Ezért se piáljon

Az alkohol az emberiség egyik legjobb, mégis egyben az egyik legveszélyesebb találmánya. Hiszen spiccesnek lenni, becsiccsenteni, esetenként lerészegedni jó érzés, ráadásul kis mértékben még jó tulajdonságokkal is bírnak az erjesztett vagy égetett szeszek. A mértéktelen fogyasztásuk azonban káros, bizonyos mennyiség felett életveszélyes – és még ronda is lesz tőlük, mielőtt meghal.

Tudjuk, hogy a túlzott ivászat milyen komoly következményekkel járhat. Azzal jellemzően mindenki tisztában van, hogy a máj mennyire megsínyli az alkoholfogyasztást. Ennek oka, hogy ez a szerv szűri ki a szervezetből a méreganyagokat. Az ital pedig, akár kis mértékben is, de tartalmaz káros anyagokat – amikkel mértékletes fogyasztás esetén a máj gond nélkül elbír. A baj ott kezdődik, ha a máj tulajdonosa vedelni kezd, hiszen ez az állandó túlzott igénybevétel már olyan mértékben roncsolja a szervet, ami visszafordíthatatlan, és akár halálhoz vezethet.

142550132
Glow Images Inc / Europress / Getty

A rehabs.com honlap most azzal próbálja felhívni a figyelmet az alkoholfogyasztás veszélyeire, hogy készítettek egy olyan programot, amely megmutatja, kellő mértékű italozással hogyan tudja amortizálni magát 2, 5, 10, 15 és 20 év múlva. Ehhez csak egy fotó kell magáról, amit feltölt a weboldalra, vagy pedig egy webkamera, amivel az arcát beillesztheti a programba. Néhány másodperc múlva láthatja, hogyan puffad, vörösödik, foltosodik és ráncosodik a bőre az alkohol hatására az évek múlásával.

A máj mellett ugyanis az alkohol egy másik nagyon fontos szervet, a bőrt is rongálja. Ennek oka, hogy a szesznek vízhajtó hatása van. Ez pedig az egész testben, és így a bőrben is dehidratáltságot okoz, ami a ráncok kialakulását és mélyülését eredményezi. Ezen felül az alkohol a C és A vitamin szintjére sincsen jó hatással, pedig ezek a bőr feszességéért felelős kollagén előállításához kellenek. Az alkohol roncsolja a hajszálereket is, amik az idő előrehaladtával kitágulnak, elpattannak, így csúfítva el az arcot. Mindezek mellett kiütések, foltok is jelentkeznek a bőrön, amik tovább rontják az összhatást, a bőr elvékonyodásából és megereszkedéséből adódó, a szem alatti hatalmas, sötét táskákról már nem is beszélve.

29fac3a9-f4d0-43c0-b798-c0bade3ee4af.png

A Daily Mail a fentiek mellett a Missouri-beli gyógyszerészeti egyetem tanulmányáról is beszámol, mely szerint az alkohol génszinten roncsolja a szervezetet. Shivendra Shukla, a kutatás vezetője ennek folyamatát is elmagyarázta. Az alkohol ugyanis változásokat hoz létre a hiszton nevű fehérjében. A sérülés következtében felesleges replikáció (a genetikai anyag duplázódása az osztódás előtt) következik be, amely kezdetben gyulladást okoz és károsítja a sejteket, ám végső soron ez okozza a komolyabb betegségeket, mint a cirrózis (májzsugor), vagy a rák.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek