#ÉLETEM

Miért ragadós az ásítás?

2014. március 22., szombat 18:29

Ön meddig bírta ásítás nélkül? Ha hasonlít az átlagra, akkor nagyjából ötig. De vajon miért ragadós az ásítás? Mitchell Moffit és Gregory Brown biológusok, az ASAP science alapítói legújabb videójukban megmondják.

Egyáltalán miért ásítunk? 

A kígyókon át a pingvinekig rengeteg állat ásítozik. Nincs ezzel máshogy az emberi magzat sem, aki már a második trimesztertől kezdve gyakorolja az ásítást az anyaméhben. Ennek okát nem tudjuk pontosan, de az tuti, hogy kapcsolatban áll az agyfejlődéssel. A felnőttek ásítozását erre már nem foghatjuk, ám egy népszerű elképzelés szerint ebben is az agy játsza a főszerepet. Pontosabban annak védelme. 

Az elmélet szerint az ásítás az agy túlmelegedését igyekszik meggátolni, egyfajta természetes hűtőmechanizmusként funkcionál, amely egyrészt a szívritmus és az arcizmok működésének felpezsdítésével, másrészt a hideg levegő áramoltatásával igyekszik hűteni az agyunkat. De miért melegszik fel egyáltalán? Mert kimerült. Mert nem aludtunk eleget. Ez pedig rögtön tisztázza is, miért ásítunk többet álmosan

asitas

Egy kísérletben az emberek ásító társaikat nézték, miközben az egyik csoport tagjainak fejére meleg, a másikéra hideg vizes palackot szorítottak. A meleg agyak tulajdonosai 41, míg a hidegfejűek 9 százalékban utánozták az ásítást. 

 Jó, de miért ragadós? 

Úgy tűnik, erről is azok a különleges idegsejtek tehetnek, amiktől a férfiak annyira szeretnek focit nézni. A tükörneuronok akkor aktivizálódnak az agyunkban, amikor a másik viselkedését megfigyeljük, és ezek pörögnek akkor is, ha utánozzuk azt. Ez alapján úgy látszik, az ásításnak szociális funkciója van, a társas kapcsolatokban empátiát fejez ki, segíti a másokhoz való kötődést. Nem véletlen, hogy az ásítás ragadósabb, ha hozzánk közel állók, rokonok, barátok csinálják. Még a kutyák is valószínűbben utánozzák a gazdájuk ásítását, mint más emberekét. Ezt az elméletet támasztja alá az a tény is, hogy az ásítás csak 4-5 éves kortól válik ragadóssá, azaz épp attól az időszaktól kezdve, hogy a gyerekekben kialakul az empátia. Már akikben kialakul. Az autista gyerekek például a vizsgálatok szerint jóval kevesebbet ásítanak kortársaiknál. 

Ön hányszor ásított a cikk olvasása alatt?

 • 493
  Egyszer sem. Nincs bennem empátia?
 • 325
  Egyszer. Jólesett.
 • 329
  Legalább kétszer.
 • 296
  Néhányszor tuti.
 • 128
  Sokszor, mondjuk épp forró az agyam.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta