Egy különleges programnak nem kell egyből drágának is lennie

Múlt hónapban a nagyvilág extrém helyei mellett a Travelón a másik központi témánk a megfizethető különlegesség volt. Formabontó éttermekkel és zseniális föld alatti (meg persze pénztárcabarát) belföldi programötletekkel foglalkoztunk. Emellett bemutattunk több olyan úti célt is, amiket nemcsak olcsóbb főszezonon kívül felfedezni, de sokkal szerethetőbb arcát ismerhetjük meg a helynek távol a nyárra jellemző turistahordáktól. Ezekből szemezgetünk most.

Közel 

Étterembe menni nem a legolcsóbb program, de van egy csomó olyan hely szerte az országban, ahová nem csak az ételek és az italok miatt érdemes útra kelni, hanem az épület is hozzáad valami pluszt az élményhez. Malmok, víztornyok, buszmegállók és gyárak éledtek újjá, hogy hangulatos kávézóknak, menő éttermeknek vagy éppen nyüzsgő bulihelyeknek adjanak otthont. 

katlanmalom2
Kaunitz Tamas Www.afstudio.hu / Katlan Tóni vendéglője a malomhoz

Gyűjteményünk minden szereplőjét nagyon érdekesnek tartjuk, ám ha kedvencet kéne választanunk, a veresegyházi Katlan Tónit emelnénk ki közülük. Az egykori malomban kialakított, tágas, dizájnos belső térben a földszinten találjuk az éttermi részt, az oldalsó kisteremben pedig még játékokat is, így a gyerekek nem fogják elunni magukat, amíg a felnőttek a szezonálisan változó, friss alapanyagokból összeállított menü fogásait kóstolgatják. A dizájnmalomban elköltött ebéd után érdemes sétát tenni a városka elmúlt években megújult főterén, és ha már itt vagyunk, a Medvefarmot sem hagyhatjuk ki!

DIÓ delicate
Gabor Muray Photography / DIÓ delicate:cantine

A fentiek mellett azoknak az éttermeknek is szenteltünk egy cikket, amelyekben a külföldi tulajdonos jelenti a garanciát az autentikus ízekre és hangulatra, így egy ebéd vagy vacsora erejéig úgy érezhetjük magunkat, mintha elutaztunk volna. Egy ebédmenü pedig garantáltan olcsóbb mint egy repülőjegy. Ezek közül az osztrák Klaus Sommer nagyjából egy éve nyílt, budapesti Királyi Pál utcában található, Dió delicate:cantine névre hallgató egységét emelnénk ki. A polcokon a Sommer család Fertő-tó melletti birtokáról származó finomságok sorakoznak diós pesztótól a habzóborig, és persze ott van a minden nap friss alapanyagokból komponált ebédmenü, keddenként osztrák specialitásokkal. Az egész helynek pedig olyan hangulata van, mintha egy menő bécsi bisztróba ugrott volna ki ebédelni az ember.

Barlangfürdő, Miskolctapolca
Barlangfürdő, MiskolctapolcaBarlangfürdő és Barlang Aquaterápia

Ha evés és ivás helyett inkább olyan izgalmas szemszögből nézné meg az országot, ahogyan eddig még biztosan nem látta, és járja végig a föld alatti látnivalókat. A leghátborzongatóbb közülük az elképesztő méretekkel rendelkező kőbányai pincerendszer, a legkedvesebb körbevezetést a budafoki barlanglakásban kaptuk, a legszebb a villányi Bock pince föld alatti rendezvényterme volt. Aki lazításra vágyik, a miskolctapolcai fürdőben csobbanjon egyet, aki pedig kalandvágyó kedvében van, és cseppet sem hajlamos a klausztrofóbiára, vegye az irányt a balatonedericsi Csodabogyós barlang felé.

Különleges pillanatok a Spirit Hotelben

A dolgos hétköznapok után oly jól esik a hétvégén energiával töltekezni. Természetes energia ajánlatunkat éppen ezért olyan kényeztető kezeléseket is tartalmaz, amelyek segítik a regenerációt. Mesébe illő környezet segíti a felkészülést a mindennapok kihívásaira, a masszázs feloldja a stressz okozta görcsös izmok merevségét, a fényterápia pedig fokozza a szellemi és fizikai teljesítményképességét. (X)

Távol

Nyilván a külföldi utak esetében mást jelent a pénztárcabarátság mint egy belföldi barlangtúráéban. Mindenesetre Kréta, Barcelona vagy éppen Izland főszezonon kívül nem csak olcsóbb, de sokkal élhetőbb is.

Agia Triada kolostor, Kréta, Görögország
Agia Triada kolostor, Kréta, Görögországlehoczkim / Travelo

Krétát október végén fedeztük fel, olajbogyószüreten innen, nyaraló tömegeken túl. Szerzetesek bioborát ittuk, avokádóból és gyógynövényekből készült natúrkozmetikumokat teszteltünk és szemerkélő esőben, de pompás hangulatban piknikeztünk egy olajfaligetben. Kíváncsi, hogy mi mindent lehet még csinálni a legnagyobb görög szigeten, amikor már nincsen strandidő? Most megtudhatja!

Barcelona szintén egy olyan célpont, ami sokkal szerethetőbb, amikor nem az embermasszából próbáljuk izzadva kiverekedni magunkat a Ramblán, hanem a meseszépen feldíszített utcákon andaloghatunk a karácsonyi bevásárlást intéző helyiek közt. Ráadásul idén nagyon jó árakat lehet megcsípni ide, és ha szerencsénk van, akár két főre százezer forint alatt megúszhatjuk a szállást és a repülőjegyet egy ötnapos útnál.

Végül egy kakukktojás: Izland utószezonban is drága, de még mindig elfogadhatóbb a helyzet, mint a nyári hónapokban. A kiszámíthatatlan időjárás miatt viszont létszükséglet, hogy megfelelő vízálló ruházatban induljunk neki a nagy kalandnak. Öltözködési és spórolási tippek, no meg a legszebb látnivalók Izlandon ide kattintva olvashatók.

Oszd meg másokkal is!
Mustra