Hat tipp tavaszi és nyári virágleshez Kámtól Tokióig

Három belföldi és három külföldi virágnéző helyet mutatunk: van, ahová már igyekeznie kell, ha a legszebb látványt szeretné elcsípni. De bőven vannak olyan helyek is, ahová elég, ha csak most kezdi tervezgetni a kirándulást.

Rododendron: Kám

Ha tavaszi viráglesről van szó, biztosan az elsők közt jut az emberek eszébe a Jeli arborétum változatos színekben pompázó rododendronjai miatt. Ha megfelelő időpontban látogatunk el ide, fantasztikusan szép arcát mutatja az arborétum. A Travelo által tavaly ősszel bebarangolt Vasi-Hegyháton, Kám település mellett található kert május-júniusban öltözik virágruhába. Április elseje óta várják a látogatókat, de most még csak hétvégente tartanak nyitva. A nagyüzem májusban kezdődik, és június végéig tart: ekkor minden nap 8-17 óráig várják a kirándulókat. A Vasvári Erdészeti Igazgatóság közleménye szerint a tömeges virágzás idén május elejére várható.

Jeli Konor70 2
Konor70 / Indafotó

Levendula: Tihany

Tavaly júniushoz hasonlóan idén is lilába borul Tihany: június 15. és 21. között tartják a Levendula Fesztivált a Belső-tó partján. A fesztivál mellett június 13-tól egészen július 5-ig minden nap reggel tíztől este nyolcig, a tihanyi bekötőút mellett fekvő levendula-ültetvényen mi magunk is arathatunk levendulát, amit aztán persze haza is lehet vinni. Jó tudni azonban, hogy csak a helyszínen vásárolt, sorszámozott aratótáskába szabad gyűjtögetni. Aki pedig szeretné megkóstolni a levendulateát, júniusban minden nap délután ötkor lehetősége lesz rá ingyenesen a Levendula Ház Látogatóközpontban – bögrét viszont vinni kell!

tihany levendula Nagy Gábor2
Nagy Gábor / Indafotó

Rózsa: Szőreg

De nem csak a levenduláról fog szólni a június: 19-21. között a Szeged melletti Szőregen Rózsaünnepet tartanak. A három nap alatt a rózsatermelők mindennapjaiba pillanthatunk be. Itt található egyébként Magyarország első Rózsamúzeuma is, ahol a régmúlt rózsatermesztését ismerhetjük meg. Emellett rózsakiállítás is lesz, itt vázákba rendezve lehet megnézni a környék virágait. A Rózsaünnep legfőbb látványossága a szombat délutáni felvonulás, ahol több százezer rózsaszállal feldíszített ünnepi menet vonul végig Szőreg utcáin. A felvonulás után hajnalig koncertek, színpadi programok és tűzijáték szórakoztatja a résztvevőket.

1015883 597161460306045 1876885558 o
Szőregi rózsa

Szeretne többet tudni a fenti helyekről? Vagy inkább cseresznyevirágokat vagy nagyezerjófüvet szeretne tömegével csodálni? Ide kattintva találja korábbi cikkünket a témában.

Cseresznyevirág: Japán

Japánban a virágnézés nem csupán kellemes időtöltés, hanem egyenesen ünnep. A cseresznyevirágzás idején az emberek a fák alatt piknikeznek (ezt hívják hanaminak), éjszakára pedig papírlámpásokat függesztenek ki a parkokban. Az évnek ebben az időszakában hétköznapokon, nap közben is hatalmas a tömeg. Fesztiválhangulat uralkodik, és mindenki szelfizik, vagy egymást fotózza. Tokió legnépszerűbb virágnéző helyei közé tartozik az Ueno park, és a Yanaka temető. Ez utóbbi csak nekünk furcsa egy kicsit, a helyiek semmi kivetnivalót nem látnak abban, hogy temetőbe menjenek hanamizni. Tokióban március 31-én volt teljes a virágpompa, ha hinni lehet ennek az előrejelzésnek, Szapporóban viszont csak május 5-én kerül erre sor.

IMG 5331
Travelo

Japán a Travelón

Tapasztalataink szerint olvasóink rajonganak a Japánról szóló anyagainkért, ha ön is így van vele, a japánok meglepő szokásairól, a különleges étkezési kultúráról, és a legmenőbb streetfood-lelőhelyekről éppúgy tájékozódhat nálunk, mint a tokiói fiatalok tarka divatirányzatairól, a kihagyhatatlan látnivalókról, vagy éppen a szigetről, amit elfoglaltak a macskák. Ha kimaradt valamelyik cikkünk, most bepótolhatja!

Tulipán: Lisse, Hollandia

A szélmalmok, kanálisok, fapapucsok, valamint vörös lámpás kirakatok és coffee shopok mellett az egyik legklasszikusabb holland látványosság a Keukenhof színpompás, 32 hektáron elterülő kertje, ahol több millió hagymás növény virít minden tavasszal. A világ legnagyobb virágoskertjének tartott park idén március 20-tól május 17-ig tart nyitva. Bár pontosan sosem lehet előre megjósolni mikor lesz a legszebb a látvány, aki a tulipánokra kíváncsi, annak leginkább április végétől május legelejéig érdemes ide ellátogatni.

453282054
Wolfgang Kaehler / Europress / Getty

Pipacs: Castelluccio, Olaszország

És végül egy titkos tipp: Umbria! Bár messze nem olyan ismert, mint Toszkána, zöldellő hegyeivel és középkori városaival ez Olaszország egyik legizgalmasabb tája. Aki virágos rétekre vágyik, a Piano Grande fennsík kisvárosát, Castellucciót kell felkeresnie. A romos középkori város utcáin előbb találkozunk majd kecskékkel mint emberekkel, és a turisták számára is csak egyetlen szálláshely áll rendelkezésre, az Albergo Sibilla, ahová isteni konyhája miatt érdemes betérni. Umbriára érdemes akár egy hetet is szánni, és ha már egyszer a virágok miatt ajánljuk a helyet, megnézni a húsvét utáni 60. napon megrendezésre kerülő spellói virágfesztivált. Bár itt garantáltan több emberrel fogunk találkozni mint Castelluccióban. A környék további programlehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Fabrizio Sciami Castell
Fabrizio Sciami / flicker

Nem volt elég a külföldi virágnéző helyekből? További tippjeinket ide kattintva találja.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra