#ÉLETEM

Rendetlenségben könnyebb kreatívnak lenni

2014. április 14., hétfő 16:35

Azt már tudjuk, hogy a kreatív emberek általában jobbak a kamuzásban, de ezzel messze nincs vége a kreativitással kapcsolatos fura tudományos tényeknek. Gyűjtöttünk még párat. 

A kupi jót tesz a kreativitásnak

Kathleen Vohs, a Minnesotai Egyetem marketing professzora és kollégái számos kísérlettel bizonyították, hogy az embereknek kreatívabb, egyedibb, különlegesebb ötletei támadnak rendetlen, mint nett környezetben. (Ilyenkor sajnáljuk igazán, hogy nem lehetünk többé kamaszok. „Bocs, mama, ha rendet raknék, rontanék irodalomból!") Persze ez az eredmény nem azt jelenti, hogy mostantól jobb, ha mindenki szétdobálja a cuccait. Vohs szerint az ötletelést a rendetlenség, a hatékony döntéshozatalt és a gyors meetingeket viszont inkább a rendezett környezet segíti.

shutterstock 175707383

Az edzés, az segít

Úgy tűnik, hogy az edzés nemcsak a testnek, a hangulatnak és a memóriának, de a kreativitásnak is jót tesz. Legalábbis ezt állítja Preston C. Ni kommunikációs coach, aki szerint a fizikai aktivitás segít kiszakadni a megszokott környezetünkből, tevékenységünkből, és új gondolatokat, ötleteket inspirál.  

A kreativitás hasonlít a skizofréniához

Pontosabban a dopamin rendszer hasonlóan működik a skizofrén és a nagyon kreatív embereknél. Svéd kutatók vizsgálata szerint mindkét embercsoportra jellemző, hogy a talamuszban az egyik típusú dopamin receptor (D2) kisebb sűrűségben található meg, mint általában. (A talamusz egyik legfontosabb feladata az agyban, hogy megszűrje a környezetből beérkező információkat, mielőtt azok magasabb agyterületekre jutnának.) Az, hogy ezen a területen kevesebb dopamin receptor van, valószínűleg azt jelenti, hogy kevésbé hatékony az infoszűrési folyamat, vagyis több információ jut ki a talamuszból. A kreativitás egyik kulcsa pedig a dolgok közötti szokatlan kapcsolatok létrehozása. Több infóval ez is könnyebb.  

A természet inspirálja a kreativitást

Akármekkora klisé, a kutatások szerint igaz: a természetben eltöltött idő kreatívabbá tesz. Méghozzá jóval kreatívabbá. A Kansasi Egyetem bölcsei szerint a természet ugyanis 50 százalékot dob a kreatív teljesítményen. Sajnos azonban ehhez vajmi kevés a Margit-szigeten telefonnyomkodással eltöltött fél óra, az érzékelhető eredményekhez több (telefon és net nélkül) ott töltött napra van szükség. 

shutterstock 150332981

A meditáció kreatívabbá tesz

Persze nem mindegy, hogy melyik. A nyitott, szemlélődő típusú meditációs formák, melyekben az ember nem összpontosít egy-egy konkrét érzésre, cselekvésre, tárgyra, hanem csak hagyja, hogy szabadon áramoljanak a gondolatai, na azok, amik tényleg serkentik a kreativitást. Pontosabban a fantáziatevékenységet, a megszokottól eltérő, divergens gondolkodást. Az összpontosítást, koncentrációt igénylő módszerek pedig a kutatások szerint ahhoz járulnak hozzá, hogy jobban átlássuk a problémákat. A kreativitásnak tehát mindkét forma használ, kérdés, hogy új ötleteket vagy jobb megoldásokat keresünk. 

Ha tehát épp nagy szüksége van egy kreativitás-löketre, a legjobb, ha lelép pár napra a természetbe, óriási kupit tart a sátrában, edz és meditál, és reménykedik, hogy elpusztul néhány dopamin-receptor a talamuszában. Sok sikert kívánunk!

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta