#ÉLETEM

Így változik a bőre a ciklusa során

2014. május 24., szombat 16:02

Még régóta ismert tény, miszerint a menstruációs ciklus hatással van a bőr állapotára. Ebből adódóan sokan vannak, kiknek arcát a vérzése előtt illetve alatt fájdalmas pattanások csúfítják, melyek - szerencsére - ahogy jöttek, úgy pár nap alatt el is tűnnek. Mögöttük ugyanis nem a rossz arcápolási szokások állnak, hanem a testben végbemenő hormonális változások. Azt azonban, hogy pontosan mi is megy végbe ilyenkor a női testben, kevesen tudják.

2 héttel a menstruáció előtt

Ez a legrettegettebb időszak a bőr szempontjából, ugyanis 7-14 nappal a menzesz előtt az ösztradiol szintje leesik, míg a tesztoszteroné marad, így a férfi nemi hormon kerül túlsúlyba.

„A hormonális egyensúly felborulása miatt megnő a bőr faggyútermelése, így az pattanásossá, az arc és a haj pedig az átlagosnál zsírosabbá válik”- mondta a refinery29.com-nak dr. Bethanee J. Schlosser bőrgyógyász és szülész-nőgyógyász. Aknés bőrűeknél a bajt csak tetézi, hogy ilyenkor lényegesen több elhalt hámsejt halmozódik fel, így a pórusok sokkal jobban eltömődnek, ami kiváló táptalajául szolgál különböző baktériumoknak. Éppen ezért elterjedt gyakorlat, hogy a szakemberek komoly bőrproblémával küzdő pácienseiknek fogamzásgátló tablettákat javasolnak, mivel a szintetikus hormonok képesek lehetnek helyrebillenteni az eltolódott egyensúlyt. A mesterséges ösztrogénpótlás bőrre gyakorolt pozitív hatásaival azonban nem minden tudós ért egyet, sokak szerint csak akkor vezet eredményre, ha már eleve fennáll ösztrogénhiányos állapot.

Dr. Jessica Wu bőrgyógyász azt tanácsolja, ebben az időszakban használjon glikol- vagy szalicilsavas arclemosót, valamint fogyasszon minél több B-vitamin komplexet tartalmazó ételt/étrendkiegészítőt (pl. fahéj), ugyanis ezek csökkentik a tesztoszteron szintet. Súlyosabb esetben léteznek erre a célra injekciós kezelések is, mely során hormonokkal (pl. kortizon) próbálják orvosolni a problémát.

1 héttel a menstruáció előtt

Sajnos a menstruáció közeledtével csak romlik a helyzet, hiszen a fokozott faggyútermelés tovább folytatódik. Ráadásul ekkor termelődik a legtöbb androgén hormon, aminek hatására a pórusok még nagyobbakká, a bőr pedig fényesebbé válik, az állnál és az állkapocs vonalánál pedig fájdalmas, gennyes pattanások keletkeznek.

Ilyenkor külső és belső kezelésre is szükség van: először is mellőzze a tejtermékeket (használjon inkább pl. kókusz-vagy szójatejet), cukrot és a finomított szénhidrátokat, mivel ezek csak fokozzák a faggyútermelést. Továbbá alakítsa úgy az étrendjét, hogy ne csak szénhidrátot, hanem fehérjét is tartalmazzon, mivel ezáltal stabilizálhatja a vércukorszintjét és csökkentheti a gyulladást, ami bőrpírt és pattanásokat okozhat. Mindezeken kívül hetente 2-3 alkalommal radírozza le a bőrét, hogy megszabaduljon az elhalt hámrétegtől (érzékeny bőr esetén használjon enzimes arcradírt)!

A menstruáció hete

Ekkor a prosztaglandin hormonok aktivizálódnak, melynek köszönhetően a bőr extrán érzékennyé válik. Éppen ezért nem ajánlott ebben az időszakban nyomogatni a zavaró pattanásokat! Viszont jó hír, hogy már nincs sok hátra, hamarosan újra széppé válik a bőr!

A menstruáció utáni hét

Nos, ez a legtökéletesebb idő arra, hogy készítsen magáról pár jó selfie-t, hiszen ekkor lesz a legjobb formában! Hogy miért? Mert az ösztrogéné lesz a főszerep, mely a progeszteronnal együtt helyreállítja a hormonális egyensúlyt. Az ösztrogénnek köszönhetően a bőr hidratálttá, simává és rugalmassá válik. Természetesen mindez nem azt jelenti, hogy ebben az időszakban a megfelelő bőrápolás elhanyagolható, hiszen menstruáció utáni hét ide vagy oda, a cigaretta, az alkohol, a káros napsugárzás természetesen ilyenkor is mind befolyásolják a bőr állapotát.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta