifelé forduló, kalandot kereső, bátor férfi, és a fizikailag vonzó nő iránti vonzalom pedig már a génjeikkel érkezik, evolúciós szempontból ugyanis mindkét vonásnak megvannak az előnyei. 

Ha tehát egy narcisztikus ember mellett kötünk ki azért első körben az evolúció a hibás, másodikban meg persze mi, akik elmulasztottuk feltenni a menekülésre sarkaló kérdést, amire a másik nagy eséllyel igennel válaszolt volna, vagyis azt, hogy: te narcisztikusnak tartod magad?

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta